torstaina, lokakuuta 27, 2005

Mitä uutta terveysrintamalla viikolla 43?

Kirjoitettu 24.10.2005, päivityksiä tehty 25.10.2005, 26.10.2005 ja 27.10.2005

Taas on pikku-uutisia tarjolla terveysrintamalta. Tuoreimmat uutiset ylinnä. Joistakin jutuista saatan tehdä vielä erillisen katsauksen.

Masentavaa tietoa alkoholin väärinkäyttäjille (News Medical Net, 27.10.2005) Alkoholin ja huumeiden väärinkäyttäjillä sekä mielisairailla on useammin masennusta. Tämän itsestäänselvän asian selvittivät Columbian yliopiston tutkijat hyvin laajaa (43 000) potilasaineistoa läpikäydessään.

Täältä tullaan elämä! (BBC Health News, 27.10.2005) Se geeni, joka pistää elämän alkuun, on löydetty. Se on nimeltään HIRA ja tämä geeni on sotkeutunut siihen tapahtumaan kun siittiö tunkeutuu munasolun sisään. Pienikin geenivirhe saattaa selittää miksi jotkut naiset selittämättömällä tavalla eivät vain tule raskaaksi. Vaikka HIRA-geeniä on enimmäkseen tutkittu banaanikärpäsessä (Nature-lehdessä), samat geneettiset tekijät ovat toiminnassa myös ihmisissä.

Se kasvaa sittenkin! (News Medical Net, 27.10.2005) Kauan luultiin, että menetetyt hermosolut ja tuhoutuneet aivoalueet eivät koskaan kasva takaisin. Monen tutkimusryhmän toimesta on onneksi saatu toiveikkaampia tietoja hermosolujen toiminnasta. Tiedemiehet Salk Instituutissa ovat suunnattomien ponnistusten jälkeen onnistuneet määrittelemään hyvin tärkeän kasvutekijän nimeltään Wnt3. Se ei nimestään huolimatta liity Windows käyttöjärjestelmään, vaan on ilmeisesti se tekijä, joka pistää liikkeelle hermosolujen kasvun (neurogenesis). Tälle löydölle voi ennustaa käyttöä esim. Parkinsonin taudin ja Alzheimerin hoidossa. Lukekaa lisää tästä mielenkiintoisesta asiasta uusimmasta Nature-lehdestä.

Miesten vaarallisin paikka on oma koti (Mediuutiset, 27.10.2005) Seuraavan kerran kun vaimosi patistaa sinut telkkarin äärestä remonttitöihin, kerro hänelle ystävälliseen sävyyn Kansanterveyslaitoksen havainnosta, että miesten tapaturmat kodin remonttiaskareissa ja huoltotöissä ulkona ovat lähes kolminkertaistuneet 15 vuodessa. Pelkästään kaatumalla ja liukastumalla kuolee suomalaisia vuosittain jopa kolminkertainen määrä liikenneonnettomuuksiin verrattuna. Ainahan voit toivoa, että vaimosi olisi kissimirri-tuulella. Muussa tapauksessa vedä päälle työvaatteesi.

Sokeritauti ja masennus on kohtalokas yhdistelmä (News Medical Net, 27.10.2005) Aikuisiän sokeritautiin (tyyppi 2) kuuluu kohonneen verensokerin lisäksi korkea verenpaine, poikkeavat veren rasva-arvot ja keskivartalolihavuus. Yhdistelmää sokeritauti ja masennus on tutkittu kolmen vuoden aikana ja nyt tulokset ovat luettavissa uusimmassa Diabetes Care-lehdessä. Sitä julkaisee amerikkalainen diabetesjärjestö, American Diabetes Association. Washingtonin yliopiston tutkijat kävivät läpi 4154:n diabetespotilaan tiedot ja erityisen kyselyn avulla huomattiin kohtalokas yhdistelmä aikuisiän diabetes ja masennus. Masennus voi diabetespotilaalla johtaa ennenaikaiseen kuolemaan sekä biologisten että psyykkisten syiden johdosta. Nyt on tarvetta tutkia tätä havaintoa tarkemmin ja selvittää taustalla olevat tekijät paremmin. Tässäkin tutkimuksessa tuli esille ruokavalion ja liikunnan merkitys, jopa siinä määrin, että tutkijoiden mukaan tauti saataisiin pysymään oireettomana noudattamalla terveellistä ruokavaliota ja suosimalla riittävää liikuntaa.

