sunnuntaina, lokakuuta 23, 2005

Mitä uutta terveysrintamalla viikolla 42?

Julkaistu 18.10.2005, lisäyksiä tehty 19.10.2005, 21.10.2005 ja 23.10.2005

Terveystiedon vakoiluohjelmani, joita minä säännöllisesti käytän, poimivat esille viikon varrelta mm. nämä uutiset (useimmat linkit sisältävät tekstiä englannin kielellä, mahdolliset käännökset omiani):

Liikunta ei auttanut erästä rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä (postprandial lipemia) kärsivää potilasryhmää (Lipids in Health and Disease 2005, 4:24, julkaistu 6.10.2005, luettu 23.10.2005) Korkea verensokeri on tietenkin diabeteksen tunnetuin aineenvaihduntahäiriö, mutta harvempi tietää aikuistyypin diabetekseen liittyvästä erityisestä rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä. Veren triglyseridien taso on korkea heti ruokailun jälkeen. Juuri tämän häiriön on monissa tutkimuksissa osoitettu altistavan diabeetikot verisuonisairauksille. Nyt tutkittiin voidaanko ateriaa ennen suoritetulla liikunnalla välttää postprandiaalinen lipemia. Tulokset olivat ongelmasta kärsivien harmiksi kovin huonot: Liikunta ei juurikaan auttanut. Tutkimus kumoaa täten vuonna 1996 julkaistun samanlaisen tutkimuksen tulokset, joissa rasvojen aineenvaihduntahäiriöstä kärsiville löytyi oiva lääke liikunnasta. Harmi juttu!
Pitäkää hedelmiä esillä nuorisolle! (International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2005, 2:15, julkaistu 10.10.2005, luettu 23.10.2005) Norjalaiset tutkijat ovat tehneet järkevältä tuntuneen ja jopa itsestäänselvältä kuulostavan havainnon: Jos hedelmiä pidetään esillä myös hedelmiin nirsosti suhtautuva nuoriso rupeaa niitä syömään.
Mitä enemmän pikaruokaa tarjolla lukiolaisille, sitä enemmän sitä myös syödään (International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2005, 2:14, julkaistu 6.10.2005, luettu 23.10.2005) Tutkimuksessa ilmeni selvästi pikaruokatarjonnan lukiolaisten ruokailukäyttäytymistä muuttava rooli. Mitä lähempänä koulua pikaruokala tai välipala-automaatti (!) sijaitsi, sitä useammin sitä myös käytettiin kouluruoan korvikkeena.
Aikaisin eläkkeelle - aikaisin hautaan (Medical News Today, 23.10.2005) Tutkijat Teksasissa ovat tutkineet miten on käynyt niille, jotka ovat lähteneet eläkkeelle normaali eläkeikää aikaisemmin. Totesivat, että esim. 55-vuotiaana eläkkeelle lähteminen kaksinkertaisti riskin kuolla ennen 65-vuoden ikää. Tutkimus on julkaistu arvostetussa British Medical Journalissa 22. lokakuuta.
Kevyttä tarinaa pavuista (medpundit, 22.10.2005) Kuuleeko Mr. Methane: Tässä olisi lääketieteellistä tarinaa pavuista. Sehän on oma tutkimusalansa (eli flatologia!)
Miten terveellistä saunominen on? (Medical News Today, 22.10.2005) Amerikkalaiset ovat tutkineet saunomista (ikäänkuin jotakin tästä asiasta ymmärtäisivät?). Harvard Men's Health Watch - lehdessä julkaistu tutkimus piti saunomista turvallisena asiana, mutta terveysvaikutukset jäänevät rentoutumisen ja hyvän olon tasolle. Sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville saunomista ei suositeltu. Saunoista pyydetään sellaisia amerikkalaisia pysymään kaukana, joilla on huonosti kurissa pysyvä verenpaine, sydämen rytmihäiriöitä, epävakaa angina pectoris ja sairastavat pitkälle edennyttä sydämen vajaatoimintaa tai sydämen läppävaivoja, sanoo Tri. Simon. Näitä ohjeita tarjotaan sitten vielä saunojille:
