maanantaina, lokakuuta 10, 2005

Amerikkalaisia ravitsemusohjeita

Julkaistu 5.10.2005, lisäys tehty 10.10.2005

Amerikkalaiset syövät runsaasti proteiinia ja hiilihydraattia, syövät liian suolaista ruokaa ja seuraavista ravintoaineista on suoranaista pulaa: magnesium, kalium ja A-, C- ja E-vitamiini. Tätä meidän ei kannata matkia!
Tällaisia ohjeita ravintovalistajat mm. tarjoavat:
  • Aloita päiväsi täysjyvätuotteilla
  • Valmista ruokasi kotona mikäli vain mahdollista
  • Peruna ei ole juhlaruokaa, sitä syödään arkenakin!
Noita ohjeita kannattaa matkia Suomessakin.

Amerikkalaisuuteen näyttäisi myös kuuluvan kahvin ahkera kittaaminen. Amerikkalaiseen tapaan yritetään löytää tässäkin paheessa jokin hyvä asia ja se on tällä kertaa antioksidanttien saanti. Monet eurooppalaiset saavat suuren osan antioksidanteistaan viinistä ja aasialaiset vihreästä teestä, mutta yhdysvaltalaiset yllättäen suurimman osan kahvista. Amerikkalaiset juovat kohtalaisen paljon kahvia, vaikka jäävät tässä suhteessa toki kauas suomalaisista ja muista pohjoismaalaisista. Petri Kaipaisen kirjoittaman jutun mukaan joka toinen yhdysvaltalainen juo kahvia päivittäin. Kahvin on todettu sisältävän paljon antioksidantteja.
Antioksidantteja, kuten myös muita ravintoaineita ja ravintokuitua saa toki runsaasti hedelmistä ja vihanneksista, mutta amerikkalaiset eivät syö näitä riittävästi. Pennsylvanialaisen Scrantonin yliopiston tutkijan, Joe Vinsonin tutkimusryhmä määritti yli sadan elintarvikkeen antioksidanttipitoisuuksia. Mukana oli erilaisia vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, mausteita, öljyjä ja juomia. He arvioivat lisäksi, kuinka paljon yhdysvaltalaiset käyttävät näitä elintarvikkeita. Kävi ilmi, että yhdysvaltalaiset saavat kahvista selvästi enemmän antioksidantteja kuin mistään muusta elintarvikkeesta. Vinson tähdentää, että kahvi ei välttämättä ole paras mahdollinen antioksidanttien lähde, mutta sen merkitys yhdysvaltalaisille on kuitenkin suuri. Vinson suositteleekin kuluttajia lisäämään hedelmien ja vihannesten kulutusta. Kahvin jälkeen yhdysvaltalaisten antioksidanttien saannissa tulevat musta tee, jossa on kuitenkin selvästi vähemmän antioksidantteja kuin vihreässä teessä, banaani, pavut ja maissi. Suomalaiset pitävät toki kahvista, mutta meillä on myös erinomaisia kotimaisia antioksidanttien lähteitä, kuten marjat.

Blogiarkisto