Ginseng toimi, Echinacea ei suuressa vilustumislääketestissä (Medical News Today, 26.10.2005) Katso lisää.

21 000 000 amerikkalaista sairastaa sokeritautia! (Reuters Health News, 26.10.2005) Tyyppi 2 diabetes on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Arviolta 6 miljoonaa amerikkalaista sairastaa diabetesta tietämättä siitä. Laihduttamalla ja liikkumalla enemmän monella näistä tietämättömistä ei sairaus puhkeaisi. "This can be accomplished through 30 minutes or more of physical activity most days of the week and by following a low calorie, low fat eating plan, including a diet rich in whole grains and fruits and vegetables."

Lihavuusepidemian torjuntaa yhteistyöllä (Mediuutiset, 26.5.2005) Ilman yhteiskunnan eri toimijoiden laajaa yhteistyötä ei onnistuta lihavuusepidemian torjunnassa, toteaa Espoossa koolla ollut Duodecimin ja Suomen Akatemian konsensuskokous. Valtiovaltaa pyydetään mukaan talkoisiin lainsäädännöllisin ja verotuksellisin tukitoimin. Terveellisten elintarvikkeiden hinnanalennus ja henkilöstöravintoloissa tarjottavan terveellisen ruoan arvonlisäveron alentaminen kuuluvat ehdotettuihin toimenpiteisiin. Lihavuuden ehkäisyssä pitäisi erityisesti panostaa lapsiin ja nuoriin kohdistuviin toimiin. Asiantuntijat muistuttavat, että neuvoloilla ja kouluterveydenhuollolla on tärkeä asema elintapaneuvonnassa ja lasten painonkehityksen seurannassa. Painon ja vyötärönympäryksen mittauksen pitäisi olla kiinteä osa terveydenhuoltoa samaan tapaan kuin verenpaineen mittaus, ja aikuisen tulisi ottaa vastuuta terveyskäyttäytymisestään. Jokaisen on hyvä tietää oma painoindeksinsä ja vyötärömittansa, seurata niiden muutoksia sekä tuntea lihavuuden terveysriskit. Lihavuus yleistyy hälyttävästi kaikissa ikäryhmissä. Aikuisista miehistä jo kaksi kolmasosaa ja naisista yli puolet ylittää normaalipainon rajan. Erityisesti lihavuus yleistyy lapsilla ja nuorilla.

Skitsofreenikoilla hyvä näkö (Medical News Today, 26.5.2005) Scientists have discovered that schizophrenia sufferers are not fooled by a visual illusion and are able to judge it more accurately than non-schizophrenic observers. The study by UCL (University College London) and King's College London suggests that in everyday life, schizophrenics take less account of visual context. If this is part of a more general failure to deal appropriately with context, it could explain why some sufferers might misattribute people's actions or feel persecuted. “The trick here was to use an illusion where a failure to use context worked to the advantage of people with schizophrenia. This was critical because people can perform poorly for lots of reasons, but superior performance tends to be for a specific reason and is more revealing of the underlying cause. “Our findings may shed some light on the brain mechanisms involved in schizophrenia. Normally, contextual processes in the brain help us to focus on what's relevant and stop our brains being overwhelmed with information. This process seems to be less effective in the schizophrenic brain, possibly due to insufficient inhibition - that is, the process by which cells in the brain switch each other off."

