maanantaina, syyskuuta 19, 2005

Rasvahappojen laadulla ja määrällä merkitystä

Ravinnon monityydyttymättömien rasvahappojen laadulla ja määrällä näyttää olevan ratkaiseva merkitys rintasyövän synnyssä, kasvussa ja leviämisessä, kirjoittaa tohtori Leonard A. Sauerin työryhmä Journal of Nutrition-lehdessä. Katso myös tutkimusryhmän aiempi artikkeli. Omega-3-rasvahappohin kuuluva EPA estää syövän kasvua, kun taas ravinnon (kasvisten) omega-6-sarjan linolihappo lisää sitä. Tutkimuksen perusteella kaikille rintasyöpäpotilaille voidaan suositella EPA- ja CLA-rasvahappoja ravintolisinä.
Tämä on ihan uusi löytö:
Kasvi- ja lihaperäiset omega-6-rasvahapot tuottavat kudoksissa syöpää kiihdyttäviä eikosanoideja, kun taas EPA ja CLA (isomeeri t10,c12) estävät niiden muodostusta. Odotetaan mielenkiinnolla lisätutkimuksia. Muistutettakoon, että tutkimuksessa istutettiin rintasyöpäkudosta rottiin. Tästä on vielä matkaa kliinisiin testeihin ihmisillä.

Tästä tutkimuksesta antoi vihjeen tohtori Tolonen. Tohtori Tolosen teksti mustalla värillä ja minun lisäykseni vihreällä värillä.

Lisätietoa välttämättömistä rasvahapoista (Margariinitiedotus, PDF-dokumentti)

Blogiarkisto