lauantaina, joulukuuta 31, 2005

Lihakset tasapainoon

Turun Sanomat kirjoittaa 31.12.2005 lihasepätasapainosta.

Lihasten epätasapaino on nousemassa yhä isommaksi puheenaiheeksi lääkärien ja fysioterapeuttien keskuudessa, sanoo fysioterapeutiksi tammikuussa valmistuva turkulainen Arto Ahtola. Asiaan perehtyneet lääkärit ja fysioterapeutit tietävät kyllä mistä on kyse, mutta tutkimuksia aiheesta ei vielä juurikaan ole olemassa, sanoo lihastasapainosta opinnäytetyönsä tehnyt Ahtola. Hän testasi syksyllä Aura Basketin liigakoripalloilijoita yhdessä joukkueen huoltajan Kimmo Heijarin kanssa.
Ahtolan mukaan käytännössä jokaisen ihmisen elimistöstä löytyy epätasapainotiloja, niin myös koripalloilijoilta. Lihasepätasapaino voi aiheuttaa kasvavaa loukkaantumisriskiä sekä heikentää voimantuottoa ja suoritustekniikkaa. Toisaalta epätasapaino ei välttämättä haittaa elämää millään tavalla. Lihas kasvaa kun sitä rasittaa. Ja jos rasitus esimerkiksi kuntosalilla on toispuoleista tai väärällä tekniikalla toteutettua, syntyy epätasapainotiloja.
Yksilöllisten tutkimusten jälkeen epätasapainon korjausohjeetkin ovat henkilökohtaisesti laadittuja. Pääosin korjaamiseen suositellaan venyttelyä ja voimaharjoittelun hienosäätöä parempaan suuntaan.
Tulokset tukivat myös sitä, että perinteinen painonnoston harjoittelu on paras tapa hankkia voimaa, koska se tuo voiman kanssa yhtä aikaa myös nopeutta ja liikkuvuutta. Laitteet eivät voiman hankinnassa ole välttämättä yhtä hyviä.

Blogiarkisto