maanantaina, lokakuuta 24, 2005

Liikunta auttaa iäkkäiden lihaskipuihin

Useissa aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että säännöllisesti liikkuvat iäkkäät ihmiset ovat terveempiä kuin vähän liikkuvat. Liikunnan on myös osoitettu vähentävän nivelrikon aiheuttamaa kipua. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ikäihmisten kannattaisi myös juosta, koska tämä näyttää vähentävän ikääntymiseen liittyviä lihaskipuja. Tutkimukseen osallistui 492 ikääntynyttä juoksuklubiin kuuluvaa naista ja miestä sekä 374 muuta henkilöä verrokkeina. Osallistujista 301 ei ollut koskaan harrastanut juoksua. Tutkimukseen osallistuneita seurattiin 14 vuoden ajan.
Verrattuna juoksemattomiin juoksuklubin jäsenet olivat keskimäärin kolme vuotta nuorempia. Heidän painoindeksinsä oli keskimäärin 22,9 kg/m², kun se muilla oli 24,2 kg/m². Juoksuklubin jäsenillä oli vähemmän niveltulehduksia. Juoksuklubin jäsenet liikkuivat keskimäärin 314 minuuttia ja juoksivat 37 kilometriä viikossa, muut liikkuivat keskimäärin 120 minuuttia ja juoksivat puolitoista kilometriä viikossa.
Juoksuklubin jäsenillä ilmeni vähemmän luunmurtumia ja selvästi vähemmän lihaskipuja kuin verrokeilla. Vertailuryhmässä niillä, jotka olivat joskus harrastaneet juoksua, oli myös vähemmän lihaskipuja kuin juoksua koskaan harrastamattomilla.

Nyt ylös - ulos - ja lenkille!

Arthritis Research & Therapy 2005;7:R1263-R1270

Blogiarkisto