perjantaina, joulukuuta 30, 2005

Terveystietoa viikolla 52

Kirjoitettu 26.12.2005, päivityksiä 27.12.2005, 28.12.2005, 29.12.2005 ja 30.12.2005

Ennenaikaisen synnytyksen riski pienemmäksi terveellisellä ruokavaliolla (Verkkoklinikka, 30.12.2005) Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan lasta odottavien naisten, jotka noudattavat veren kolesterolia alentavaa terveellistä ruokavaliota, ennenaikaisen synnytyksen riski pienenee. Naiset jotka noudattivat ruokavaliota, joka käsitti enimmäkseen kalaa, vähärasvaista lihaa ja maitotuotteita, kasviöljyjä, kokojyväviljaa, hedelmiä, vihanneksia ja palkokasveja synnyttivät ennen 37. raskausviikkoa 0,7 %, mutta vertailuryhmän naisista peräti 7,4 %. Näyttää siltä, että terveellisellä ruokavaliolla ennenaikaisen synnytyksen riski voi alentua jopa kymmenenteen osaan. Ruokavalio näyttää vaikuttavan äidin, mutta ei napanuoran eikä sikiön veren rasvoihin. On ennenaikaista sanoa, miksi terveellinen ruokavalio vaikuttaa niin voimakkaasti raskauden kulkuun, mutta se voisi esimerkiksi vähentää kohdun supistumisherkkyyttä. Lähde: American Journal of Obstetrics and Gynecology 2005;193:1292-1301

Kylmässä nivelreuman aiheuttamat oireet pahenevat (Tohtori.fi, 30.12.2005) Monet nivelreumaa sairastavat kertovat oireidensa vaihtelevan vuodenaikojen mukana. American College of Rheumatologyn tieteellisessä kokouksessa on esitelty japanilaistutkimus, jonka tulokset vahvistavat tätä käsitystä. Tutkimuksessa analysoitiin yli 1 800 potilaasta vuosina 2001–2004 kerättyä tietoa. Vapaaehtoiset osallistujat olivat keskimäärin 58-vuotiaita ja olivat sairastaneet nivelreumaa keskimäärin 10 vuoden ajan. Tutkimuksessa selvitettiin potilaiden taudin aktiivisuus, kipeiden nivelten lukumäärä, turvonneiden nivelten lukumäärä ja yleinen terveydentila. Lisäksi kipua mitattiin kipujanalla ja kipua sekä tulehdusta arvioitiin laboratoriokokeiden perusteella. Sekä potilaiden subjektiivinen että objektiivinen arvio viittasivat siihen, että nivelreuman aktiivisuus todellakin väheni keväästä syksyyn ja lisääntyi syksystä kevääseen. Potilaat myös kertoivat kärsivänsä enemmän kivuista vuoden talvipuoliskolla. Vuoden talvipuolisko näyttää olevan useimmille nivelreumapotilaille hankalaa aikaa, jolloin oireet lisääntyvät. Lämpiminä vuodenaikoina oireet puolestaan näyttävät vähentyvän. Kun tämä tiedetään, voidaan nivelreuman lääkehoitoakin säätää sen mukaisesti.

Omega-3-rasvahappojen puute aiheutti lisääntynyttä masennusta ja agressiivisuutta (Journal of Lipid Research, Vol. 47, 172-180, January 2006) Rottakokeista löytyy taas tukea tohtori Tolosen ajatukselle, että EPA saattaa olla hyödyksi masennuksen hoidossa. N-3 PUFA-deprived rats had a significantly increased (P = 0.03) score on the Porsolt forced-swim test for depression, and increased blocking time (P = 0.03) and blocking number (P = 0.04) scores (uncorrected for multiple comparisons) on the isolation-induced resident-intruder test for aggression. Large effect sizes (d > 0.8) were found on the depression score and on the blocking time score of the aggression test. Scores on the open-field test for locomotor activity did not differ significantly between groups, and had only small to medium effect sizes. This single-generational n-3 PUFA-deprived rat model, which demonstrated significant changes in brain lipid composition and in test scores for depression and aggression, may be useful for elucidating the contribution of disturbed brain PUFA metabolism to human depression, aggression, and bipolar disorder.

