lauantaina, joulukuuta 10, 2005

Pitkän iän salaisuus geeneissä ja elintavoissa

National Geographic kirjoittaa tuoreimmassa numerossaan pitkän iän salaisuudesta. Tässä joitakin poimintoja artikkelista:

Pitkä, terve elämä ei ole sattuman kauppaa. Se perustuu hyviin geeneihin, mutta edellyttää myös hyviä elintapoja. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että jos omaksuu oikean elämäntavan, voi hyvinkin elää vuosikymmenen pidempään kuin muutoin.
Tutkijat ovat viime vuosina etsineet pitkän iän perustekijöitä eri puolilta maailmaa ja perehtyneet erityisesti alueisiin, joilla ihmiset elävät selvästi pidempään kuin muualla. Eräs väestötieteilijäryhmä löysi Italian Sardiniasta joukon vuoristokyliä, joissa hämmästyttävän suuri osa miehistä saavuttaa sadan vuoden merkkipaalun. Okinawan saarilla Japanissa taas toinen ryhmä tutki yhteisöä, jonka jäsenet lukeutuvat maailman pitkäikäisimpiin. Kaliforniassa Yhdysvalloissa puolestaan perehdyttiin adventisteihin, jotka komeilevat USA:n pitkäikäisimpien listan kärjessä.
Näiden kolmen seudun asukkaista moni saavuttaa sadan vuoden iän ja harva kärsii sairauksista, jotka tappavat väkeä muualla maailmassa. Yleensä ottaen he nauttivat useammista terveistä elinvuosista kuin muut.

Katso tästä multimediaesitys (Valitse Eläviä kuvia; esitys englannin kielellä)

Blogiarkisto