tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

B-vitamiineista ei ole hyötyä sydäninfarktin torjumiseen

Äskettäin (13.4.2006) ilmestyi tiedelehdessä New England Journal of Medicine suuri B-vitamiinitutkimus. Asiasta kirjoittaa myös tänään Svenska Dagbladet, suomalaisista lehdistä en tätä juttua vielä löytynyt. Ehkä hyvä niin! Milloin luitte viimeksi hyvin referoidun ravintotutkimuksen sanomalehdestä? Toimittajat ovat pihalla kuin lumiukot näissä ravintoasioissa.

Mistä on kyse?
Ensinnäkin hyvät uutiset: B-vitamiinien runsas nauttiminen (ravintolisän muodossa) vähentää merkittävästi haitallisen homokysteiinin tasoa sydänpotilailla.
Sitten huonot uutiset: Oletus että syömällä suuria B-vitamiiniannoksia voisi välttää sydäninfarkti ei saa tässä tutkimuksessa tukea.

Ei mikään pikkututkimus
Nyt on esitelty kaksi kolmesta toistaiseksi suurinta tutkimusta B-vitamiinien tehosta sydäninfarktiin. Ensin esiteltiin norjalainen NORVIT-tutkimus ja tänään esitellään amerikkalainen HOPE-tutkimus. Ei ole paljonkaan toivoa (toivo = hope englanniksi)! Lähes 13 000 potilasta on syönyt B-vitamiineja tai lumevalmistetta (sokeripillereitä), heidät on huolellisesti tutkittu ja suojaa sydäninfarktille ei valitettavasti löytynyt.

Monien vuosien aikana tunnetut ja arvostetut tutkijat ovat esittäneet, että syömällä runsaasti B6- ja B12-vitamiinia sekä foolihappoa (B9-vitamiini) sydänsairauksille altis potilas pysyy terveempänä. Suurin toive oli B-vitamiinien suhteen, että se suojaisi sydäninfarktia ja sydänkohtausta vastaan ja myös syöpään vitamiinit tarjoaisivat suojan.

Erityisesti sydän- ja verisuonitaudeissa on kuumeisesti etsitty viisasten kiveä korkeista homokysteiinitasoista veressä. Foolihapon on todettu laskevan homokysteiiniä tehokkaasti. Aiemmissa tutkimuksissa todetaan korkean homokysteiinin mahdollinen rooli sydänsairauksissa. Joissakin tutkimuksissa havaitaan ilahduttavasti, että 25 % vähennys homokysteiinitasoissa laskee sydäninfarktin riskiä 11 % ja halvauskohtaukset vähenevät 19 %

Luonnollisesti käynnistyy useita lisätutkimuksia ja toimeliaisuus tällä alueella on vilkasta. Käynnistyy mm. New England Journal of Medicine lehdessä nyt luettava tutkimus. Riskiryhmiin kuuluville potilaille annetaan joko aktiivista B-vitamiinihoitoa isoja annoksia tai tehotonta plaseboa. Nyt kolmiosaisesta tutkimuksesta on kaksi osaa valmistunut. Ja tulokset heittävät kylmää vettä B-vitamiini-intoilijoiden niskaan: Homokysteiini laskee merkittävästi, mutta tämä ei näy vähentyneenä riskinä saada sydäninfarkti tai kokea halvauskohtaus. Masentava tosiasia on, että B-vitamiinilisää ei tutkimuksen mukaan voi suositella sydänsairaille potilaille.

Mistä tämä takaisku johtuu?
Asiantuntijat ovat aidosti ymmällään! Jotkut epäilevät B-vitamiinien aineenvaihdunnan olevan niin monimutkaista, että muutaman B-vitamiinipillerin nauttiminen ei ratkaisevasti auta potilasta. Asian tiimoilta käydään vilkasta keskustelua. Tohtori Matti Tolonen on myös ehtinyt kommentoida tutkimusta pitäen tätä tutkimusta huonona (annettiin aivan liian suuria megahypervitamiiniannoksia ja olisi pitänyt antaa juuri sydänsairauksiin tepsiviä luontaistuotteita) ja hän toteaa tämän asiapitoisilla kotisivuillaan: Suurin osa tiedelehdissä julkaistuista ravintolisätutkimuksista antaa vaatimattomia tuloksia siksi, etteivät tutkijat ymmärrä käyttää hyväkseen riittävän monen ravintoaineen synergistä vuorovaikutusta. Eihän takinakaan nouse, ellei siinä ole mukana hiivaa. Sydän- ja verisuonitaudit ovat mitokondriosairauksia, joiden hoitoon tarvitaan EPA-rasvahappoa ja antioksidantteja, mutta niitä ei annettu nyt julkaistuissa tutkimuksissa. Sekin selittää ei-positiivisia tuloksia.

Detta måste nu diskuteras ingående. Det finns till exempel riskpersoner som har extra låga nivåer och som sannolikt behöver tillskott (Tästä on syytä käydä perusteellinen keskustelu. On olemassa riskiryhmiin kuuluvia potilaita, joilla on erityisen alhainen vitamiinistatus ja he hyötyvät todennäköisesti vitamiinilisistä), sanoo homokysteiiniä tutkinut ylilääkäri Herman Nilsson-Ehle Göteborgista.

In epidemiologic studies, the plasma total homocysteine level has been found to be a risk factor for cardiovascular disease. In the HOPE-2 trial of high-risk patients, treatment with folic acid, vitamin B12, and vitamin B6 reduced plasma total homocysteine levels. However, treatment with B vitamins was not associated with a reduction in cardiovascular risk. (N Engl J Med 2006; 354:1556, Apr 13, 2006)

Observational reports have found that lower homocysteine levels are associated with lower rates of coronary heart disease and stroke. Treatment with folic acid and vitamin B12, with or without vitamin B6, lowers plasma homocysteine levels. In the NORVIT trial in patients after myocardial infarction, such therapy did not decrease the rate of recurrent infarction, stroke, and sudden death. (N Engl J Med 2006; 354:1556, Apr 13, 2006)

The investigators concluded that treatment with B vitamins did not lower the risk of recurrent cardiovascular disease after acute myocardial infarction. A harmful effect from combined B vitamin treatment was suggested. Such treatment should therefore not be recommended. (Stroke Trials, 20.3.2006)

Seurataan tilannetta!

Lähde:
N Engl J Med 354: 1567-1577, 2006 (Homocysteine Lowering with Folic Acid and B Vitamins in Vascular Disease)

Blogiarkisto