Joka kymmenes amerikkalainen teini on masentunut (Reuters Health News, 29.12.2005)

Adiponektiinin rooli on merkittävä metabolisessa oireyhtymässä (Diabetes 55 (1): 249-259, 2006) Erityisesti adiponektiinin suurimolekyylinen muoto (HMW) on yhteydessä metabolisen oireyhtymän eri ilmenemismuotoihin. In conclusion, first, serum adiponectin is associated with increased insulin sensitivity, reduced abdominal fat, and high basal lipid oxidation; however, it is HMW quantity, not total or HMW-to-total adiponectin ratio, that is primarily responsible for these relationships. Second, reduced quantities of HMW independently recapitulate the lipoprotein subclass profile associated with insulin resistance after correcting for glucose disposal rate and BMI. Finally, HMW adiponectin is an important factor in explaining the metabolic syndrome. Lue tästä hyvin kirjoitettu suomenkielinen yhteenveto adiponektiinista.

Vaativa työ varjelee dementialta (Tohtori.fi, 29.12.2005)
Yhdysvaltalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa on selvitetty Alzheimerin tautiin sairastumisen yhteyttä ammattiin ja työnkuvaan. Tutkimuksessa pyrittiin mittaamaan työn vaativuutta ja monipuolisuutta. Tutkimukseen osallistui yli 10 000 ruotsalaista kaksosparia erityisestä kaksosrekisteristä. Dementia todettiin kaksivaiheisen arvioinnin avulla. Ensin mitattiin älyllistä suorituskykyä ja myöhemmin tehtiin täydellinen lääkärintarkastus. Kaikki osallistujat olivat vähintään 65-vuotiaita vuonna 1998. Heistä 225:llä todettiin dementiaa, joista useimmilla nimenomaan Alzheimerin tautia. Kaikkiaan löytyi 55 sellaista kaksosparia, joista vain toinen oli sairastunut dementiaan. Osoittautui, että mitä enemmän työssä vaadittiin ihmissuhteiden hallintaa, neuvottelu- ja johtamistaitoa, kuten esimerkiksi opettajan työssä, sitä epätodennäköisemmin osallistujat olivat sairastuneet Alzheimerin tautiin. Niiden kaksosparien osalta, joissa vain toinen sairastui, terveen kaksosen työ oli todennäköisesti sellaista, jossa käsitellään ja jalostetaan paljon tietoa. Näyttää siis siltä, että kaikentyyppinen vaativa työ suojaa Alzheimerin taudilta ja muulta dementialta, käsiteltiinpä siinä ihmisiä tai tietoa. Lue lisää tästä: (Journals of Gerontology: Psychological Sciences and Social Sciences 2005;60:P251-P258)

Kiinnostaako kopuliini? (K-18) (Rolf Nordströmin blogi, 29.12.2005) Rolfin hormonit jylläävät etelän lämmössä. Hän kirjoittaa blogissaan feromoneista. Ihmisapinoiden ja ihmisten geenikartat muistuttavat suuresti toisiaan (geeneistä n. 99% ovat samoja kirjoittaa tohtori Nordström). Perustoiminnot jotka ohjaavat erilaisia seksuaalisia funktioita ovat varmaankin hyvin suuressa määrin samoja apinalla ja ihmisellä. Apinoilla on paljon tutkittu niin sanottuja feromoneja. Nämä ovat kemiallisia aineita jotka herättävät vastakkaisessa sukupuolessa seksuaalista kiinnostusta ja näitä aineita hyvin monet eläimet muodostavat. Hajuvesiteollisuus on todella suuri teollisuuden haara ja siinä liikkuu paljon rahaa. Kysymys on juuri näistä samoista asioista eli, että tietyt tuoksut vetävät toista sukupuolta käyttäjän puoleen. Yksi kiinnostava uusi asia ovat niin sanotut kopuliinit. Eli aineet/rasvahapot jotka syntyvät emättimessä ja joita on tutkittu mm. makaakissa, joka on tietyn tyyppinen ihmisapina. Makaakeissa on todettu hyvin selvästi, että nämä kopuliinit ohjaavat urospuolisten apinoitten kiinnostusta naaraspuolisten makaakkien suhteen, tietyssä vaiheessa kuukautiskiertoa jolloin apinat ovat hedelmöitymiskykyisiä. Ei ole mitään syytä olettaa etteikö ihmisissä olisi jotain samanlaista.

