torstaina, lokakuuta 13, 2005

KKK (kylmä-koho-kompressi) yhä voimissaan

Urheilijoiden ja aikaansa seuraavien valmentajien tiedossa oleva KKK-sääntö on yhä voimassa ja se on lisäksi saanut tieteellistä täsmennystä ja tukeakin.

KKK tarkoittaa seuraavaa: Vamman sattuessa tee välittömästi päätös tuoda vammakohtaan kylmää (jääpussi, spray, ehkä myös huonompana vaihtoehtona kylmägeeli). Pidä sen jälkeen vamman saanut raaja koholla ja muista myös kompressi (puristusside).

Yhdysvaltalainen yliopistosairaala Mayo Clinic on antanut suosituksensa liikunnassa kipeytyneiden lihasten hoitamisesta. Heti vamman sattuessa on hyvä käyttää ensimmäisten kolmen päivän ajan kylmähoitoa noin 20 minuutin ajan kerrallaan neljän-kuuden tunnin välein. Kylmähoito vähentää lihasten turvotusta ja kipua. Kylmähoidoksi soveltuu tavallinen kylmäpakkaus, pakastevihannespakkaus tai jäillä täytetty muovipussi, joka kannattaa kääriä esimerkiksi pyyhkeeseen. Tämän jälkeen voi aloittaa lämpöhoidon, kunhan kipu on vähentynyt. Usein tämä kannattaa aloittaa vasta kolmen päivän kuluttua. Lämpö rentouttaa tässä vaiheessa lihaksia ja vähentää edelleen kipua. Lämpöhoito on yleensä kylmähoitoa parempi kroonisten, esimerkiksi niveltulehduksista johtuvien kipujen hoidossa. Lihaksille annetaan lämpöhoitoa 20 minuutin ajan kolmesti päivässä. Tähän voi käyttää lämpölamppua, kuumavesipulloa, lämpimiä kääreitä tai lämmintä kylpyä ja suihkua.

Tämän tiedonmurusen poimin Verkkoklinikan sivuilta.

Blogiarkisto