maanantaina, lokakuuta 10, 2005

Julkisista sairaaloista kuntien omistamia yrityksiä?

Aamulehdessä on kirjoitus erikoissairaanhoidosta. Sisäministeriön valtiosihteeri Antti Mykkänen ja Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ehdottavat, että erikoissairaanhoitoa antavista julkisista sairaaloista tehtäisiin kuntien omistamia yrityksiä. He uskovat, että jos sairaalat yhtiöitettäisiin, kuntalaiset voisivat saada parempaa hoitoa halvemmalla. Sairaaloiden määrää pitäisi leikata ja hoitoja keskittää. Sairaanhoitoon halutaan nykyistä enemmän kilpailua. Heidän mukaansa se johtaisi toiminnan tehostamiseen.

Rohkenen olla asiasta eri mieltä. Olen mukana työryhmässä "Meningsfull mentalvård i Åboland", joka esittää samansuuntaisia vaihtoehtoja kunnalliselle erikoissairaanhoidolle täällä Turunmaassa. Turunmaan sairaalasta on useita vaihtoehtoja pohtien päätetty tehdä yksityinen hoitolaitos. Minä olen jäänyt aika yksin puolustamaan nykyistä kunnallista mallia mielenterveyspalvelujen suhteen. Mielenterveyspotilaat jäävät tässä uudistetussa mallissa heittopussin asemaan. Suloiseen sävyyn kirjoitetut B:n raportit eivät poista sitä tosiseikkaa, että mielenterveyden hoitoa hankaloitetaan kohtuuttomasti, ehkäpä kohtalokkain seurauksin. Jatkan työn etenemisen hankaloittamista lisäselvityksiä vaatien. Säästöihin pyrkimisessä alkaa tulemaan raja vastaan. Kohta säästöohjelmat kääntyvät tuhlausohjelmiksi kun mieleltään sairaiden ihmisten hoito hankaloitetaan ja laskut nähdään pitkällä aikavälillä yhä lisääntyneenä sairasteluna.

Istuessani monet vuodet sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksissa ihmettelin välillä ääneen miten paljon vähemmän rahaa menisi, jos hoidettaisiin ennakoiva hoito paremmin. Nyt saattaa muutama yksittäinen oireileva ongelmaperhe kaataa koko kuntatalouden. En saanut vastausta kysymykseeni: Milloin kunta alkaa aktiivisesti tukemaan ja palkitsemaan terveyden vaalimista? Jos uudet sairaaloiden yksityistämispyrkimykset parantavat ennakoivan hoidon tasoa, eivät romuta mielenterveyden hoitojärjestelmää ja lisäävät tasa-arvoa olen valmis tarkistamaan konservatiivisen ajatuksenkulkuni.

Blogiarkisto