perjantaina, joulukuuta 02, 2005

Uusinta uutta terveysrintamalta viikolla 48

Kirjoitettu 28.11.2005, päivityksiä 29.11.2005, 30.11.2005, 1.12.2005 ja 2.12.2005.

Korkea ikä synnyttää ihan uusia hoitotarpeita (Nature Reviews Molecular Cell Biology 6, 971-976, December 2005) Tohtori Toren Finkel on sitä mieltä, että monen ikääntyneen ongelmana on kamppailla samanaikaisesti monia yksittäisiä sairauksia vastaan. Elinajan odote on koko ajan kasvanut ja sitä myötä sairauksien kirjo on laajentunut. Tohtori Finkel menee niin pitkälle, että hän yhdistää jotkin tietyt sairaudet normaaliin ikääntymiseen. Sairauksien synnyttäjiksi hän mainitsee esim. happiradikaalit. Suuntaamalla hoidot ikääntymisprosessia silmälläpitäen voidaan synnyttää uusia tapoja hoitaa sairauksia.

Rasvattoman maidon ylistystä (Mediuutiset, 2.12.2005) Nyt rasvattoman maidon terveysvaikutuksista on saatu uutta tietoa. Runsaasti rasvattomia maitotuotteita käyttävillä voi olla jopa puolet pienempi verenpainetaudin riski näitä tuotteita vain vähän tai ei ollenkaan käyttäviin verrattuna. Espanjalaistutkimus on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä. Tutkijoiden mukaan tulokset kannattaisi ottaa huomioon ravintosuosituksia suunniteltaessa.

Omega-3-rasvahapot ovat hyödyksi sepelvaltimosairauksissa (Am J Cardiol. 96 (11): 1521-1529, 2005) Yhteenvetoartikkelissa löydetään käyttöä kalaöljyn sisältämälle EPA:lle ja DHA:lle sepelvaltimosairauksien tehokkaassa hoidossa. Lisää tietoa tästä löytyy tohtori Tolosen sivuilta.

Greliini ja obestatiini kamppailevat - kumpi voittaa? (Science 310 (5750): 985-986, 2005) Jo ennestään kauhean monimutkaiseen ruokahalun endokrinologiseen säätelyyn ei tunnu löytyvän helpotusta. Greliini (lisää ruokahalua) on ollut tiedossa jo kauan, mutta obestatiini (vähentää ruokahalua) on nyt sitten uusi tulokas. Lupaan tutkia asiaa ja mikäli saan asioista jotain tolkkua raportoin siitä lähipäivinä.

Suomalaista ruokaa kaupasta (YLE Terveys, 30.11.2005) Suomalaisuus vaikuttaa aika paljon kotitalouksien ruokaostoista päättäville. Näin julistaa Taloustutkimuksen Suomi syö - tutkimus. Kuluttajat arvioivat, että erityisesti ruokaleivän, maidon ja lihan kotimaisuuden merkitys kasvaa tai ainakin pysyy ennallaan seuraavien viiden vuoden aikana. Ostamalla suomalaista kuluttajat osoittavat
kuva. Hyvää Suomesta -logo

luottavansa suomalaiseen elintarvikeketjuun ja haluavat säilyttää elintarviketuotannon Suomessa, toteaa tuotemerkkipäälikkö Minna Ruoni-Mäkelä Finfoodista. Nuoret yhdistävät suomalaisuuden laatuun. Alle 25-vuotiaista 57 prosenttia mainitsi joutsenlipun viestivän tuotteen laadusta, mikä on huomattavasti muita ikäryhmiä enemmän. Nuoret tuntevat joutsenlipun hyvin, sillä peräti 71 porsenttia alle 25-vuotiaista tietää, että joutsenlippu kertoo suomalaisista raaka-aineista. Joutsenlippu löytyy nykyään noin 9000 tuotteessa. Lisätietoja Finfoodin sivuilta.

Raisiolainen rekkakuski laihdutti vuodessa 99 kg! (Iltalehti, 29.11.2005) Viime vuoden lokakuussa Mika Lehtonen kärsi tuntuvasta ylipainosta. Istumatyötä tekevä kolmen lapsen isä painoi selvästi yli kaksisataa kiloa. Lehtonen muistelee pohtineensa viime syksynä terveytensä romahtavan lopullisesti 33-vuotiaana. Paimion sairaalassa hän sai ammattilaisten suunnitteleman tietopaketin uutta terveellistä elämää varten. Nyt vuotta myöhemmin voidaan todeta, että projektin tulos on hämmästyttävä. Lehtosen entisestä elopainosta on kadonnut miltei puolet, eli 99 kg! Aluksi paino hupeni miltei 20 kilon kuukausivauhtia. Sittemmin tahti on hidastunut. Lehtosen tavoite on laihtua sata kiloa. Veteraaniurheilija onnittelee mestarilaihduttajaa!

Hitaasti toimiva kilpirauhanen aiheuttaa sydänoireita (Reuters Health News, 28.11.2005) Melko lieväkin kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa sydäntoiminnan häiriöitä.

Kehitysvammaiset liikkuvat liian vähän (Mediuutiset, 28.11.2005) Vain noin 25% ikääntyvistä kehitysvammaisista harrastavat liikuntaa suositusten mukaisesti, eli vähintään puoli tuntia päivässä. Tätä on selvittänyt Kehitysvammaliitto. Kehitysvammaisten fyysinen suorituskyky ja terveys on usein heikko. He liikkuvat keskimäärin vähemmän kuin muu väestö, vaikka heillä ei olisi fyysisiä esteitä liikkumiseen. Kehitysvammaisia uhkaakin raihnaistuminen muita aikaisemmin.

Blogiarkisto