keskiviikkona, lokakuuta 05, 2005

Keski-ikäisten liikunta ehkäisee dementiaa

Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että liikunnan harrastaminen keski-ikäisenä vähentää dementiaa ja vaaraa sairastua Alzheimerin tautiin vanhempana. Tässä on tutkittu tarkemmin Pohjois-Karjala-projektin ja Kansanterveyslaitoksen FINMONICA-hankkeen osallistujien joukosta löytyvää aineistoa (65-79-vuotiaita ja kaikkiaan lähes 1500 ihmistä, keskimääräinen seuranta-aika oli 21 vuotta).
Niillä jotka keski-iässä olivat harrastaneet aktiivista liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa, oli puolet pienempi todennäköisyys sairastaa dementiaa verrattuna vähemmän liikuntaa harrastaneisiin. Tulos ei riippunut muista riskitekijöistä kuten iästä, sukupuolesta, koulutuksesta, tupakoinnista tai alkoholin käytöstä. Alzheimerin taudille perinnöllisen alttiuden (APOe4-geeni) kantajilla liikunnan hyödyllinen vaikutus oli suhteellisesti vielä suurempi.
Kannattaa liikkua nuorena ja keski-ikäisenä. Tällä tavalla parannetaan elämänlaatua sekä fyysisesti että henkisesti vanhoilla päivillä. Liikuntatottumukset vakiintuvat nuorena, joten siksi myös nuoriin kannattaa panostaa koulussa tai muuten.

Lue lisää tutkimuksesta tästä.
Keski-ikäisten liikuntavinkkejä löytyy esimerkiksi täältä.

Blogiarkisto