tiistaina, joulukuuta 06, 2005

Painon pudottaminen helpompaa kuin sen säilyttäminen

Laihduttajat tietävät, että painon pudottaminen yleensä lähtee sujuvasti liikkeelle, mutta viikkojen, kuukausien tai useiden vuosien jälkeen paino tahtoo jälleen lähteä nousemaan. Yhdeksän kymmenestä ylipainoisesta laihduttajasta palaa lähes entiselleen laihdutuskuurin jälkeen. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan itse laihdutustapahtuma tuottaa elimistölle erityistä viestiainetta (signaalia), joka johtaa painon takaisin nousuun.
Vapaaehtoisille laihduttajille tehdyssä kokeessa elimistö saatiin sopeutumaan alempaan ruumiinpainoon antamalla päivittäin lisää leptiini-hormonia, jota rasvakudos tuottaa. Ruokahalun säätely ja ruumiinpainon ylläpito on erittäin mutkikas tapahtuma. Kun menetämme rasvakudosta muuttuvat useiden hormonien tasot. Esimerkiksi rasvakudoksen tuottaman leptiinin ja kilpirauhasen hormonien tasoissa tapahtuu muutoksia. Energiankulutus tulee painokiloa kohden pienemmäksi kuin ennen laihduttamista. Siksi laihtuneen pitäisi syödä vielä vähemmän kuin uuden painon säilyttämiseen luulisi olevan tarvetta tai liikkua entistä enemmän kuluttaakseen lisää energiaa.
Tätä energianmuutosilmiöitä on tutkittu paljon rotilla, joita on pantu laihdutuskuurille. Rotan aineenvaihdunta poikkeaa jonkin verran ihmisestä, mutta ainakin tämä leptiinien osuus on tässä ja muissa tutkimuksissa tarkentunut myös ihmistä koskevaksi ilmiöksi.
Columbian yliopiston tutkimuksessa kymmenen ihmistä sai ravintoa energiamäärältään tarkoin säädeltynä nesteannosteluna. Seitsemän koehenkilöistä oli ylipainoisia ja kolme normaalipainoisia. Dieetti, jolla painon pitäisi pudota lähtötilanteesta kymmenesosan, onnistui vasta kun koehenkilöille annettiin kaksi kertaa päivässä pieni leptiiniruiske. Se palautti elimistön leptiinitason dieettiä edeltävälle tasolle ja muut sisäerityshormonit kuten kilpirauhasen tuottamat hormonit normaalistuivat. Myös elimistön kokonaisenergiankulutus ja lihasten energiankulutus normalisoituivat.
Tämä on tärkeää: Laihtunut ihminen on elimistön näkökulmasta tasapainotilaa uhkaavassa tilanteessa (rasvakudos vähenee). Rasvakudoksen leptiinitason putoaminen rasvakudoksen menetyksen myötä näyttää viestittävän elimistölle, että nyt olisi syytä syödä enemmän ja ruokahalu kiihtyy.

Lähteet: J Clin Invest. 115(12): 3579-3586, 2005
Asiasta kertoo myös YLE Terveys, 5.12.2005

Blogiarkisto