keskiviikkona, lokakuuta 12, 2005

Itsemurhat periytyvät?

Kirjoitettu 7.10.2005, päivitetty 12.10.2005
Suomessa tehdään yli tuhat itsemurhaa vuodessa, ja itsemurhayrityksiä arvioidaan olevan 10-15 kertaa enemmän. Nyt on löytynyt geenimuutos, joka saattaa liittyä äkkipikaistuksissa tehtyihin itsemurhayrityksiin ja masennukseen. Tiedot perustuvat kansainväliseen tutkimukseen, jota johtaa Suomessa professori Matti Virkkunen Helsingin yliopiston psykiatrian klinikasta.
Löydös liittyy tryptofaani hydroksylaasi 2-geeniin, jonka on vastikään todettu kytkeytyvän keskeisesti aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan. Serotoniinin tiedetään olevan keskeinen välittäjäaine masennuksessa, impulsiivisessa itsetuhoisuudessa ja väkivaltaisuudessa.
Näiden tulosten pohjalta voidaan ehkä kehittää nykyistä tarkempia ja parempia lääkkeitä masennukseen ja itsetuhoisuuteen, professori Virkkunen kertoo. Nykyisin käytössä on parikymmentä erilaista masennuslääkettä, mutta näiden teho ei ole kovinkaan hyvin ennustettavissa. Potilas joutuu käymään läpi viikkoja, jopa kuukausia kestävän totutteluvaiheen ennenkuin selviää auttaako mahdollisesti hänelle suositeltu lääke esim. masennukseen. Voitte saada käsityksen masennuspotilaan ankeasta arjesta lukemalla esimerkiksi tätä keskustelupalstaa.
Lähteet: Archives of General Psychiatry-lehden lokakuun numero ja Mediuutiset. Itsemurha kulkee suvussa kirjoittaa Tiede-lehti.

Blogiarkisto