maanantaina, toukokuuta 15, 2006

Tomaatti päivässä pitää lääkärin loitolla

Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä kirjoittaa tänään tomaatista, tuosta suomalaistenkin suosimasta vihanneksesta. Otteita jutusta (lukekaa alkuperäinen juttu!):

Jo nyt suomalainen popsii tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista, 10,7 kiloa henkeä kohti vuodessa. Kappaleittain laskettuna tästä riittää tomaatti noin 107 päivälle, mikä ei ole paljon, jos tomaatin kulutusta pohtii terveyden kannalta. Voidaan nimittäin syystä väittää, että tomaatti päivässä pitää lääkärin loitolla.

Tomaatin terveydellinen salaisuus piilee sen sisältämässä lykopeenissä. Lykopeeni antaa tomaatille väriä ja toimii ihmisen elimistössä antioksidanttina. Se suojaa soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Kuopion yliopistossa tehtyjen ja useiden kansainvälisten tutkimusten mukaan riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin vähenee, kun lykopeenin määrä veressä on korkea. Lisäksi lykopeeni auttaa ehkäisemään miesten yleisintä syöpätyyppiä, eturauhassyöpää. Liian vähäinen lykopeenin saanti yhdistetään myös harmaakaihiin ja muistitoimintojen heikkenemiseen.

Tomaatteja on miellyttävää syödä sellaisinaan ja nauttia salaateissa ja leivän päällä mielin määrin, mutta tomaatteja voi myös tuhlailla surutta erilaisiin ruokiin. Tomaatti ei suinkaan menetä ravintoarvoaan, vaikka sitä kuumentaa, keittää, paistaa, hauduttaa tai grillaa. Lykopeenikin imeytyy parhaiten kypsennetyistä, hienonnetuista tomaateista.

Tomaatin maussa yhdistyvät hapokkuus ja makeus, kirpeys, raikkaus ja mieto suolaisuus. Happoisuutensa tomaatti saa sitruuna- ja hedelmähapoista ja makeutensa sakkaroosista, glukoosista ja fruktoosista. Myös aromiaineet säätelevät makua. Lämpimässä ruoassa tomaatin makuominaisuudet saadaan hyvin esiin. Silloin toimii myös tomaatin umami, joka korostaa ruoan muita aromeja.

Tomaatti mehevöittää ja maustaa ruokia. Se myös saostaa ja antaa väriä. Ripaus sokeria tai tilkka hunajaa pyöristää tomaattia sisältävän ruoan hapokkuuden suun mukaiseksi ja miellyttäväksi. Kaikki tuoreyrtit, varsinkin basilika ja oregano, liittoutuvat tomaatin aromeihin loistavasti. Omimmillaan tomaatti on myös erilaisten sipuleiden seurassa, ja rouhaisu mustapippuria antaa tomaatin maulle ryhtiä.

Jääkaapissa tomaatteja ei pidä koskaan säilyttää. Kylmässä, jo alle 12 asteessa, tomaatti menettää rakennettaan ja makuaan, koska kylmä saa aikaan peruuttamattomia, entsymaattisia muutoksia.

Blogiarkisto