Katoavaista on kantasolututkijan maine (YLE Tiede, 28.12.2005) Ihmisen sikiön kantasolujen luonti, jonka kehittyneempi tulos julkaistiin viime toukokuussa arvovaltaisessa Science-lehdessä, näyttää olleen sittenkin vain yksi viime vuosien suurimpia tieteellisiä huijauksia. Korealaisessa Seoulin kansallisessa yliopistossa SNU:ssa tehdyt kokeet herättivät suurta huomiota, koska tietyn ihmisen omalla perimällä varustettujen kantasolujen tuottaminen voisi tuoda ratkaisevan avun moniin sairauksiin. Tutkimusta johtanut korealainen tohtori Woo Suk Hwang nousi heti maailmanmaineeseen ehtien saavuttaa Koreassa peräti kansallissankarin aseman, mutta viime kuukausien ja päivien kohun myötä asema on mennyttä. SNU-yliopiston sisäinen tutkimuskomitea on selvittänyt asiaa ja juuri joulun alla julkisuuteen annetussa raportissa todetaan osan tuloksista olevan tarkoituksellisesti väärennettyjä. Hwangin väitetään eronneen virastaan väärennysten tultua ilmi.
Science-lehti seuraa tilannetta nettisivuillaan jatkuvasti. Amerikkalaistutkija Gerald Schatten on ehtinyt pyytämään nimensä poistamista julkaisusta, mutta Science-lehden käytännön mukaan kaikkien tutkimukseen osallistuneiden on peruttava artikkeli yhdessä. Schatten kertoo, että hän ei ole osallistunut itse kokeisiin lainkaan. Tästä herää kysymys miksi hän halusi nimensä paperiin ja ylipäänsä sen sinne sai? Myös Hwang on kertonut haluavansa peruuttaa artikkelin, mutta virallista esitystä ei ole vielä tehty. Hwangin tutkimuksissa naisen munasoluun siirrettiin hänen ihosolustaan otettu perimäaineksen sisältävä tuma. Munasolusta oli poistettu ensin sen tuma, jossa on sukusolujen tapaan vain puolet täydestä kromosomistosta. Munasolu saatiin kehityksen alkuun eli siitä lähti kasvamaan tuman luovuttaneen naisen klooni. Ns. blastokysti- eli alkiorakkulavaiheessa, soluaineksesta onnistuttiin erottamaan kantasoluja. Nämä olivat ns. sikiön kantasoluja, joista lähtee kasvamaan kaikkia ihmisen solutyyppejä. Hwangin tutkimusryhmän mukaan kantasolulinja saatiin kasvamaan ja pysymään hengissä laboratoriossa.
Sitten tulee Hwangin musta hetki. Hän suoritti toisen kokeen, joka oli huomattavan vaativa, koska siinä otettiin perimäaineksen sisältävä tuma erilaisia vakavia sairauksia sairastavilta ihmisiltä. Tuma istutettiin vapaaehtoisilta luovuttajilta saatuihin munasoluihin. Näistä saatiin tutkimusraportin mukaan kasvatettua peräti 11 erilaista kantasolulinjaa, joista saatavia soluja voitaisiin periaatteessa käyttää näiden potilaiden vaurioituneiden solujen korvaamiseen.
Ensimmäisenä alettiin julkisuudessa Etelä-Koreassa kertoa munasolun luovuttajien olleen Hwangin laboratorion nuoria opiskelijanaisia. Tämä ei sinänsä ole kiellettyä, mutta vapaaehtoisuus voi tietysti olla pakotettua tällaisessa tilanteessa. Jälkimmäisessä tutkimuksessa kerrottiin munasolun luovuttajien olleen vapaaehtoisia, joille ei maksettu solujen luovutuksesta. Tämän Hwang on tunnustanut olevan valetta, luovuttajille maksettiin noin 1500 dollaria.
Tieteen kannalta pahempi on kuitenkin se, että jälkimmäisen tutkimuksen kantasolulinjoja ei ole saatu kasvamaan 11:tä. Mahdollisesti niitä saatiin kasvamaan kaksi ja nekin kuolivat suhteellisen pian. SNU-yliopistossa selvitetään parhaillaan näiden kahden solulinjan ominaisuuksia eli onko niitäkään koskaan ollut olemassa. Oleellisesti siis koko koe epäonnistui.
Science-lehti odottaa tutkijoiden vetävän artikkelinsa pois. Ellei tätä ala kuulua, lehti tekee sen itse. Tämä on varsin harvinaista tiedemaailmassa, mutta vaihtoehdot alkavat olla vähissä. Science-lehti on maailman arvostetuimpia tiedelehtiä, jonka sivuille pääsemiseen tarvitaan erittäin hyvä tutkimus. Jos selkeä väärennös pääsee läpi noin helposti, lehden maine kärsii pahan tappion. Myös kantasolujen tutkimukselle korealaisfiasko tekee vakavaa haittaa.

