sunnuntaina, joulukuuta 25, 2005

Ei kiinteää ruokaa liian aikaisin vauvalle

ETM Maijaliisa Erkkolan epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan 4.1.2006 Tampereen yliopistossa.
Väitöskirjan nimenä on Diet in early life and antibody responses to cow’s milk and type 1 diabetes associated autoantigens (Ravinto raskauden aikana ja imeväisiässä ja lapsen vasta-aineet lehmänmaidolle ja tyypin 1 diabetekseen kytkeytyville autoantigeeneille). Huomasin väitöskirjan hyvinkin lukukelpoiseksi (PDF-tiedosto) ja tässä vain muutama poiminta keskeisistä löydöksistä tavallisella suomen kielellä ilmaistuna:
  • Sairastuminen nuoruustyypin diabetekseen ennen murrosikää on Suomessa yleisempää kuin missään muualla maailmassa.
  • Imeväisikäisiä suomalaisia vauvoja ruokitaan rintamaidolla liian vähän aikaa.
  • Vain joka toinen lapsi sai vielä puolen vuoden iässä äidinmaitoa kun osittaista imetystä suositellaan vuoden ikään saakka.
  • Ennen neljän kuukauden ikää aloitettu marjojen, hedelmien ja juuresten käyttö oli yhteydessä nuoruustyypin diabetekseen (tyypin 1 diabetekseen kytkeytyvien autovasta-aineiden ilmaantuvuuteen). Tämä täysin uusi havainto vaatii lisätutkimuksia.
  • Monipuolinen sekaruoka riittää hyvin odottavalle äidille. Monivitamiinivalmisteita ja lisäravinteita ei ole tarpeen käyttää D-vitamiinia ja rautaa ehkä lukuun ottamatta. Myös folaatin saanti saattaa jäädä äidille helposti suositeltua pienemmäksi.

Blogiarkisto