tiistaina, joulukuuta 27, 2005

Vuosi 2005 biologiassa ja lääketieteessä

Loppua kohti vääjäämättä etenevä vuosi 2005 tarjosi monta merkittävää biologian ja lääketieteen uutista. Osa näistä uutisista on ollut esillä tässä vaatimattomassa blogissani. New Scientist lehti tarjoaa viimeisimmässä numerossaan mielenkiintoisen yhteenvedon vuodesta:

 • Vuosi alkoi lisääntyvällä huolella sen suhteen mitä sivuoireita tulehduskipulääkkeet (erityisesti ns. COX-II inhibiittorit) aiheuttavat. Erityisesti puhuttiin Vioxx-nimisestä lääkkeestä ja siitä miten lääkeyhtiö Merck yritti peittää kielteiset tulokset. Lääkeyhtiö joutui sittemmin valtavan suurten korvausten maksumieheksi. Oikeudenkäyntejä käytiin pitkin vuotta.
 • Vuosi 2005 loppui synkästi tunnetun kantasolututkijan Woo Suk Hwangin jäätyä kiinni tieteellisten tutkimusten väärentämisestä. Tämä on valitettavaa, sillä nyt koko kantasolututkimus on kriisissä ja paljon joudutaan uudelleenarvioimaan tutkimustuloksia. Väärennöksiä ryhdyttiin tutkimaan ja odotettavissa on kiusallisia paljastuksia.
 • Huomattavia edistysaskeleita otettiin geeniteknologian alalla. Täydellisiä geenikarttoja julkaistiin esimerkiksi koirasta (Tasha), simpanssista, kolmesta ihmistä ahdistelevasta loiseläimestä ja muinaisesta luolakarhusta.
 • Huomiota sai osakseen myös ranskalaisten kirurgien suorittama täydellinen kasvojen siirtoleikkaus.
 • Tänä vuonna lintuinfluenssa levitti kauhukuvia peräti pandemiasta. Tämän influenssan ihmisiäkin manan majoille kutsunut H5N1-kanta näki päivänvalon Kiinassa Qinghaijärven muuttolinnuissa. Sieltä se levisi Aasian kautta Romaniaan ja Turkkiin. Loppuvuodesta pelätään sen leviämistä Afrikkaan. Taudista puhuttiin yhä enemmän Vietnamissa ja Kiinassa ja lopulta Kiinakin myönsi ensimmäiset kuolemaan johtaneet lintuinfluenssatapaukset marraskuussa. Epävirallisissa raporteissa puhutaan, että näkyvissä on vain jäävuoren huippu. Lääketehtaat ovat ryhtyneet valmistamaan rokotteita ihmistä varten.
 • Muut taudit jatkoivat kuoleman niittämistä, kuten esimerkiksi HIV. Kesällä puhkesi aika yllättäen Marburgin virusepidemia, joka tappoi satoja ihmisiä Angolassa. Tämä oli Marburgin epidemian kaikkein vakavin puhkeaminen toistaiseksi. Tänä vuonna toivottiin maailmanlaajuisesti polion häviämistä maapalloltamme, mutta tässä asiassa otettiin takapakkia kun poliovirus levisi Nigerian kautta Sudaniin ja sitten Lähi-itään, josta se vain jatkoi edelleen leviämistään. Tiedemiehet toivovat pääsemistä eroon poliosta vuonna 2006.
 • USA:ssa kehitysopin rinnalle nostettiin Raamatun luomiskertomus biologian opetuksessa huomiota saanessa tapauksessa. Ryhdyttiin puhumaan älykkäästä suunnittelusta kreationismin sijaan ja tätä pidettiin vaihtoehtona Darwinin kehitysopille. Mutta 11 vanhempaa veti Pennsylvaniassa kouluneuvoston menestyksellisesti oikeuteen kun ryhdyttiin evoluutioteorian rinnalla opettamaan kreationismiksi tulkittavaa oppia.
 • Tiedemiehet Lontoossa ehdottavat, että onnellisuus voi olla paras keino pysyä terveenä.

Itse listaisin merkittävien uutisten joukkoon vuonna 2005 vielä nämä asiat:

 • Luontaistuotteiden entistä vahvempi esiinmarssi ja näiden tuotteiden yhä merkittävämpi tutkimustyö. Vuoden 2006 aikana valmistuu useita tarkkoja vaihtoehtoisten hoitojen tutkimusta.
 • Wikipediaa arvostetaan yhä enemmän.
 • Metabolinen oireyhtymä saa todella paljon huomiota.
 • Hoitotakuulakia ryhdytään soveltamaan Suomessa maaliskuusta lähtien. Hoitojonoja ryhdytään purkamaan ja aikanaan selviää miten hyvin tästä urakasta selvitään.
 • Syödäänkö statiineja turhaan korkeaan kolesteroliin ihmeteltiin Suomessa?
 • Lihavuuden terveysriskeistä puhuttiin paljon.

Scientific American - lehti on tehnyt oman vuoden 2005 tiedejuttujen listan:

Blogiarkisto