Seroquel näyttäisi toimivan kaksisuuntaiseen mielentilahäiriöön (Medical News Today, 26.5.2005) Suomessakin yleinen mielialalääke, Seroquel (AstraZeneca), on pitkäaikaisseurannassa todettu toimivaksi ja hyvin siedetyksi lääkkeeksi bipolaariseen mielentilahäiriöön ja skitsofreniaan. Kiinnostavaa oli tieto sen vähäisestä vaikutuksesta ylipainon kehittymiseen. Tukiasemalla käyty keskustelu on tuonut esille lääkkeen hyviä ja huonoja puolia.

Ylipainoisia brittiläisiä työntekijöitä syrjitään työmarkkinoilla (Reuters Health News, 25.10.2005)

Lyijy ja muut toksiset aineet ovat myrkyllisempiä kuin aiemmin on luultu (Reuters Health News, 25.10.2005)

Masennuslääkkeiltä ei enää vaadita tutkimustietoa pitkäaikaisvaikutuksista! (Reuters Health News, 25.10.2005) Tämä on aika odottamaton käänne masennuslääkkeistä kantautuneiden viimeaikaisten hälyyttävien terveys (sairaus?) vaikutustietojen valossa:
Drug manufacturers seeking U.S. approval for drugs to treat major depression should not be required to first provide data on how well they work long-term, a Food and Drug Administration advisory panel said unanimously on Tuesday. FDA officials are considering changing the requirements for companies who seek to market drugs for depression and other psychiatric conditions. The agency usually follows the advice of its advisory panels.

H5N1-virus pistää lopun raakojen munien syönnille (Reuters Health News, 25.10.2005) The European Union's food safety agency will on Wednesday advise consumers to avoid raw eggs and poultry in order to prevent the spread of bird flu.

Kännykät eivät enää häiritse herkkiä sairaalalaitteita (Reuters Health News, 25.10.2005) Mayon klinikan tutkimuksessa todettiin, että kännyköiden tekninen kehitys johtaa yhä harvempiin häiriöihin herkissä sairaalalaitteissa. Yhä edelleen ihan varmuuden vuoksi kuitenkin suositellaan kännyköiden sulkemista sairaaloissa.

Roskaruokiin tuoteselosteet (Reuters Health News, 25.10.2005) Roskaruokajätti McDonald's ryhtyy painamaan tuoteselosteensa selkeästi näkyviin. Tuoteselosteesta asiakas voi hämmästellä mäkkärin rasvan määrä. "McDonald's Corp. customers will soon know that the Big Mac they bought contains almost half their recommended daily fat intake just by looking at the wrapper."

Lihavuudesta suuremmat kulut kuin tupakoinnista (HS, tiedetoimitus, 25.10.2005, YLE-Terveys, 24.10.2005) Ylipainoisuus aiheuttaa terveydenhuollolle selvästi suuremmat kustannukset kuin tupakointi. Näin arvioi tutkimusprofessori Markku Pekurinen Stakesista. Vuosittain 211 miljoonan euron kustannukset syntyivät aivohalvauksista, nivelrikoista ja aikuistyypin diabeteksesta. Lihavuus sitoo noin 980 sairaansijaa, tupakoinnista johtuvat sairaudet taas noin 810 paikkaa vuodessa. Lihavuuden yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia on tutkittu liian vähän ja vaikutusta kuolleisuuteen on usein aliarvioitu. Lihavuuden lääkemenot lisääntyivät vuosina 1997-2004 lähes 40% samalla, kun ylipainon takia hoidettiin sairaaloissa vajaa kolmannes vähemmän potilaita. Stakesin Terveystaloustieteen keskusta edustava Pekurinen kertoi tuloksista maanantaina 24.10.2005 Suomen Akatemian ja Lääkäriseura Duodecimin kokouksessa Espoossa.

