perjantaina, lokakuuta 14, 2005

Lihava vauvana - lihava aikuisena

Brittiläinen tutkijaryhmä on koonnut yhteen useiden maiden tutkimustuloksia lihavuudesta. On päädytty varsin tylyyn viestiin: Isoina syntyneet ja kahden ensimmäisen elinvuoden aikana nopeasti kasvaneet lapset lihovat helposti myös vanhempana. He analysoivat kaikkiaan 24 eri tutkimusta, joissa oli verrattu vauvaikäisen kokoa ja painon nousua painon kehitykseen myöhemmin, aina aikuisuuteen asti. Lapset, joiden painoindeksi oli korkein vauvoina ja joiden paino nousi nopeasti, olivat todennäköisemmin lihavia lapsina, teini-ikäisinä ja nuorina aikuisina kuin muut lapset. Syyksi tutkijat arvelevat joko sikiöaikaisia tai aivan ensimmäisten elinkuukausien aikaisia tekijöitä, joiden tarkempi selvittäminen olisi tärkeää uhkaavan lihavuusepidemian torjumiseksi.
Tutkimukset oli tehty Suomessa Kansanterveyslaitoksella (2002), Yhdysvalloissa, Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa ja Australiassa.
Ylipaino ja lihavuus ovat yleistyneet nopeasti viimeisten parinkymmenen vuoden aikana länsimaissa, mutta myös nopeasti kehittyvissä maissa kuten Kiinassa lihavuus on kasvava kansanterveydellinen uhka. Ylipainoisilla vanhemmilla on monesti myös lihavia lapsia. Lihavuuden torjumiseksi täytyy ymmärtää miten se kehittyy ja missä vaiheessa sitä kannattaisi torjua. Roskaruoan tarjonnan lisääntyminen ei selitä kaikkea, koska kaikki eivät siitä huolimatta liho. Tässä oma listani lihavuusepidemian syistä ja lihavuuden terveysriskeistä.

Lähteet: Yle Teema, Tiede, Medical News Today, BBC Health News
Lukuvinkki
: British Medical Journal on luettavissa netissä ja sisältää paljon tutkimustietoa lihavuudesta. Voidaan sanoa, että lihavuustutkimus on nyt muodissa!
Provokatiivista keskustelua aiheesta: Ylilihavat lapset pois vanhemmilta?, Lapsen lihavuus vanhempien syy?, Lihavat lapset pakkohuostaan?

Blogiarkisto