Yhteys greliinin ja alkoholismin välillä (Alcoholism: Clinical & Experimental Research. 29(12):2154-2157, December 2005) Neuropeptidit greliini ja leptiini ovat keskeisiä syömisen säätelyssä. Nyt tutkijat ovat todenneet, että kohonneet greliinitasot jossain määrin liittyvät alkoholismiin. Sama juttu näyttäisi toistuvan anoreksiassa ja syövän aiheuttamassa kakeksiassa. Ghrelin levels are elevated in alcoholism and seem to further increase during alcohol withdrawal. However, ghrelin levels do not seem to be associated with alcohol craving.

Rasvaiset ruoat saattavat edesauttaa sokeritaudin syntymistä (Reuters Health News, 28.12.2005) Ruokavalioista riittää kiistelyä. Pitäisikö syödä paljon, vaiko vähän rasvaa? Kas siinäpä visainen kysymys. Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat San Diegossa arvelevat rasvaisen ruoan vähentävän insuliinin tuotossa keskeistä glykosyylitransferaasi-entsyymiä ja näin aiheuttavan liikalihavuutta ja aikuistyypin sokeritautia. Tutkimustulokset on äskettäin julkaistu Cell-lehdessä. "We have discovered ... a molecular trigger which begins the chain of events leading from hyperglycemia to insulin resistance and type 2 diabetes," said Jamey Marth, a professor of cellular and molecular medicine at the university. "This finding suggests new approaches to the prevention and treatment of diabetes," said Marth, an investigator with the nonprofit medical research organization Howard Hughes Medical Institute, which helped fund the research. Marth and his colleagues studied the glycosyltransferase enzyme (GnT-4a), which helps the pancreas sense how much sugar is in the blood and release enough insulin to help process it. In a study of normal mice that were fed a fatty diet, researchers found that the enzyme was repressed, leaving pancreatic cells unable to sense sugar levels and leading to diabetes. "Our findings suggest that the current human epidemic in type 2 diabetes may be a result of GnT-4a enzyme deficiency," said Marth, adding that people who inherit a faulty gene that controls the enzyme may also be vulnerable to diabetes. It may also play a role in the early onset of type 2 diabetes in children and teenagers, according to the study, which was also sponsored by the National Institutes of Health. The researchers are now looking at ways to boost the enzyme in hopes of staving off diabetes.

Syökää kanaa - se on terveellistä! (Reuters Health News, 28.12.2005) Terveellisintä lihaa on kanan liha tuoreen tutkimuksen mukaan. People who eat a lot of processed meats may have a higher risk of developing pre-cancerous growths -- polyps -- in the colon, while the opposite may be true for fans of chicken, a new study suggests. Researchers found that among 1,520 adults with a history of colon polyps, those who ate a diet heavy in processed meats had a higher risk of polyp recurrence than those with the lowest intake. On the other hand, patients who favored chicken had a lesser risk of new polyps than those who ate the least. "Our data indicate that intake of specific meats may have different effects on risk," the study authors state in the American Journal of Gastroenterology. Dr. Douglas J. Robertson of the VA Medical Center in White River Junction, Vermont, led the study. A number of studies have linked heavy consumption of red or processed meats to a higher risk of colon cancer, while diets high in fiber from fruits, vegetables and whole grains have been tied to a lower risk of the disease. But not all studies have found these relationships. And in the current study, high fiber intake was not clearly tied to the overall risk of polyp recurrence. Patients who ate the most fruit, vegetables and whole grains were, however, less likely to develop polyps in the upper part of the colon. Red meat, meanwhile, was not linked to polyp risk. Despite that latter finding, the overall results are in line with advice to eat red and processed meats sparingly, Robertson and his colleagues write. In theory, they note, processed meats could contribute to the development of colon cancer because processing may increase levels of potentially cancer-promoting substances called N-nitroso compounds.

