tiistaina, joulukuuta 13, 2005

Tehoavatko luontaistuotteet?

Tunnistan äänestä lääkäri Anna-Liisa Enkovaaran, joka nyt syksyllä on julkaissut uutuuskirjansa 101 luontaistuotetta. Haastattelussa lääkäri Enkovaara vähättelee useimpien luontaistuotteiden tehoa viitaten suoritettuihin lääketieteellisiin tutkimuksiin:
  • Punahattu-uute (Auringonhattu-uute) ei hänen mielestään ole merkittävällä tavalla hyödyksi flunssan estämisessä, mutta varsinaiset vilustumisoireet voivat mahdollisesti lievittyä.
  • Valkosipulista ei löydy merkittävää apua vilustumiseen myöskään.
  • Seksuaalista halukkuutta lisäävät luontaistuotteet saivat aika tylyn kohtelun. Nämä sisältävät Enkovaaran mukaan eksoottisia kasviuutteita, mutta lääketieteelliset tutkimukset ovat harvinaisia. Näiden tehosta ei Enkovaara pystynyt sanomaan mitään varmaa.
  • Mäkikuismaa on sen sijaan tutkittu varsin paljon ja siitä saattaa olla hyötyä lievän masennuksen hoidossa. Valmisteissa on kuitenkin selkeitä laatueroja, joiden kanssa asiantuntijakin on ihmeissään. Mäkikuisman ikäviin vaikutuksiin kuuluu se, että se häiritsee muiden lääkkeiden tehoa.
  • Nonikapselit saivat tylyn tuomion koska niitä on tutkittu niin tavattoman vähän. Enkovaara pitää vähäisten tutkimusten valossa nonihedelmän terveysvaikutuksia hyvin vaatimattomina.
  • Kalaöljyt saivat Enkovaaralta kaikkein suopeimman vastaanoton. Näitä voidaan suositella, tosin tässäkin oli valmisteissa todettavissa valtava laatuero.

Kuunnelkaa tekin Radio Peilin audioesitys luontaistuotteista ja sanokaa mitä mieltä olette!

Blogiarkisto