• Vältä alkoholia ja lääkitystä mikä voi vaikuttaa hikoilemiseen. Vaarana voi olla kehon ylikuumentuminen saunomisen yhteydessä.
• Älä sauno pitempään kuin 15-20 minuuttia.
• Vilvoittelun pitäisi olla vaiheittaista saunomisen jälkeen.
• Juo 2-4 lasillista kylmää vettä jokaisen saunomisen jälkeen.
• Älä sauno sairaana ja jos rupeat voimaan pahoin saunomisen yhteydessä ryntää heti saunan ovesta ulos.
christerin harras toivomus: Älkää kertoko amerikkalaisille saunatutkijoille sellaisista perisuomalaisista rutiineista kuin: vihtominen, löylynheiton MM-kisoista, avantouinnista saunomisen yhteydessä, saunaoluesta jne. Kiusallista lukemista oli jo tässäkin ihan tarpeeksi!
Venäläiset lääkärit myyvät huumeita saadakseen lisätuloja (BMJ, 22.10.2005) Venäläisten lääkäreiden huono palkkataso on johtanut laajamittaiseen huumeiden kirjoitteluun narkomaaneille. Puhutaan esim. lääkäristä Rostovissa, joka myi viisi ampullia Diazepamia 100 ruplaa, halpaa salamia ja votkapullon tarjonneelle potilaalle. Moskovassa tilanne on myös hurjan hankala lääkäreiden keskuudessa.
Rakkaus tekee kipeää (BMJ, 22.10.2005) Klamydia, HIV ja tippuri tuo soraa rakkauden rattaisiin.
Tupakan tulevaisuus näyttää turvatulta (BMJ, 22.10.2005) Ei näyttäisi olevan pelkoa, että tupakointi loppuisi lähiaikoina.
Skitsofrenian hoito - kaikkein kalleinta Suomessa (Mediuutiset, 21.10.2005) Suomen kalleinta hoitoa annetaan skitsofreenikoille. Psykiatria on muutenkin tosi kallista, sillä se vie lähes 40% erityisen kalliiden, eli yli 80 000 euroa maksavien hoitojen kustannuksista. Sosiaali- ja terveysministeriö selvitti ensi kertaa erityisen kalliiden hoitojen kustannukset. Kokonaissumma oli viime vuonna 190 miljoonaa euroa ja potilaita oli runsaat 1500. Skitsofrenia vei noin 42 miljoonaa euroa.
Alkoholi on portti huumeiden maailmaan (Mediuutiset, 21.10.2005) Huumeiden kokeilu ja lääkkeiden väärinkäyttö ovat selvästi yleisintä alkoholia eniten juovilla. Nuorten kaupunkimaisissa elämäntavoissa kannabiksen käyttö liittyy tiheään ravintoloissa käyntiin ja humalahakuisten juomatapojen ilmentämään irrotteluun ja bailaamiseen. Irrallisuus perheen ja työelämän kaltaisista sidoksista edistää heittäytymistä näihin kaupunkikulttuurin rientoihin. Humalatila ehkä laskee kynnystä omakohtaisiin huumekokeiluihin, tutkijat pohtivat.
Mielialalääkkeet voivat lisätä kuolemanriskiä iäkkäillä Alzheimer-potilailla (Medical News Today, 21.10.2005) Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat varoittavat petollisista mielialalääkkeistä dementiaan (mm. Alzheimerin tauti). Erityisen varovainen pitäisi olla näiden lääkkeiden kanssa: aripiprazole, olanzapine, quetiapine and risperidone.
Ahdistus voidaan mitata yksinkertaisella verikokeella? (Medical News Today, 19.10.2005) Israelilaiset tutkijat väittävät löytäneensä helpon tavan mitata verinäytteestä onko ihminen ahdistunut. Tässä mitataan asetyylikolinesteraasi-nimisen entsyymin pitoisuus.
