maanantaina, toukokuuta 01, 2006

Alzheimerin taudista lisätietoa

Kuopion yliopistossa ilmestyy 5.5.2006 uusi väitöskirja Alzheimerin taudista. Yleisin dementiaoireiden aiheuttaja on juuri tämä Alzheimerin tauti. Neurologian erikoislääkäri Anne Koiviston tutkimustulokset vahvistavat näkemystä, että useat eri geenit joko lisäävät Alzheimerin taudin sairastumisriskiä tai vaikuttavat sairastumisikään. Apolipoproteiini E (ApoE) e4-geeniä pidetään tärkeimpänä Alzheimerin taudin perinnöllisenä riskitekijänä. Sitä geeniä kantaa joka kolmas suomalainen. Tällä hetkellä Suomessa on 120 000 dementiaa sairastavaa henkilöä, joista yli puolet sairastaa Alzheimerin tautia.

Lääkäri Koiviston mukaan ApoE e4-geenin muodon vaikutus sairauden etenemiseen ei ole kuitenkaan selkeä. Vaikka ApoE e4 liittyi tässäkin tutkimuksessa lisääntyneeseen Alzheimerin taudin riskiin, ei Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla ApoE e4 huonontanut taudin kulun ennustetta. Uusina riskigeeneinä havaittiin, että IL6, CYP46 ja PPARgamma-geenit vaikuttavat Alzheimerin tautiin. Sen sijaan SERPINA3 geeni ei liittynyt Alzheimerin taudin riskiin itäsuomalaisessa väestössä. Koiviston mukaan tutkimuksen tulokset tukevat teoriaa, että Alzheimerin tauti on perinnölliseltäkin taustaltaan hyvin monitekijäinen.

Anne Koivisto. Genetic components of late-onset Alzheimer´s disease with special emphasis on ApoE, IL-6, CYP46, SERPINA3 and PPARgamma.

Lähde: Verkkouutiset, 1.5.2006

Blogiarkisto