perjantaina, joulukuuta 02, 2005

Kuppi kahvia kiitos!

Se pakollinen aamukahvi on juotu. Kuulutko sinäkin niihin onnettomiin, jotka tarvitsevat tuon pakollisen myrkkyannoksen ennen päivän tarjoamiin haasteisiin tarttumista? Tänään aamun kahvinautinto tuplaantui kun sain sähköpostilla vihjeen tuoreesta kofeiinitutkimuksesta. Kiitos nimimerkki Apo!

Kahvi tehostaa työmuistin toimintaa
Kahvitauolleen hyvää selitystä kaipaava voi nyt hakea uskonvahvistusta höyryävän tuoreesta tutkimuksesta: kofeiini antaa lisäpotkua ihmisaivojen työmuistille. Tähän virkistävään tulokseen on päätynyt itävaltalaisen tohtori Florian Koppelstätterin johtama tutkimusryhmä. Hän esitteli kofeiinitutkimuksiaan Yhdysvalloissa radiologien vuosittaisessa tapaamisessa. Kofeiini edistää ihmisillä lyhytaikaisissa muistitehtävissä tarvittavan työmuistin toimintaa.
Suoranaista kahvikuuria Koppelstätter ei vielä toki muistin tueksi suosittele, mutta kofeiinin vaikutus normaalien aivojen toimintaan on hänen mukaansa jo nyt tieteellisesti osoitettavissa. Tohtori Koppelstätter ja kollegat käyttivät tutkimuksessaan apuna aivojen funktionaalista magneettikuvausta (fMRI) ja koehenkilöt saivat pelata yksinkertaista muistipeliä. Muistikokeista ensimmäinen tehtiin puoli vuorokautta kestäneen ankean kofeiinittoman ajanjakson jälkeen. Vastaava tehtävä toistettiin, kun koehenkilöt olivat nauttineet 100 milligramman kofeiiniannoksen. Lumevaikutuksen selvittämiseksi koehenkilöille tarjottiin kerran myös kofeiinitonta juomaa. Kofeiinin nauttiminen johti parempiin tuloksiin ja nopeampiin reaktioihin muistitehtävissä. Ero näkyi myös magneettikuvissa! Työmuistin kannalta olennaisissa aivojen osa-alueissa oli vilkkaampaa toimintaa. Kofeiiniton juotava ei tuonut mitään tällaista hyötyä.

Tätä minä kauheasti ihmettelen siemaillessani toista, vai oliko tämä jo kolmas kuppi kahvia?

Lähde: Mika Lahdensivu, Digitoday, 2.12.2005 ja Radiological Society of North America (RSNA)

Blogiarkisto