Terveys huolestuttaa suomalaisia (Mediuutiset, 19.10.2005) Valitut Palat (!) on tehnyt terveystutkimuksen. Tällaisia asioita löytyi: Oma terveys huolestuttaa suomalaisia muita eurooppalaisia enemmän. Terveellinen ruoka, sairauksien ehkäisy omalla toiminnalla, myönteinen asenne ja painonhallinta ovat asioita, joihin suomalaiset ovat alkaneet kiinnittää yhä enemmän huomiota. Lääkeyhtiöt ovat suomalaisten mielestä yhtä luotettavia kuin elintarvikeyhtiöt. Apteekit nauttivat listatuista toimialoista suurinta luottamusta. Apteekkien henkilökunta on myös kärjen tuntumassa kysyttäessä hyödyllisen terveystiedon lähteitä ja kenen puoleen kääntyisi, kun tarvitsee neuvoja sairauden oireiden ilmaantuessa.
Bipolaarinen mielialahäiriö periytyy (Mediuutiset, 19.10.2005) Tämä kaksisuuntainen mielialahäiriö on vahvasti perinnollinen väittelee LL Tuula Kieseppä. Tieto bipolaarihäiriöön liittyvistä geneettisistä tekijöistä ja perinnöllisestä alttiudesta auttaa kliinikoita, potilaita ja heidän sukulaisiaan ymmärtämään paremmin sairauden esiintymistä ja luonnetta, ja sen tulisikin olla osa hoitoprosessiin liittyvää informaatiota, Kieseppä sanoo. Rekisteritietojen pohjalta laskettuna bipolaarisen mielenhäiriön vuosittainen ilmaantuvuus oli koko väestössä 5,8/100 000 ja kaksosaineistossa 7,6/100 000. Kun kaksosaineistossa tutkittiin sairastumisalttiuden vaihtelua selittäviä tekijöitä, havaittiin perinnöllisten tekijöiden osuudeksi 93 prosenttia.
Lääkäreiden lapset syövät vähemmän antibiootteja (Reuters Health News, 18.10.2005)
Vanhempien koulutustaso yleensäkin vähensi antibioottien käyttöä lapsilla. Kaikkein eniten antibiootteja popsivat kaikkein köyhimpien vanhempien lapset Taiwanissa.
Thaimaa ryhtyy testaamaan lintuinfluenssarokotetta ihmisiin (Reuters Health News, 18.10.2005)
Stressi ja ahdistus tappaa (Reuters Health News, 18.10.2005)
Ravintolavieraiden uusi ahdistus Kanadassa: transrasvat (Reuters Health News, 18.10.2005) Samalla kerrotaan Atkinsin dieetin kannattajien vähentyneen rajusti (13% -> 8% vuodessa)
Japanilaiset ovat vähentäneet tupakanpolttoaan rajusti (Reuters Health News, 18.10.2005)
Laihdutus parantaa seksielämää (Reuters Health News, 18.10.2005)
Myös passiivinen tupakointi saattaa johtaa astman oireiden pahenemiseen (Reuters Health News, 18.10.2005)
Euroopan Unioni lähtee taistoon lintuinfluenssaa vastaan (Reuters Health News, 18.10.2005)
Kannattaa ehkä punnita itsensä joka päivä, jos haluaa laihdutuskuurin jälkeen välttää kilojen takaisintulon (CNN Health, 18.10.2005) Näin ilmoitetaan kanadalaisessa tutkimuksessa. Opetin tänään ravintokurssillani, että herkästi lihovan kannattaa välttää jatkuvaa painontarkkailua ja punnita itsensä vaikkapa vain joka toinen kuukausi.
Orlistat todettu tehokkaaksi lääkkeeksi painonhallinnassa (News Medical Net, 18.10.2005) Ravintokurssillani tänään oli esillä myös tämä ajankohtainen uutisaihe.
Pätkätyöläinen selätti Joensuun kaupungin (Mediuutiset, 18.10.2005) Yli sata pätkää samalle työnantajalle tehnyt 29-vuotias tehyläinen lähihoitaja Riikka Tirronen sai isot korvaukset työnantajaltaan Joensuun kaupungilta haastettuaan sen oikeuteen perusteettomien pätkätöiden teettämisestä.
Naiset ja miehet reagoivat eri tavalla stressiin (YLE Teema Tiede, 18.10.2005) Naisten ja miesten elimistö reagoi eri tavoin masennukseen, työperäiseen uupumukseen ja ahdistukseen, osoittaa Israelissa tehty tutkimus.

Blogiarkisto