maanantaina, huhtikuuta 10, 2006

Syö kevyesti - elä pitempään

Amerikan keskilännessä sijaitsevan St. Louisin Washington yliopiston lääketieteen tutkijat ovat havainneet, että ruoan kalorimäärää laskemalla voidaan taata pitempi elämä. Tämä edellyttää kuitenkin alustavien tutkimusten mukaan, että huolehditaan kevyempien ravintoaineiden ravitsemuksellisesta arvosta. Siellä käynnistyy nyt pitkäaikaistutkimus missä etsitään täsmällistä tietoa kevyemmän ruokailun terveysvaikutuksista.
Tutkimusta johtava tohtori Luigi Fontana on työryhmineen havainnut, että noin kuuden vuoden kevyempi ruokailu pitää sydämen nuorena. Työryhmä Penningtonin biolääketieteen laitokselta Louisianan valtionyliopistossa ilmoittavat kevytruokailun puolessa vuodessa vaikuttavan merkittävästi kahteen seikkaan jolla on merkitystä ikääntymisessä: insuulinitasot laskevat ruokailujen välissä ja kehon lämpötila laskee.
Kuten kaikki tiedämme, vähäkalorisen ruokavalion varassa eläminen on taitolaji varsinkin USA:ssa. Amerikkaan onkin perustettu kaloriköyhää ja ravitsevaa ruokaa syövien yhdistys (Calorie Restriction with Optimal Nutrition, CRON). Aika näyttää onko tällä yhdistyksellä tulevaisuutta.
Vaikka tässä tutkimuksessa ei varsinaisesti puututa laihduttamiseen, haluaa tohtori Fontana tiedottaa, että lihavilla ihmisillä on riesana kehon jatkuva, heikohko krooninen tulehdustila, joka näyttäisi altistavan ennenaikaselle vanhenemiselle. Ylipainon noustessa huomattavasti, tämä tulehdustila nousee jo merkittävään rooliin ihmisen sairastelussa. Senkin takia kevyempi syöminen siis lisää elinvuosia.

Fontana: We know people on calorie restriction will lose weight, but this study isn't a weight-loss study. We're hoping to learn more about whether calorie restriction can alter the aging process.

Heilbronn: Our findings suggest that 2 biomarkers of longevity (fasting insulin level and body temperature) are decreased by prolonged calorie restriction in humans and support the theory that metabolic rate is reduced beyond the level expected from reduced metabolic body mass. Studies of longer duration are required to determine if calorie restriction attenuates the aging process in humans.

Holloszy: We want to learn whether calorie restriction can reverse some of these markers of aging in healthy young people. It's going to be many years before we know whether calorie restriction really lengthens life, but if we can demonstrate that it changes these markers of aging, such as DNA damage and inflammation, we'll have a pretty good idea that it's somehow influencing the aging process at the cellular level.

Kevyempää ja pidempää elämää toivottaa christer!

Lähteet:
Medical News Today, 10.4.2006 (Thinner And Younger By Eating A Low-calorie Yet Nutritionally Balanced Diet)
Fontana L. Excessive Adiposity, Calorie Restriction, and Aging. Journal of the American Medical Association 295 (13): 1577-1578, 2006
Heilbronn Leonie K ja 14 muuta tutkija Penningtonin työryhmästä. Effect of 6-Month Calorie Restriction on Biomarkers of Longevity, Metabolic Adaptation, and Oxidative Stress in Overweight Individuals. Journal of the American Medical Association 295 (13), 2006
Meyer TE, Kovacs SJ, Ehsani AA, Klein S, Holloszy JO, Fontana L. Long-term caloric restriction ameliorates the decline in diastolic function in humans. Journal of the American College of Cardiology 47: 398-402, 2006

Blogiarkisto