Näe paremmin - syö vitamiinipitoista ruokaa! (Reuters Health News, 28.12.2005) Hollannissa on 8 vuoden ajan seurattu iäkkäiden henkilöiden ravitsemusta. Todettiin, että vitamiinipitoinen ruoka suojasi silmäsairauksilta kuten esim. makuladegeneraatiolta. The antioxidant properties of vitamins C and E, beta carotene and zinc were found to ward off macular degeneration, in which abnormal blood cells grow in the eye and leak blood and fluid that damage the center of the retina and blur central vision. "This study suggests that the risk of age-related macular degeneration can be modified by diet; in particular, by dietary vitamin E and zinc," wrote lead author Dr. Redmer van Leeuwen of the Erasmus Medical Center in Rotterdam. "Foods high in these nutrients appear to be more important than nutritional supplements," he added in the report, published in this week's issue of the Journal of the American Medical Association. Foods rich in vitamin E include whole grains, vegetable oil, eggs and nuts, the report said. High concentrations of zinc can be found in meat, poultry, fish, whole grains and dairy products. Carrots, kale and spinach are the main suppliers of beta carotene, while vitamin C is found in citrus fruits and juices, green peppers, broccoli and potatoes.

Maitohappobakteerivalmiste saattaa vähentää sairaspoissaoloja (Verkkoklinikka, 28.12.2005) Ruotsalaistutkimuksessa on selvitetty probioottisen maitohappobakteerin, Lactobacillus reuterin, vaikutusta lyhytaikaisiin sairauksiin. Probiootit ovat eläviä, ihmiselimistölle hyödyllisiä mikrobeja, jotka mm. estävät haitallisten mikrobien lisääntymistä kilpailemalla niiden kanssa elintilasta. Tutkimukseen osallistui 262 TetraPakin työntekijää, joista osa teki päivätyötä ja osa kolmivuorotyötä. Osallistujista 181 jatkoi tutkimuksen loppuun asti. Osallistujat olivat tutkimuksen alkaessa terveitä. Heidät arvottiin saamaan 80 päivän ajan päivittäin bakteerivalmistetta tai lumevalmistetta. Valmisteet nautittiin juoman muodossa. Lumeryhmän jäsenistä neljännes kertoi olleensa tutkimuksen aikana poissa työstä sairauden takia, mutta probioottia saaneista vain joka kymmenes. Probioottia saaneilla oli peräti puolta vähemmän poissaoloja kuin lumeryhmäläisillä. Probioottia saaneista vuorotyöntekijöistä yksikään ei sairastunut, kun lumevalmistetta saaneista vuorotyöntekijöistä joka kolmas sairastui tutkimuksen aikana. Näyttää siltä, että yksinkertaisella bakteerivalmisteella voidaan ehkäistä lyhytaikaisia sairauksia, jotka johtavat poissaoloon työstä. Suurin hyöty näyttäisi olevan vuorotyöntekijöillä, joiden vastustuskyky voi olla heikompi kuin päivätyötä tekevillä. Environmental Health 2005;4:25

D-vitamiini ehkäisee syöpää (News Medical Net, 28.12.2005)

