torstaina, syyskuuta 22, 2005

Lisää näyttöä ravintokuitujen tärkeydestä

Kuitupitoisen ravinnon nauttiminen rasvaisen aterian yhteydessä hidastaa ja heikentää rasvojen imeytymistä elimistöön, kertoo uusi turkulaisvoimin tehty tutkimus.

Eräästä ravinto-oppaasta poimimme seuraavat tiedot: Vaikka kuitu ei imeydy, sillä on lukuisia tehtäviä ihmisen ruoansulatuskanavassa:
a) Se lisää kylläisyyden tunnetta. Ravintokuitua sisältävät ruoka-aineet sitovat vettä ja antavat herkästi kylläisyyden tunteen, vaikka runsaasti ravintokuitua sisältävien ruoka-aineiden energiapitoisuus usein on vähäinen. Ravintokuidun on näin todettu auttavan painonhallinnassa.
b) Hidastaa mahalaukun tyhjenemistä. Veteen liukeneva ravintokuitu hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja näin tasaa verensokeria. Runsaasti ravintokuitua sisältävä ruokavalio voi myös muuttaa ohutsuolen pintarakennetta ja näin hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Nämä tekijät vähentävät insuliininhormonin tarvetta ja runsaasti ravintokuitua ruokavaliosta saavilla on yleensä parempi insuliiniherkkyys.
c) Säätelee ohutsuolen happamuutta.
d) Imee itseensä vettä.
e) Pehmentää ulostemassaa. Runsas kuidunsaanti lisää ulostemassaa ja helpottaa sulamattoman aineksen kuljetusta suolistossa vähentäen näin ummetusta. Erityisesti täysin hajoamaton selluloosa, jota sisältävät täysjyvävilja, erityisesti ruis, ehkäisee tehokkaasti ummetusta. Paksusuolen bakteerit hajottavat kuitua, ja mm. aineenvaihdunnassa muodostuvilla yhdisteillä on suotuisa vaikutus eräiden syöpämuotojen ehkäisyssä.
f) Ehkäisee kariesta. Osa ravintokuitua sisältävistä ruoka-aineista, kuten juurekset ja näkkileipä, vaativat runsaasti pureskelemista kiihdyttäen syljen eritystä, mikä vähentää kariesriskiä.
g) Sitoo sappihappoja alentaen veren kolesterolia. Viljavalmisteista kaura sisältää vesiliukoista kuitua, joka laskee kolesterolia. Veteen liukenevan ravintokuidun on havaittu alentavan veren LDL-kolesterolia, ja vähentävän näin sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Blogiarkisto