Vaarallista ADHD-lääkettä myydään yhä edelleen (News Medical Net, 25.10.2005)
According to the U.S. Food and Drug Administration, liver problems linked to the attention deficit drug Cylert and other generic versions of the drug make it too dangerous for the U.S. market. However Public Citizen's Health Research Group Director Sidney Wolfe, which filed a petition with the FDA in March calling for the drug's withdrawal, said the new warning did not go far enough and urges a total recall. He maintains the use of the drug is reckless and insensitive to the health and lives of children and adults. Wolfe says a uniquely dangerous is basically being sold off until it runs out. He says about 10,000 Cylert prescriptions have been sold since it was discontinued, while around 50,000 generic prescriptions have been filled.

Erektiolääke Viagra helpottaa sydänoireita! (News Medical Net, 25.10.2005)
According to the results of a new study by researchers at Johns Hopkins, Viagra, a drug used to treat erectile dysfunction (ED) in millions of men, reduces the stimulatory effects of hormonal stress on the heart by half.

Ginseng auttaa vilustumiseen? (BBC Health News, 25.10.2005) Näitä vilustumiseen auttavia ihmejuttuja putkahtaa esiin tasaisin väliajoin! Kanadalaiset tutkijat päätyvätkin viisaasti toteamaan lopuksi: "We cannot advise people to use ginseng... While the supposed benefits of ginseng are widely known, there is still no proof it helps. The evidence is still anecdotal."

Ei yhteyttä statiinien ja rintasyövän välillä (Reuter Health News, 24.10.2005) Joitakin viitteitä on aiemmissa tutkimuksissa ollut statiinien terveysvaikutuksista, mutta USA:ssa tehdyssä tutkimuksessa ei löydetty mitään vaikutusta rintasyövän esiintymiseen.

Epärehellinen pomo vie sinut ennenaikaiseen hautaan (Reuter Health News, 24.10.2005)

Lintuinfluenssan suhteen YK on keskittymässä Aasiaan (Reuter Health News, 24.10.2005)

Lintuinfluenssatapauksia yhä enemmän Venäjällä (Reuter Health News, 24.10.2005)

Yksinkertainen tapa määritellä lapsen pituus aikuisena (Reuter Health News, 24.10.2005) Kanadalainen tutkijaryhmä on määritellyt yksinkertaisen tavan laskea lapsen pituus aikuisena mm. sen mukaan mikä on lapsen pituus istuessaan verrattuna kokonaispituuteen ja painoon. Kaava löytyy täältä. Eiköhän meillä Suomessa neuvoloissa ole käytössä ihan vastaavanlainen laskentatapa?

Abbottin ADHD-lääke vedetään markkinoilta (Reuter Health News, 24.10.2005) Todettujen maksavaurioiden takia päätetään vetää 30 vuotta myynnissä ollut Cylert-niminen lääke pois USA:n markkinoilta. Tämä osoittaa mielialalääkityksen petollisuuden. Näkyvissä on vasta jäävuoren huippu. Isot lääketehtaat ovat suurissa vaikeuksissa!

Alkoholi voi ehkä ohentaa verta (Reuter Health News, 24.10.2005) Pieninä määrinä alkoholista voi olla hyötyä.

Raittiilla äidillä on raitis tytär (Mediuutiset, 24.10.2005) Perheen tuki on ratkaiseva asia teinitytöille, kun nämä ratkovat suhtautumistaan päihteisiin. Dosentti Hannele Turunen ja professori Kerttu Tossavainen ovat tutkineet 14-15-vuotiaiden tyttöjen raittiutta Suomessa ja Kreikassa. He havaitsivat, että kodin lämmin ilmapiiri ja hyvät suhteet vanhempiin edistivät tyttöjen päihteettömyyttä. Äidillä on tärkeä rooli päihteettömänä mallina. Tärkeää oli sekin, että perhe suhtautuu selkeän kielteisesti päihteiden käyttöön ja valvoo kotiintuloaikoja. Myös raitis ystäväpiiri ja päihteettömyyttä tukevat harrastukset hillitsivät tyttöjen juomista. Sama pätee todennäköisesti myös poikiin. Turusta ja Tossavaista huolestuttaa kuitenkin erityisesti se, että nuoret tytöt juovat yhä enemmän alkoholia. Vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa 56 prosenttia 15-vuotiaista suomalaistytöistä oli ollut humalassa vähintään kahdesti. Euroopan keskiarvo oli 31 prosenttia, ja suomalaisia enemmän joivat vain tanskalaiset ja walesilaiset tytöt. Sunnuntaihin saakka on meneillään valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön viikko.

