Yllätän teidät hiukan provosoivalla otsikolla tällä kertaa. Syynä on
Finfoodin uutisoima juttu monipuolisen ravinnon hyvistä ominaisuuksista. Mitä mukavaa on nyt tarjolla? Joo, miettikääpä tätä:
- Monipuolinen ravinto suojaa Alzheimerin taudilta!
- Moniin Alzheimerin taudin riskitekijöihin (kohonnut verenpaine, korkeat kolesteroliarvot, sokeriaineenvaihdunnan häiriö, ylipaino, vähäinen liikunta, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, pään vammat, alhainen koulutustaso ja vähäinen sosiaalinen aktiivisuus) voidaan vaikuttaa terveillä elämäntavoilla ja jokapäivisillä järkevillä valinnoilla.
- vähemmän kaloreita
- vähemmän eläinrasvoja
- vähemmän suolaa
- vähemmän teollisesti käsiteltyjä hiilihydraatteja
- runsaammin kasviksia
- runsaammin hedelmiä ja marjoja
- kohtuullisesti viiniä
- Keskeisellä sijalla ennaltaehkäisyssä ovat terveelliset ja monipuoliset ruokatottumukset.
- E-vitamiinin on todettu hidastavan taudin etenemistä jo sairastuneilla
- C-vitamiini alentaa tautiriskiä
- Vitamiinipilleripurkkiin tarttumisesta ei ole suurta hyötyä, sillä vitamiineilla on paras suojavaikutus silloin, kun ne saadaan suoraan ravinnosta.
- Muutokset elämäntavoissa on syytä tehdä mahdollisimman varhain.
Nämä tiedot on julkistanut neurologian erikoislääkäri
Kari Alhainen Joensuun Muistikeskuksesta. Lue lisää Alhaisen kirjoituksia ja tutkimuksia: