lauantaina, joulukuuta 10, 2005

Viikolla 49 ilmestynyttä terveystietoa

Kirjoitettu 6.12.2005, päivityksiä 7.12.2005, 8.12.2005, 9.12.2005 ja 10.12.2005

Lihavuus on tulehdustauti (Medical News Today, 10.12.2005) Hiirikokeessa todettiin, että erityiset CCR2-nimiset reseptorit houkuttelevat makrofaageja rasvakudokseen. Tämä aiheuttaa rasvakudoksessa tyypillisen tulehdusreaktion. Hiiret joilta perinnöllisistä syistä puuttui CCR2 eivät syöneet liikaa ja lihosivat rasvaisesta ravinnosta vähäisemmässä määrin. Kannattaa varmaankin tutustua alkuperäistutkimukseen (Journal of Clinical Investigation, December 8, 2005): Genetic deficiency in CCR2 reduced food intake and attenuated the development of obesity in mice fed a high-fat diet. In obese mice matched for adiposity, CCR2 deficiency reduced macrophage content and the inflammatory profile of adipose tissue, increased adiponectin expression, ameliorated hepatic steatosis, and improved systemic glucose homeostasis and insulin sensitivity. In mice with established obesity, short-term treatment with a pharmacological antagonist of CCR2 lowered macrophage content of adipose tissue and improved insulin sensitivity without significantly altering body mass or improving hepatic steatosis. These data suggest that CCR2 influences the development of obesity and associated adipose tissue inflammation and systemic insulin resistance and plays a role in the maintenance of adipose tissue macrophages and insulin resistance once obesity and its metabolic consequences are established.

Suomalaisten rankka alkoholinkäyttö ylittänyt kansainvälisen uutiskynnyksen (Reuters Health News, 9.12.2005) Reuters uutistoimisto kirjoittaa huolestuneeseen sävyyn suomalaisten lisääntyneestä viinankäytöstä. Syyksi ilmoitetaan viinan verotuksen keventäminen vuonna 2004. Me maksamme siitä aivan liian kovan hinnan: An extra three hundred dead and a more than 10-percent increase in alcohol-related diseases. Finland has paid a high price for cutting its tax on alcohol in 2004, national health research agency Stakes said on Friday. Finns drank an average 10.3 liters of pure alcohol in 2004, up by 10 percent from 2003, Stakes said in an annual review on the health impact of alcohol on Finns, who have a reputation for heavy drinking. The report showed 1,860 people out of a population of 5.2 million died from alcohol-related diseases or incidents in 2004, up 20 percent from 2003. That figure was boosted by a 30-percent rise in death from cirrhosis of the liver.

Laihduttaminen on vaikeaa (British Medical Journal 331:1387-1390, 2005) Näin todetaan tohtori Anjali Jainin tänään ilmestyneessä hienossa yhteenvedossa.

Hoitotakuulaki on suurien vaikeuksien edessä! (Rolf Nordström, 9.12.2005) Näin väittää professori Rolf Nordström blogissaan. Hän sanoo vakuuttavaan tapaansa mm. näin: Hoitotakuu vielä lisää selvästi yhteiskunnan taloudellisia velvoitteita ja koska kuntien kassat ovat jo aikaisemminkin hyvin rasittuneita jää nähtäväksi missä vaiheessa kunnon keskustelu hoitotakuiden maksamisesta ja maksumiehistä tulee eteen. Tunnen hoitotakuun monia paremmin sen takia, että olin Norjassa monta vuotta yliopistoklinikan johtajana ja professorina. Joka syksy oli muutama tuhat potilasta jotka piti pikaisesti leikata hintaan millä hyvänsä jotta heidän niin sanottu hoitotakuunsa (ventelistegaranti) toteutuisi. Norjassa tilanne kuitenkin on Suomeen verrattuna aivan toinen. Norjan valtiolla ei ole nettovelkaa vaan huomattavia ja poikkeuksellisen suuria varastoituja säätiöitä joihin rahat lähinnä ovat tulleet Norjan suurilta öljykentiltä ja niitten hyödyntämisestä. Siellä siis on nettovaraa jota voidaan käyttää. Niin ei kuitenkaan ole Suomen laita. Meillä on hyvin huomattava nettovelka. Lähikuukausina meillä tulee olemaan edessämme surullinen näytelmä siitä miten kunnat (ja valtio) joutuvat tavalla tai toisella puuttumaan tähän rahavajeeseen joka syntyy kun hoitotakuiden laskut tulevat maksettaviksi ja ensi vuoden budjetti ottaa huomioon tämän hoitotakuun. Saa nähdä minkälaista kiemuraa poliitikot tässä tulevat käyttämään. Hoitotakuulain mukana ei tullut mitään automaattista lisärahoitusta. Vaan kaikki rahat joudutaan jostain repimään ja tyhjästä on paha nyhjäistä.

Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää kahvista (Medisiinarin päiväkirja, 9.12.2005) Kahvista löytyy paljon tietoa näistä linkeistä: CoffeeScience, coffeeresearch, Positively Coffee ja CoSIC

Mene vain rauhassa munalla töihin! (Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. 9(1):8-12, January 2006) Mene munalla töihin on edelleen hyvä iskulause, sillä taas ilmestyi tutkimus, joka osoittaa munan vähäisen roolin haitallisen kolesterolin lisääjänä. Kohtuus kuitenkin kaikessa.

Suuret kivekset - pienet aivot! (Tiede-lehti, 9.12.2005) Tätä juttua en uskalla kommentoida. Lukekaa itse!

Syökää mieluimmin matalaglykeemisiä ruokia (Medical News Today, 9.12.2005) Tuoreessa tutkimuksessa löytyy tukea ajatukselle, että laihduttajan ei kannata ainoastaan tuijottaa ruokien energiamääriä vaan tärkeäksi valintakriteeriksi tulee ruoan mahdollisimman vähäinen verensokeria nostava vaikutus (matala glykeeminen indeksi).

Laihdutusta ehkäisevä geeni löytynyt? (Medical News Today, 9.12.2005) On erittäin ennenaikaista sanoa, onko amerikkalaisesta tutkimuksesta löytyneestä perilipin-geenistä (PLIN11482A) selittäjäksi tähän ilmiöön: Jos kaksi ylipainoista ihmistä toteuttaa täsmälleen saman dieetin ja liikkuu yhtä vähän tai paljon, niin toisen laihtuminen voi siitä huolimatta olla tehokkaampaa. Lue lisää tästä: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 90(9): 5121-5126, 2005

Alkoholi ei ohenna verta (Tohtori.fi, 9.12.2005) Alkoholille yritetään hetkittäin löytää terveysvaikutuksia, mutta huonolta näyttää tilanne. Nyt löytyy tutkimus missä alkoholilla on todettu verihiutaleita kasaava ei-toivottu ominaisuus. Tämä on huolestuttavaa, sillä keski-ikäiset vetävät viinaa kuin viimeistä päivää. Miia Soininen kertoo 9.12.2005 MediUutisissa: Alkoholin kasvava kulutus sairastuttaa keski-ikäisiä (Stakesin julkaisema päihdetilastollinen vuosikirja 2005). Suomalaisten juominen lisääntyi viime vuonna lähes 10 prosenttia. Suomalainen kulutti keskimäärin 10,3 litraa sataprosenttista alkoholia. Myös alkoholiin liittyvät sairaalahoidot lisääntyivät. 55-64-vuotiaiden hoitojaksot lisääntyivät eniten, eli 25 prosenttia. Alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kuoli viime vuonna 1 860 henkilöä eli 300 ihmistä enemmän kuin edellisenä vuonna. Maksakirroosikuolemat lisääntyivät 30 ja alkoholimyrkytyskuolemat 20 prosenttia. Alkoholikuolemat ja alkoholiehtoinen sairastavuus oli miehillä selvästi yleisempää kuin naisilla.

Lisää alkoholin tuomia ongelmia (Verkkoklinikka, 9.12.2005) Nyt intialaiset tutkijat ovat todenneet alkoholin vähentävän miesten sukupuolihormonien tuotantoa ja heikentävän siemennesteen laatua. Tästäkin huolimatta Ruotsissa halutaan tuoda alkoholitarjoilu sairaaloihin! (MediUutiset, 9.12.2005): Taustalla on tapaus, jossa Danderydin sairaalan yhteydessä toimiva ravintola halusi tarjoilla osastoilla oleville potilaille lasin viiniä tai olutta aterian kanssa. Sairaalan johto, ruotsalainen Lääkäriliitto ja poliisi olisivat sallineet tarjoilun, mutta hallinto-oikeus ei hyväksynyt sitä.

Kellogg vähentää transrasvojen käyttöä (Reuters Health News, 9.12.2005) Transrasvat ovat epäterveellisiä rasvoja. Kelloggsin tuotteissa näitä rasvoja riittää ja nyt on ilmeisesti tullut paineita yhtiön sisällä vähentää transrasvojen käyttöä. "Kellogg, which will introduce the first of its reformulated products in early 2006, acknowledged that it has been slower than others in the industry to reduce trans fats."

Koiran karvoihin on kurkistettu aika perusteellisesti! (Tiede-lehti, 8.12.2005) Ihmisen parhaimman ystävän perimä (genomi) on valmistunut. Nature–lehden mukaan koiran (Canis familiaris) genomissa on noin 2,4 miljardia emäsparia, siis jonkin verran vähemmän kuin ihmisellä (3 miljardia). Genomin ns. läpilukemisessa käytettiin raakaa laskentavoimaa vaativaa ns. haulikkotekniikkaa. Siinä koko perimä pilkotaan satunnaisesti tuhansista emäspareista koostuviin jaksoihin. Palapelin osat luetaan sitten läpi ja sijoitetaan vasta lopuksi oikeaan järjestykseen. Urakasta vastasivat Massachussettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) ja Harvardin yliopiston tutkijat. Koiran geenikartta on perinnöllisyystieteilijän ja tautitutkijan toiveuni. Satojen vuosien jalostushistorian takia koiraroduilla on paljon perinnöllisiä sairauksia, kuten syöpiä, sydäntauteja, kuuroutta, sokeutta ja autoimmuunitauteja. Niitä on vaikea tutkia ihmisellä, ja siksi karvaista kaveria tarvitaan tautimalliksi. Ja loistavaksi seuralaiseksi...

Leptiinireseptorit vähenevät rasvasolujen kasvaessa (News Medical Net, 7.12.2005) Uusi tutkimus vie taas askeleen lähemmäksi lihavuuden ymmärtämistä.

Hedelmäsokeri ei ehkä olekaan niin terveellistä (News Medical Net, 7.12.2005) Tutkimuksessa hedelmäsokeria (fruktoosia) epäillään syypääksi räjähdysmäisesti lisääntyneeseen metaboliseen oireyhtymään. Fruktoosilla on Floridan yliopiston tutkijoiden mukaan sellainen ominaisuus, että sitä herkästi erehtyy syömään liikaa ruokaa. Odotellaan nyt ensin vahvistuksia tälle väitteelle, ennenkuin sanotaan tästä mitään lisää.

Parsakaali on myrkkyä syöpäsoluille (Mediuutiset, 7.12.2005) Parsakaalin sisältämän antioksidantin, sulforafaanin, tiedetään olevan myrkkyä syöpäsoluille. Se parantaa solujen kykyä suojautua vaurioilta ja estää sairaita soluja jakautumasta ja siten jarruttaa syöpäkasvaimen kasvua. Sillä ei kuitenkaan ole ollut kaikkiin ihmisiin samaa vaikutusta. Brittitutkijat havaitsivat, että lähes puolelta ihmisistä puuttuu GSTM1-niminen geeni, minkä takia heidän elimistönsä ei osaa hyödyntää sulforafaania. Kehitteillä onkin nyt superparsakaali, joka sisältää kolminkertaisen määrän sulforafaania tavalliseen parsakaaliin verrattuna. Sen toivotaan vaikuttavan myös niihin ihmisiin, joilta puuttuu GSTM1-geeni. Superparsan odotetaan olevan markkinoilla jo kolmen vuoden kuluttua. Tutkijat kehottavat tällä välin ihmisiä nauttimaan reippaasti vihreitä kasviksia. Runsaalla kasvisten syönnillä voi olla muutenkin positiivista vaikutusta niiden sisältämien vitamiinien ja hivenaineiden takia.
Sulforafaania on runsaasti myös ruusu-, valko- ja lehtikaalissa.

Nuorten lihavuus usein kytköksissä masennukseen (Tohtori.fi, 6.12.2005) Ruotsalaistutkimuksessa on selvitetty yhteyttä nuorten lihavuuden ja masentuneisuuden välillä. Lähes 5 000 nuorta vastasi kyselyyn. Lihavuus oli tutkituilla 15–17-vuotiailla nuorilla selvästi yhteydessä masennusoireisiin. Lihavuus aiheutti myös merkittävää häpeäntunnetta. Masennuksen riski nousi näillä lihavuudesta kärsivillä peräti 11-kertaiseksi muihin nuoriin verrattuna. Nuorten lihavuus näyttää aiheuttavan usein masennusoireita ja häpeäntunnetta, mitä vanhempien erossa asuminen ja työllisyysongelmat voivat vaikeuttaa entisestään. Tutkimustulos viittaa siihen, että lihavuuden hoito ei suinkaan ole vain ruokavalion ja liikkumisen tarkistamista, vaan kyse on monimutkaisesta ongelmakokonaisuudesta, johon liittyy häpeää ja eristäytymistä. Tällöin nuorta pitäisi auttaa kokonaisvaltaisesti sen sijaan, että määrättäisiin vain dieetille. Lue lisää tästä: Pediatrics 116: e389-e392, 2005

