maanantaina, lokakuuta 24, 2005

Muutama kommentti Totuus vitamiineista-ohjelmasta

Prisma: Totuus vitamiineista TV1 klo 19.10 maanantaina 24.10.2005

Ajatuksia ohjelmasta
Riittääkö terveenä pysymiseen tavallinen, monipuolinen ravinto?
Ohjelma todisti, että syömällä oikein tavallista, monipuolista ruokaa, pysyy terveenä. Syö hyvin ja liiku riittävästi sopii kenen tahansa terveystietoisen ohjeeksi.

Kannattaako "varmuuden vuoksi" nauttia vitamiinipillereitä?
Linus Paulingille uhrattiin ymmärrettävästi paljon ohjelma-aikaa ja kukaan ei voine kiistää hänen tieteellisiä ansioitaan. Sen sijaan ohjelmassa kumottiin hienon hillityllä tavalla hänen keskeinen terveysväitteensä: Suuret C-vitamiiniannokset estävät nuhakuumetta. Todettiin, että C-vitamiini ei todellakaan tieteellisten tutkimusten mukaan estä nuhakuumetta (viruksen aiheuttama sairaus, johon C-vitamiini ei pure!). Tässä Pauling oli siis väärässä. Sen sijaan näyttäisi olevan pieni mahdollisuus, että C-vitamiini lyhentää nuhakuumeen kestoa. Tämän suhteen Paulingin C-vitamiiniteorialla on siis vielä toivoa.
Ohjelmassa näytettiin aika alkeellinen E-vitamiinitukimus (tavattoman vähäisin koehenkilömäärin ilman hyviä kontrolleja). Tästä huolimatta sanoma oli selkeä: E-vitamiinin tuotekehittely on onnistunut hyvin. E-vitamiinipilleri pakataan rasvaan, jolloin sen ottaminen pelkän veden kanssa onnistuu. Ei ollut mitään väliä otettiinko E-vitamiini veden, täysmaidon tai 40% rasvaa sisältävän pirtelön kanssa. Tosin E-vitamiinin saa yhtä hyvin monipuolisesta ruoasta.
Ohjelman loistavin osuus nähtiin kun ruotsalainen ihan tunnettu tutkija Håkan Melhus teki tärkeän havaintonsa, että suuret A-vitamiiniannokset haurastuttavat luuta ja aiheuttavat osteoporoosia. Kaksinkertainen saantisuosituksen ylittäminen johti kaksinkertaiseen riskiin saada luunmurtuma. Alunperinhan tutkimus lähti liikkeelle järkyttävästä havainnosta, että osteoporoosi on niin tavattoman yleistä Ruotsissa.
Toinen kauhuskenaario liiallisesta vitamiinien popsimisen vaaroista näytettiin kun esiteltiin kuuluisat beetakaroteenikokeet tupakoitsijoille. Oli melkoinen järkytys tutkijoille kun ilmeni, että terveelliseksi luultu beetakaroteeni itse asiassa lisäsi keuhkosyöpien ilmaantumista tässä pitkäaikaistutkimuksessa. Muitakin vastaavia tutkimuksia peruutettiin lähestulkoon paniikkitunnelmissa ja nyt uskotaan myös toisen A-vitamiinin esiasteen, retinolin, olevan haitallista suurina määrinä. Näytettiin maksavaurioita ihan histologisista leikkeistä. Tohtori Andrew Renwickin A-vitamiinivaroitus on syytä ottaa tosissaan.

Onko vitamiinipillereistä todellista hyötyä?
Vitamiinipillereihin uskoi yhä edelleen Optimaalisen Ravinnon Instituutin johtaja Patrick Holford. Hän oli vakuuttunut kaikkien vitamiinien hyödyllisyydestä vaikka hänkin tietenkin oli tietoinen A-vitamiinia kohdanneesta takaiskusta.
Tohtori Frank Kelly vakuutti meidät ruoan antioksidanttien tärkeydestä. Hän ei ollut vakuuttunut siitä, että antioksidantteja kannattaa popsia pillereinä. Mielummin popsitaan porkkanoita, maiskutellaan mansikoita ja tomerasti toitotetaan tomaattien terveydestä.
Jos jotakin vitamiinia voidaan pitää hyödyllisenä, ehdottaisin foolihappoa erityisesti raskaana oleville naisille. Sikiö tarvitsee riittäviä määriä foolihappoa kriittisinä kasvuviikkoina raskauden alkuvaiheessa (tieteellisesti todistettu). Meidän suomalaisten on myös syytä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista pimeinä talvikuukausina. Joko ruokailemalla terveellisesti tai ottamalla talvikuukausina D-vitamiinikuuri täsmälleen annostuksen mukaisesti.

Voivatko vitamiinit olla jopa haitallisia terveydelle?
Tämän TV-ohjelman perusteella ja vakuuttavan tieteellisen todistusaineiston varjolla uskallan väittää, että vitamiinien suhteen on syytä pitäytyä virallisten saantisuositusten rajoissa. Liian suurina määrinä nautittuna vitamiinit kumoavat hyvät vaikutukset ja muuttuvat päinvastoin haitallisiksi.

Muutama keskeinen lisätietolinkki (suurin osa linkeistä vievät englanninkielisille sivuille): Linus Pauling Institute, Linus Paulingin käsitys C-vitamiinista, Håkan Melhusin keskeinen osteoporoosityö, Andrew Renwickin työryhmän varoittava työ retinolin vaaroista, Patrick Holfordin terveyssivut, Frank Kellyn antioksidanttiteema, koko ohjelman käsikirjoitus BBC:llä, Kysymyksiä ja vastauksista ohjelman johdosta

Mitä te muut piditte tästä ohjelmasta?

Blogiarkisto