Sydäntauteihin liittyy perinnöllisiä riskejä (YLE Tiede, 27.12.2005) Yhdysvalloissa laajassa ns. Framinghamin sydäntautitutkimuksessa saatiin yllättävä havainto: Sydäntautia sairastava sisarus merkitsi ihmisen sairastumisriskin nousua lähes 50%:lla. Framinghamin kaupungissa Yhdysvalloissa yli 50 vuotta sitten, vuonna 1948 aloitettu sydäntautien riskien selvitys- ja seurantatutkimus on yksi pisimpiä maailmassa. Vuonna 1971 siihen liitettiin alkuperäisen koehenkilöjoukon lasten seuranta. Tästä joukosta otettiin tutkimuskohteeksi yli 30-vuotiaita ihmisiä, joilla oli vähintään yksi sisarus ja heitä seurattiin kahdeksan vuoden ajan. Koehenkilöiden joukossa joka viidennellä oli sisarus, jolla oli sydänverisairaus. Kaikkiaan koehenkilöitä oli 5 500 ja heidän keski-ikänsä oli 50 vuoden paikkeilla. Sydäntautia sairastava sisarus lisäsi riskiä sairastua sydänverisuonitautiin 55%:lla, kun mitään muita riskitekijöitä ei otettu huomioon. Kun muut tekijät huomioitiin, sisaruksen sydäntauti oli edelleen 45%:lla riskiä lisäävä tekijä. Sydäntauteihin liittyy perinnöllisiä riskitekijöitä, mutta toistaiseksi ei pystytä selittämään miksi sisaruksen sairastuminen kertoo enemmän riskistä kuin vanhempien ennenaikainen sydäntauti. Mahdollisesti sillä on tekemistä varhaislapsuuden ympäristön, mm. ravinnon kanssa. Suomalainen lasten veren rasva-arvoja seuraava pitkäaikaistutkimus on osoittanut, että runsaasti rasvaa sisältävä ravinto nostaa veren rasva-arvoja jo hyvin nuorilla.

Mitä hyötyä on ihmiselosta lisääntymiskyvyn loputtua? (YLE Tiede, 27.12.2005) Ihmisen luonnollinen elämänkaari ei pääty vielä viimeisen jälkeläisen tultua aikuisuuteen, mikä ei ole eläinkunnassa aivan tavallista. Mitä hyötyä tästä pidennetystä elämästä on ollut evoluution kannalta, miksi tällainen piirre on säilynyt? Yhdeksi jälkipolvia hyödyntäväksi ominaisuudeksi on päätelty sukukypsyyden ohittaneilla naisilla olevan ns. isoäiti-ilmiö. Ihmislapsi on pitkään aikuisista riippuvainen ja tällaisen lapsen kasvattamisessa on hyötyä isoäidin avusta ja viisaudesta. Esimerkiksi kaloilla, jotka vain kutevat ja jättävät poikaset selviämään omin avuin alusta lähtien, lisääntymiskelpoisuuden jälkeinen elämä liittyy runsaaseen saatavilla olevilla ravintoon sekä petojen ja sairauksien pysymiseen loitolla. Evoluutiolla ei pitäisi olla tämän elämänosan pituuteen mitään vaikutusta, koska sen pituus ei auta jälkeläisiä selviämään elämästä yhtään sen paremmin. Trinidadin koralliriutoilla elävillä kaloilla tehty tutkimus vahvistaa tämän olettamuksen oikeaksi. Tutkimuskohteina olivat suomalaisakvaarioistakin tutut miljoonakalat, jotka synnyttävät eläviä poikasia. Emot eivät huolehdi jälkeläisistä mitenkään. Kalifornian yliopiston tutkijat tarkkailivat koralliriutoilla kahdenlaisia miljoonakalapopulaatioita, joista toiset olivat alttiimpia petokaloille kuin toiset, paremmin korallien suojassa elävät kalat. Kummassakin ryhmässä lisääntymiskyvyn päättymisen jälkeinen elämä oli keskimäärin samanpituinen. Eroa oli sen sijaan sukukypsyyden saavuttamisessa sekä lisääntymiskykyisen jakson pituudessa. Petojen ulottuvilla olevat miljoonakalat alkoivat lisääntyä nuorempina ja niiden lisääntymiskyky jatkui pitempään. Niiden elinoloissa luonnonvalinta suosii aikaisemmin ja pitempään lisääntyviä kaloja. Samanlaista valintapainetta ei kohdistu suojaisemmassa paikassa eläviin kaloihin.

