torstaina, lokakuuta 13, 2005

Miesten alamäki jatkuu...

Alunperin kirjoitettu 16.9.2005, lisäys tehty 7.10.2005, 9.10.2005 ja 13.10.2005
Vain 20% miehistä tuottavat sellaista spermaa, että se kelpaa luovutukseen
. Näin raportoi naistoimittaja
Miia Soininen Mediuutisissa.

Väestöliiton spermapankki harmittelee kun spermanluovuttajien määrä on vähentynyt viime vuosien aikana. Kriteerien mukaan luovuttajan tulee olla 20-45 vuotias terve mies, jolla ei ole tiedossa lähisuvussa perinnöllisiä sairauksia. Sperman pitää olla hyvälaatuista vielä pakastuksen ja sulatuksen jälkeenkin. Klamydia, tippuri, hepatiitti B ja C sekä HIV testataan, ja näytteiden tulee olla negatiiviset.

Positiivista luovutusmieltä toivottelee veteraaniurheilija. Kuuntele tästä radio-ohjelma aiheesta.

Tutkijakolleegani 1980-luvulta, tohtori Jorma Toppari, on professorin virkaanastujaisesitelmässään kertonut nuorten suomalaismiesten sperman laadun romahtaneen. Noin kolmannekselle siittiöpitoisuus on heikentynyt niin paljon, että se vaikuttaa hedelmällisyyteen. Toppari laskee, että jos tahti jatkuu samana, kriittinen piste tulee vastaan 30 vuoden päästä. Silloin keskivertomiehen siittiörivistö on harventunut 20 miljoonaan millilitrassa, lähes hedelmättömyyteen saakka. Silloin hedelmöityshoitojen tarve tulee rankasti lisääntymään. Siksi Toppari peräänkuuluttaa erityistoimenpiteitä. Noin 150 miehen tutkiminen vuosittain antaisi hyvän tuntuman suomalaisuroiden sperman laadusta.

Selitys ilmiöön on hämärän peitossa. Se tiedetään, että siittiötuotantoon vaikuttavat vauriot syntyvät jo kohdussa. Syyllisiksi epäillään mm. ympäristön kemikaaleja ja äidin raskausaikaista tupakointia. Epäillään myös, että ympäristömyrkyt voivat heikentää aikuisen miehen siittiöiden laatua. Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa vahvistui, että PCB huonontaa sperman laatua. Vaikka keskimääräinen pudotus oli niin pieni, että hedelmällisyys ei ollut vaarantunut, voi PCB tuottaa ongelmia sellaisille joilla siittiöt ovat muista syistä tavallista heikkolaatuisempia. Meneillään on jatkotutkimus, jossa seurataan miten veren PCB-määrä vaikuttaa lapsen siittämisen onnistumiseen. Lisää tutkimuksia tehdään myös alueellisten erojen selvittämiseksi.

Blogiarkisto