Oliiviöljystä ehkä hyötyä suolistosyövän ehkäisyssä (Tohtori.fi, 6.12.2005) Perinteistä Välimeren dieettiä on jo kauan pidetty terveellisenä. On myös havaittu, että Välimeren maissa paksu- ja peräsuolen syöpä on harvinaisempaa kuin muualla Euroopassa. Brittiläis-italialaisen tutkimuksen mukaan neitsytoliiviöljy saattaa ehkäistä paksu- ja peräsuolen syöpää. Erityisesti oliiviöljyä pidetään monessa suhteessa terveellisenä, muutenkin kuin sydän- ja verisuonitautien kannalta. Brittiläis-italialaisessa kokeellisessa tutkimuksessa on kokeiltu kylmäpuristetusta neitsytoliiviöljystä (Virgine ja Extra Virgine) tehtyä uutetta koeputkiolosuhteissa. Kokeessa paksusuolen soluja altistettiin erilaisille ärsykkeille, joiden tiedetään vaurioittavan solujen perimää ja altistavan siten syövälle. Polyfenoleja sisältävä neitsytoliiviöljyuute näytti suojaavan paksusuolen soluja erilaisilta syöpää aiheuttavilta vaurioilta. Seuraavaksi on tarkoitus etsiä sopiva malli eläinkokeiden tekemiseksi. Lähde: International Journal of Cancer 117: 1-7, 2005

Väsynyt syyttäköön tästedes mitokondrioitaan! (Journal of Psysiology 569 (2): 467-473, 2005) Amerikkalainen tutkimus osoittaa iäkkäiden hiirien mitokondroiden toimivan hidaksissa tehottomammin. Tämä on syynä siihen miksi veteraaniurheilijat eivät enää pääse samalle suoritustasolle kuin nuoremmat urheilijat. Suoritustason lasku osoittautui jopa 50% suuruiseksi. Mitokondriot "vuotavat" iäkkäillä hiirillä. Energiaa sisältävät protonit vuotavat takaisin sisään mitondrion sisään tuottamatta adenosiini trifosfaattia (ATP).

Ravintorasvan vähentäminen on terveellistä (Circulation 112 (10): 1486-1493, 2005) Turkulaiset lääkärit Olli Raitakarin tutkimusryhmässä pitävät tärkeänä, että erityisesti pojat vähentävät ruokarasvojaan verisuonisairauksien ehkäisemiseksi.

Nuorten urheilijoiden nopea painonpudotus on terveysriski (Reuters Health News, 5.12.2005) Lääkäreitä kehotetaan tiedostamaan erityisesti nuorten kovat painonpudotusyritykset, joihin liittyy useita vaaratekijöitä syömishäiriöineen.

Liikunta auttaa lasten sydänsairauksissa (News Medical Net, 5.12.2005) Synnynäisiä sydänviikoja todetaan vuosittain 8 kpl 1000 vauvan joukossa. Jonathan Rhodesin tutkimuksessa pyydettiin näitä lapsia (8-17-vuotiaita) liikkumaan ja tulokset olivat rohkaisevia.

Maidon homogenointi ja pastörointi ei vaikuta yliherkkyysoireisiin (YLE Terveys, 5.12.2005) Maitoon kielteisesti suhtautuvat ovat minua tuhka tiheään varoittaneet maidon homogenoinnin ja kuumentamisen (pastöroinnin) vahingollisesta vaikutuksesta. En ole tätä oikein tahtonut uskoa. Siksi tervehdin ilolla Laura Paajasen väitöstutkimusta aiheesta. Maidon homogenoinnilla ei Paajasen tutkimuksessa havaittu olevan vaikutusta maitoa kohtaan esiintyvien vasta-aineiden määrään veressä. Ruoansulatuskanavan oireita saattoi esiintyä koehenkilöillä, mutta maidon homogenoinnilla ja pastöroinnilla ei ollut yhteyttä oireisiin. ETM Laura Paajasen väitöskirja Milk hypersensitivity - Effects of cow-milk and its processing on gastrointestinal symptoms and delayed-type immune responses (Maitoyliherkkyys - lehmänmaidon ja sen käsittelyn vaikutus suolisto-oireisiin ja viivästyneeseen maitoallergiaan) tarkastetaan 9.12.2005.

Blogiarkisto