Varo Internetistä ostettavia vitamiinivalmisteita! (Verkkoklinikka, 27.12.2005) 32-vuotias, rintasyöpään sairastunut nainen on tilannut vitamiineja Internetistä, kun muu hoito ei ole tehonnut. Hänen tilansa ei kohentunut ja sairaalassa naisen ruumiinlämpö todettiin hyvin alhaiseksi ja pulssin lyövän nopeasti. Hän oli kuuden tunnin ajan hengityskoneessa ja sai sydänlääkitystä. Osoittautui, että hänen vitamiinivalmisteensa oli sisältänyt amygdaliinia. Tämä karvasmantelista tuttu aine muuttuu elimistössä tappavaksi syanidiksi. Kävi ilmi, että Internetissä amygdaliinia markkinoidaan B17- vitamiinina. Potilas jäi henkiin. European Journal of Emergency Medicine 12: 257-258, 2005 The use of alternative medicines is increasing and poorly regulated. We describe a case of severe cyanide poisoning arising from amygdalin, a putative vitamin supplement. A 32-year-old woman arrived in the emergency department by ambulance unresponsive, shocked and with fixed dilated pupils. She was hypothermic and tachycardic but was breathing spontaneously. Despite her age, she had documented breast cancer with hepatic metastases. Conventional treatment having failed, she only took 'vitamin supplements' bought on the Internet, her father said. Over the next 6 h she required mechanical ventilation and increasing doses of inotropes. Diabetes insipidus developed. As the appropriateness of further treatment was considered, a relative arrived with her medications including 'vitamin B 17' or amygdalin. An Internet search identified this as a debunked cancer remedy and cyanogen. Serum thiocyanate level was markedly elevated. She recovered fully over 8 h. While various antidotes to cyanide exist, in this case supportive therapy alone proved effective.

Lääkeyhtiö Pfizer ja Suomen Tulli huolissaan Internetin kautta tilattavista lääkkeistä (Verkkoklinikka, 27.12.2005) Suomeenkin tilataan yhä enemmän piraattilääkkeitä Internetin kautta. Lääkkeiden myynti ja ostaminen Internetin kautta on Suomen lain mukaan kielletty. Lääkeyhtiö Pfizer on ryhtynyt oikeustoimiin laittomia Viagra erektiolääkkeitä myyviä tahoja vastaan. Suomessa tämä kauppa kiinnostaa myös tullia. Pfizer ryhtyi toimenpiteisiin, jotta kuluttajien tietoisuus Internetin kautta tilatuista lääkkeistä paranisi. Laittomat lääkkeet voivat sisältää mitä tahansa. Lääkeyritykset eivät koskaan myy lääkkeitä Internetissä eivätkä lähettele mainoksia sähköpostitse. Roskapostin määrä on kasvanut niin valtavasti, että Yhdysvalloissa ryhdytään oikeustoimiin. Valtaosa suomalaistenkin saamasta roskapostista tulee USA:sta.

B12-vitamiini on vegaanien ongelma (Verkkoklinikka, 27.12.2005) Vegaanit (kasvissyöjät) eivät lainkaan syö eläinperäisiä ruoka-aineita. Saksalaistutkimuksessa on selvitetty vegaanien ravitsemustilaa sekä sydän- ja verisuonitautien riskejä. Tutkimukseen osallistui 154 vegaania, jotka vastasivat kahteen ravintokyselyyn, minkä lisäksi heiltä otettiin verikokeita. Osallistujien keskimääräinen painoindeksi oli 22,3 kg/m² ja verenpaine 120/75 elohopeamillimetriä, mitkä ovat hyviä arvoja. He kuluttivat erittäin vähän alkoholia ja heistä vain muutama tupakoi. Lähes puolet harrasti vähintään kohtalaista liikuntaa, viidennes jopa runsaasti. Veren kokonaiskolesteroli oli keskimäärin 4,33 mmol/l ja hyvä kolesteroli 1,34 mmol/l, mitkä ovat erinomaisia arvoja. Lipoproteiini-A oli joka neljännellä huomattavan korkea. Plasman homokysteiini oli keskimäärin jonkin verran koholla, mutta B6-vitamiinin (pyridoksiini) ja folaatin pitoisuudet olivat normaalit. Ongelmaksi muodostui B12-vitamiinin pitoisuus, joka oli huomattavan matala. Se oli itse asiassa vain joka toisella osallistujalla normaalialueella. Tutkimus vahvistaa aikaisemmat käsitykset siitä, että äärimmäinen veganismi johtaa ennemmin tai myöhemmin varastojen ehtyessä B12-vitamiinin puutteeseen ja sitä kautta tämän vitamiinin puutteelle tyypilliseen anemiaan seurausoireineen. Tämä kohottaa myös sydän- ja verisuonitautien riskiä, joka muuten olisi vegaaneilla hyvin vähäinen. Tutkimukset julkaistiin Annals of Nutrition & Metabolism - lehdessä 49: 366-372, 2005

