torstaina, huhtikuuta 13, 2006

Suklaamunaus iltapäivälehdessä

Iltalehti ilmestyy aikaisin aamulla aivan kuten Aamulehti. En tiedä ilmestyikö Päivälehti aikanaan päivällä? Ainakin sen tiedän, että sen lakattua ilmestymästä kesäkuussa 1904 sen tilalle perustettiin aamuyöstä ilmestyvä Helsingin Sanomat. Jo on maailmankirjat sekaisin!

Sekaisin on mennyt myös Iltalehden toimittaja - suklaasta. Tänään 13.4.2006 klo 01:09 päivätyssä jutussa väitetään suklaan syönnin olevan terveellistä. Peräti 8 syytä on syödä suklaata: Ylläpitää terveyttä, alentaa kolesterolia, tasaa PMS-oireita, tekee onnelliseksi, parantaa seksihaluja, pitää nuorena, lievittää kipuja, antaa lisäenergiaa.

En tahdo olla ilonpilaaja, vaikka näin aamulla joudunkin toteamaan suklaan terveysväitteitä toki todenmukaisiksi, mutta liioitelluiksi nykykäsityksen mukaan. Suklaan ongelmana (todetuista terveysväitteistä huolimatta) on kahden keskeisen ainesosan kyky järkyttää elimistön aineenvaihdunta pahasti epäkuntoon: rasva ja sokeri. Lähes mitä tahansa suostun pääsiäispöydästä suuhuni panemaan, mutta suklaan jätän kyllä aika vähiin. Esimerkiksi pääsiäisruohossa on runsaasti terveellisiä antioksidantteja ja kuituja. Mullasta saan paljon terveellisiä kivennäisaineita.

Listasta puuttui suklaan eräs hyvä ominaisuus: Ehkäisee ripulia.

Tässä muutamia äsken ilmestyneitä aitoja suklaatutkimuksia aamupäivänne ratoksi (englannin kielellä):
Engler MB, Engler MM. The emerging role of flavonoid-rich cocoa and chocolate in cardiovascular health and disease. Nutr Rev. 2006 Mar;64(3):109-18
Ariefdjohan MW, Savaiano DA. Chocolate and cardiovascular health: is it too good to be true? Nutr Rev. 2005 Dec;63(12 Pt 1):427-30
Schroeter H, Heiss C, Balzer J, Kleinbongard P, Keen CL, Hollenberg NK, Sies H, Kwik-Uribe C, Schmitz HH, Kelm M. (-)-Epicatechin mediates beneficial effects of flavanol-rich cocoa on vascular function in humans. Proc Natl Acad Sci U S A. 2006 Jan 24;103(4):1024-9. Epub 2006 Jan 17
Hermann F, Ruschitzka F, Spieker L, Sudano I, Noll G, Corti R. [The sweet secret of dark chocolate]. Ther Umsch. 2005 Sep;62(9):635-7
Heiss C, Kleinbongard P, Dejam A, Perre S, Schroeter H, Sies H, Kelm M. Acute consumption of flavanol-rich cocoa and the reversal of endothelial dysfunction in smokers. J Am Coll Cardiol. 2005 Oct 4;46(7):1276-83
Bernstein DM, Laney C, Morris EK, Loftus EF. False beliefs about fattening foods can have healthy consequences. Proc Natl Acad Sci U S A. 2005 Sep 27;102(39):13724-31. Epub 2005 Aug 3
Scalbert A, Manach C, Morand C, Remesy C, Jimenez L. Dietary polyphenols and the prevention of diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2005;45(4):287-306
Fisher ND, Hollenberg NK. Flavanols for cardiovascular health: the science behind the sweetness. J Hypertens. 2005 Aug;23(8):1453-9
Fraga CG. Cocoa, diabetes, and hypertension: should we eat more chocolate? Am J Clin Nutr. 2005 Mar;81(3):541-2

Lisää löytyy täältä hakusanoilla chocolate ja health.

Blogiarkisto