keskiviikkona, lokakuuta 05, 2005

Siankärsämöuutetta tulehdukseen ja hien hajua poistamaan

Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksesta selviää, että siankärsämöstä eristetyllä uutteella on haavainfektioita ja hien hajua estäviä vaikutuksia. Tutkija Rainer Peltolan mukaan lisäksi uutteen on todettu estävän myös kynsisienen kasvua.

Siankärsämötutkimus kuuluu arktisen mikrobiologian tutkimuskokonaisuuteen. Jatkohankkeessa tutkitaan etenkin metsäkasveja - koivua, mustikkaa ja katajaa. Hankkeen tarkoituksena on selvittää, onko lappilaisten metsäkasvien hyötyainepitoisuudet korkeampia kuin eteläsuomalaisessa raaka-aineessa. Samalla selvitetään myös kyseisten kasvien saatavuus Lapin alueella. Yrityksiä ja keruuorganisaatioita kiinnostaa, kuinka usein raaka-ainetta voidaan kerätä samoilta alueilta.

Siankärsämöä on käytetty luonnonlääkinnässä tulehdusten hoitoon, mutta nyt saatujen tutkimustulosten pohjalta Detria Oy on kehittänyt teollisesti valmistettavan tuotteen. Pidemmällä aikavälillä luonnonkasveihin pohjautuvista tuotteista toivotaan työllisyysmahdollisuuksien parantajaa Lapissa.

Seurataan mielenkiinnolla miten hanke kehittyy. Itse olen hiukan skeptinen, mutta jääräpäisyyteni murtuu varmimmin vakuuttavan tieteellisen näytön edessä. Onko siankärsämöstä tieteellistä näyttöä? Kuka tietää?

Blogiarkisto