tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Vanhusten psyykkiset ongelmat vuonna 1926

Vuoden 1926 Hälsovännen kertoo vanhuusajan psyykkisistä ongelmista. Herkullisten yksityiskohtien joukosta löytyvät hapuilevien termien joukosta mm. nämä tiedot:

Otetaan muutama tunnettu esimerkki vanhuusajan psyykkisistä ongelmista. Suuri Isak Newton, painovoiman keksijä, oli elämänsä loppumetreillä niin tylsämielinen, että hän ei ymmärtänyt omia kirjoituksiaan. Linne kehitti lukuisten halvauskohtausten jälkeen "arterioskleroottisen mielisairauden" ja havaittiin syömässä hiiliä, joita hän poimi tuhkan joukosta hellasta. Rouva Harriet Beecher Stowe, "Setä Tuomaan tuvan" kirjoittaja, kärsi elämänsä lopussa seniilistä dementiasta. Rouva Lina Berg, synt. Sandell (nimimerkki L. S.), on kirjoittanut monen ihanan hengellisen laulun sanat ja hän oli lopussa niin kovasti vanhuudenhöperö, että hänen koko sanavarastonsa käsitti sanat "da, da".
Sitten kirjoittaja ryhtyy käsittelemään vanhuuden "mielisairauksia". Arterioskleroottisesta mielisairaudesta hän toteaa, että se kehittyy usein tippurista (!). Oireita aiheuttavat myös krooninen myrkytys jossa on osasyyllisenä alkoholi, tupakka ja lyijy. Muita sairauden aiheuttajia ovat kihti, sokeritauti ja yleinen voimattomuus. Ei mene myöskään hyvin niille jotka ovat ruumiillisen ja henkisen työn uuvuttamia. Liian kovaa ei saa urheilla ja ruokailla pitää monipuolisesti, välttäen liian happamia ruokia, sillä silloin puriinipitoiset ainesosat lihassa, kahvissa ja teessä vähentävät kudosten elastisuutta. Arterioskleroosi johtuu liian happamista ruoka-aineista ja aivoihin asti ulottuessaan tästä aiheutuu mielenterveysongelmia. Asiantuntijat kiistelevät vielä perinnöllisyyden vaikutuksesta. Sitten kirjoittaja ryhtyy sekavaan ajattelutyöhön missä löytyy kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä välillä oikeaankin osuen.

Kirjoituksen hienoin anti
on mielestäni hoito-ohjeiden loogisuus, josta me ainakin osaksi voimme ottaa oppia vielä tänäkin päivänä: On syytä välttää ruumiillista ja henkistä ylirasitusta. Kaikenlainen urheilu on syytä unohtaa (?). Alkoholia ei pidä juoda. Hoitoon kuuluu monipuolinen ruoka, jossa on runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Erityisen hyvä on syödä kasviksia joissa on paljon piihappoja (?): kukkakaali, punakaali, salatti, pinaatti, maa-artisokka, selleri, sipuli, kurkku, tomaatti. On syytä syödä vitamiinipitoisia ravintoaineita. Hedelmiä ja vihanneksia ei saa keittää kauan ja keitinvesi on aina juotava. Keiton ei saa antaa jäähtyä. Vanhuksen kannattaa nauttia kalaöljyä (!) 5 grammaa 3 kertaa päivässä.

Psyykkiseen hoitoon kuuluu potilaan lohduttaminen (!). Kaikissa olosuhteissa on hyödyksi jos potilas saa jotain pientä tekemistä. Jos hän ei pysty työhönsä palaamaan, hänelle annetaan kevyempää puuhaa. Liikuntaa pitää harrastaa niin paljon kuin sydän antaa myöten.

Blogiarkisto