Kuorsaaja - osta torvi! (Verkkouutiset, 27.12.2005) Kuorsaamiseen saattaa saada apua yllättävällä tavalla, nimittäin alkamalla soittaa australialaista digeridoota. Tutkimukseen osallistui 25 sveitsiläistä kuorsaajaa. Puolet ryhmästä pistettiin töräyttelemään alkuasukkaiden digeridoota, ilmeisen lupaavin tuloksin. Neljän kuukauden seurannassa havaittiin, että isokokoisen torven soittaminen vähensi kuorsaajien uniapneaa (katkohengitystä). Samoin heidän päiväajan uneliaisuutensa väheni. Puolisot kertoivat, että soittajien kuorsaaminen oli vähentynyt. Tutkijat arvioivat, että myönteiset muutoksen johtuivat puhaltamisesta. Digeridoon soittajan ylemmät hengitystiet saavat harjoitusta, minkä ohella hän joutuu opettelemaan tehokasta hengitystekniikkaa. Tulokset saattavat antaa toivoa monille, jotka kärsivät kuorsaamisesta sekä lievästä uniapneasta, tutkijaryhmä kirjoitti. Heidän raporttinsa julkaistiin British Medical Journal-lehdessä.

Diabeetikkojen pitäisi ehkä syödä enemmän kromia (Mol Endocrinol 8. joulukuuta, 2005, painossa) Tuoreessa tutkimuksessa Indianan yliopiston tutkijat totesivat, että kromi pistää vauhtia solukalvoilla sijaitseviin erityisiin proteiineihin (esim. GLUT4). Näin sokeri pääsee insuliinin avulla verestä lihaksiin poltettavaksi energiaksi. Keskeistä aikuistyypin diabeteksen synnyssä näyttäisi olevan juuri tämä insuliinille alttiideen kudosten kyky vastaanottaa verensokeria. Katso kuvasarja ja englanninkielinen selostus miten GLUT4 toimii. Kromi näyttäisi myös alentavan kolesterolia näissä tutkimuksissa, jotka suoritettiin soluviljelmissä. Tohtori Tolonen on tänään (26.12.) päivittänyt erinomaisen sivunsa kromin terveysvaikutuksista, jossa on useiden kromitutkimusten pohjalta suositeltu kromilisän antamista juuri diabeetikoille. Tämä esitelty tutkimus on itse asiassa hyvin mielenkiintoinen ja rohkaisee tällaista meikäläisen tapaista kromi-skeptikkoa uudelleen arvioimaan tämän hivenaineen tärkeyttä.
Chen et al.: These data reveal a novel mechanism by which chromium may enhance GLUT4 trafficking and insulin-stimulated glucose transport. Moreover, these findings at the level of the cell are consistent with in vivo observations of improved glucose tolerance and decreased circulating cholesterol levels following chromium supplementation.

Voimaharjoittelusta hyötyä sydänkohtauksen saaneille (Reuters Health News, 26.12.2005) Australialaiset tutkijat päästäisivät sydänkohtauksen läpikäyneet kuntosalille. Contrary to qualms about deleterious effects on the heart, people with chronic heart failure can safely undertake a resistance training program, Australian researchers report. In fact, such training appears to have a beneficial effect on how strongly the heart is able to pump blood. Tulokset ilmestyivät tiedelehdessä International Journal of Cardiology, 105 (2): 159-163, 2005.Blogiarkisto