Terveysneuvonta menee harakoille (Verkkouutiset, 24.10.2005) Perheissä toteutetulla terveysneuvonnalla voidaan vaikuttaa myönteisesti ainoastaan lasten ja nuorten ravitsemuskäyttäytymiseen. Sen sijaan ikäihmisten terveyskäyttätymisen neuvonta menee harakoille! Tämä käy ilmi terveystieteiden maisteri Maika Salmisen väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin sepelvaltimotaudin ehkäisyyn tähtäävien terveysneuvontaohjelmien vaikutuksia elämänkaaren eri vaiheissa. Tutkimuksen mukaan terveysneuvonnalle olivat erityisen otollisia 6-17-vuotiaat, jotka ymmärsivät vähentää rasvan käyttöä. Tiesin, että Suomessa on fiksuja lapsia! Neuvonta ei juurikaan muuttanut lasten ja nuorten liikuntatottumuksia, ja tupakointiin neuvonnalla ei pystytty vaikuttamaan lainkaan. Nuorena se vitsa on väännettävä, sillä Salmisen mukaan murrosikään ehtineiisin lapsiin ja nuoriin on selvästi vaikeampi vaikuttaa. Iäkkäät luottavat lääkkeisiinsä! Nämä jääräpäät eivät ottaneet onkeensa terveysvalistuksesta vaan näyttävät luottavan lääkkeiden voimaan. Kun kolesteroli- ja verenpainelääkitys tuntuu auttavan, motivaatiota elämäntapamuutosten tekemiseen ei välttämättä enää löydy. Väitöstutkimuksen tulokset ovat peräisin Kainuussa vuosina 1997-2000 järjestetystä sydän- ja verisuonisairauksien riskisukuihin kuuluville lapsille ja nuorille kohdistetusta perhekeskeisestä terveysneuvontaohjelmasta sekä Varsinais-Suomen alueella vuosina 1999-2000 järjestetystä 65-vuotta täyttäneille sepelvaltimotautia sairastaville suunnatusta neuvonta- ja ryhmätoimintaohjelmasta (Finfood). Terveystietieteen maisteri Marika Salmisen väitöskirja Sepelvaltimotaudin ehkäisy - neuvonnan ja ohjauksen vaikutukset lasten ja nuorten sekä iäkkäiden keskuudessa tarkastetaan torstaina 27. lokakuuta Turun yliopistossa.

Antakaa miesten syödä kipulääkkeitä (Terveysuutiset, 24.10.2005) Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että runsas kipulääkkeiden käyttö saattaa kohottaa naisten verenpainetta, mutta miesten osalta tietoa on vähemmän. Nyt tätä asiaa on miesten kohdalla tutkittu. Eniten kipulääkkeitä käyttäneiden miesten verenpaine ei eronnut vähiten näitä lääkkeitä käyttäneistä. Myöskään yksittäiset lääkkeet, kuten ibuprofeenin tyyppiset tulehduskipulääkkeet, aspiriini tai parasetamoli, eivät näyttäneet kohottavan verenpainetta. Vain parasetamoliin liittyi tilastollisesti merkitsevä riski, mutta sekin oli varsin pieni. Näyttää siltä, että useimmat tavalliset kipuläkkeet eivät kohota terveiden miesten verenpainetta. Archives of Internal Medicine 2005;165:1903-1909.

Blogiarkisto