keskiviikkona, joulukuuta 21, 2005

Selkäkivuista vähäsen

Moni meistä kärsii selkäkivuista. Juttelin erään ystäväni kanssa hänen itsepintaisista selkäkivuistaan ja lupasin kuuntelevan korvan lisäksi palvella häntä etsimällä hänelle tietoa internetistä. Löysinkin tosi paljon tietoa, josta vain pienen osan pistän tähän kaikkien muidenkin luettavaksi. Lähinnä keskustelua herättämään. Todennäköisesti lukijoitteni joukossa on useita selkäkivuista kärsineitä ja tälläkin hetkellä kärsiviä.

Fysiatrian erikoislääkäri Markku Tunnisen mukaan selkäkivuista kärsii jossain elämänsä vaiheessa tutkimusten mukaan peräti 80 % väestöstä. Äkillistä selkävaivaa potevista noin puolella heistä vaiva uusiutuu seuraavan vuoden aikana. Suuri osa äkillisistä selkäkivuista paranee ensimmäisen kuukauden aikana. Jatkuva selkäkipu on n. 20–30 % riesana. Selkäkipuja esiintyy eniten nuorilla työikäisillä ja keski-ikäisillä (35-60-vuotiailla). Äkillisistä selkäkivuista arvioidaan vain noin 4-7 % muuttuvan pitkittyviksi (kroonisiksi) selkäkivuiksi ja näistä selkäkipupotilaista on arvioitu n. kolmanneksen toimintakyvyn jäävän pysyvästi oleellisesti alentuneeksi. Ainoastaan 1-2 % selkäkipupotilaista leikataan. Selkäkipupotilaat käyttävät enemmän terveyspalveluita kuin muita sairauksia sairastavat potilaat. Selkäkipu on toiseksi yleisin syy hakeutua lääketieteelliseen hoitoon.

Yli puolella selkäpotilaista oireiden taustalla olevat häiriöt jäävät hämärän peittoon. Häiriö ei näy röntgenkuvissa tai muissa lääketieteellisissä tutkimuksissa. Siitä huolimatta selkävaivat vain jatkuvat. Fysiatri Tunnisen mukaan selän ja alaraajojen vaivojen, kuten kipujen, jäykkyyksien ja puutumisheikkouksien, diagnostiikassa, jatkotutkimustarpeiden ja hoidon tai kuntoutusmuotojen valinnassa lääkärin tekemä kliininen kokonaisarvio potilaan oireiden toiminnallisesta syntytavasta on edelleenkin selän moderneimmistakin konetutkimusmahdollisuuksista huolimatta tärkeimmässä asemassa potilaan vaivojen diagnostiikassa. Lukekaa enemmän tästä: http://www.fysiatria.net/Page10.html.

Lukekaa nämä valikoidut linkit ja pistäkää niistä tulemaan mielipiteitänne:
Krooninen selkäkipu paranee parhaiten liikkumalla
Äkillinen alaselkäkipu on hyvin yleinen vaiva
Perustietoa selkävaivoista
Aika lailla erilainen selkäsivusto (Toni Rintala)
Tuoreita uutisia (englanniksi) selkäkivuista
LKT Pekka Nykäsen mainio sivusto

Blogiarkisto