keskiviikkona, huhtikuuta 12, 2006

Luomuruoka ja seleeni

Yleisökysymys:
…kuulin luennollasi kun puhuit seleenin lisääntyneestä tarpeesta kilpirauhaspotilaalle ja pidit luomuruokaa ongelmallisena. Nyt olen unohtanut mikä siinä oli ongelmana. Mikä se oli?

Hyvä luentojeni kuuntelija! Mukava kun jaksoit tulla kuuntelemaan ravintoluentoani. Seleeni on todellakin tärkeä hivenaine kilpirauhaspotilaille (ja muillekin suomalaisille), sillä seleeni osallistuu aineenvaihduntatapahtumiin tuolla kilpirauhasessa. Varsinkin kilpirauhasen tulehtuessa seleenistä lienee myös erityisen paljon hyötyä. Seleeni toimii nimittäin aktiivisena osana glutationiperoksidaasi-entsyymiä, jolla on antioksidanttivaikutuksia. Tämä entsyymi on tärkeässä roolissa kun elimistömme pyrkii torjumaan tulehduksia. Lisää tietoa "seleenientsyymin" tulehdusta ehkäisevästä vaikutuksesta tästä.

Sitten varsinaiseen kysymykseesi, eli miksi niinkin hyvä asia kuin luomuruoka voi muodostua ongelmaksi? En tiedä miten paljon asiaa on tutkittu, mutta päättelen luomuruoan tuotannosta seuraavaa: Luomuruokaa valmistettaessa (esim. vilja- ja lihavalmisteet) ei käytetä teholannoitteita vaan viljapelto lannoitetaan luonnon omilla tuotteilla (esim. karjan lanta) ja lihakarjaa kasvatetaan syöttämällä niille viljaa omista pelloista tai muista luomumenetelmällä viljellyistä pelloista. Suomi lienee Euroopan seleeniköyhintä seutua ja tämä oli syy miksi peltolannoitteisiin ruvettiin hallitusti lisäämään seleeniä. Jos näitä kaupallisia peltolannoitteita ei enää käytetä, pelto kuihtuu taas seleeniköyhäksi (en tiedä miten kauan aikaa tähän menee) ja pellolla kasvava vilja ei enää saa maaperästä seleeniä yhtä paljon kuin ennen. Siksi luomuruoka on seleeniköyhää. Ehkä yksipuolisen luomuruoan nauttimisen sijaan kannattaa välillä syödä ihan tavallisesti tuotettua ruokaa, tai sitten voi hankkia seleeninsä ravintolisien kautta. Suosittelen monipuolista suomalaista perusruokaa. Lisää tietoa seleenin niukkuudesta maaperässämme tästä.

On mukava kun lukijat ovat aktiivisia. Varpu Tavi muistuttaa, että seleenin puute tulee ongelmaksi vain silloin, jos ei syö muuta kuin leipää ja puuroa... Monipuolisella ruokavaliolla seleenin tarve tyydyttyy helposti, koska sitä on runsaasti munuaisissa, maksassa, anjoviksessa, ravuissa, mustekaloissa, hummereissa, munan keltuaisissa jne. Vallan erinomainen seleenin lähde on parapähkinä: 1-2 parapähkinää päivässä ja seleenin tarve on tyydytetty!

Parapähkinä tai Brasilian pähkinä (Castanha-do-Para) on monelle ehkä tuttu. En tiennytkään, että siinä on näin paljon seleeniä.

Blogiarkisto