maanantaina, joulukuuta 05, 2005

Leusiinia iäkkäille urheilijoille

Harjoitellessa lihakset menevät rikki (useimmiten mikroskooppisen pieniä vammoja lihaksissa) ja palautumisvaiheessa viat korjautuvat. Nuorilla urheilijoilla rikkoontuminen (katabolia) ja korjaaminen (anabolia) pysyy tasapainossa, mutta mitä vanhemmaksi tullaan sitä vaikeampaa on päästä korjaamisen suhteen tasapainoon. Tutkijat ovat tietenkin kiinnostuneita lihasten palautumisesta ja nyt on taas tutkittu leusiini aminohapon roolia iäkkäillä rotilla ja ehdotettu leusiinia käytettäväksi veteraaniurheilijoille. Lydie Combaret, Dominique Dardevet ja kollegat ovat tutkineet tätä Ranskassa (Human Nutrition Research Centre of Auvergne, INRA, Clermont-Ferrand).
Mitään erityisen radikaalia ei ole löytynyt, mutta näyttää siltä, että tutkittavilla iäkkäillä rotilla lihasten rikkoontuminen oli vähäisempää jos ne saivat ravintoa, jossa oli paljon leusiinia.

Lähde: News Medical Net, 5.12.2005

Taustatietoa:
Leusiini on haaraketjuinen aminohappo (BCAA) jota ”palaa” suuria määriä erityisesti pitkien harjoitusten aikana ja mitä paremmin harjoitellut urheilija on sitä enemmän hän polttaa leusiinia. Leusiini kiihdyttää lihaksen proteiinisynteesiä olemalla siinä perusaineksena kuten muutkin aminohapot, suorana energianlähteenä ja metabolinen merkki translaation aloittamiselle. Leusiini myös lisää kasvuhormonin vapautumista verenkiertoon. Leusiinin hapetus lisääntyy liikunnan aikana 3-5-kertaiseksi, eli eniten kaikista aminohapoista. Onneksi normaalissa sekaruoassa on runsaasti leusiinia (7-10% kaikista aminohapoista on leusiinia) ja leusiinin lisätarve saadaan helposti tyydytettyä. Kestävyysharjoittelu lisää lähinnä leusiinin hapettumista lihaksessa. Tämä johtuu siitä, että harjoittelu lisää haaraketjuisten aminohappojen aineenvaihduntaa säätelevän entsyymin aktiivisuutta. Ravintotutkimuksissa mitataan usein leusiinin määrä koko kehossa koska tämä kertoo onko proteiinisynteesi ja anaboliset prosessit käynnistyneet riittävissä määrin suorituksen ja ruokailun jälkeen. Leusiini on ketogeeninen aminohappo, jolla on merkittävä osuus ketoosissa.
Leusiinin runsas käyttö palautusjuomissa on ongelma siksi, että leusiini on paha ammoniakin lisääjä. Ammoniakki on tunnetusti vakava haittatekijä urheilijan suorituskyvylle. Eräissä suomalaisissa tutkimuksissa (Antti Meron tutkimusryhmä) leusiinin lisääminen (50 mg/kg) ennen harjoittelua lisäsi kyllä leusiinin määrää veressä, mutta mitään hyötyä ei ollut fyysisten ominaisuuksien kehityksessä. Huippu-urheilijalle tohtori Colgan suosittelee seuraavaa haaraketjuisten aminohappojen yhdistelmää: 60 mg leusiinia, 20 mg isoleusiinia ja 50 mg valiinia painokiloa kohti vuorokaudessa. Kun tällaista yhdistelmää käyttää, säästyy lihaksen oma BCAA ja testosteronin taso pysyy korkeammalla.

Blogiarkisto