perjantaina, toukokuuta 12, 2006

Transrasvat eivät mene avaimenreiästä läpi

Avaimenreikä (Nyckelhålet) on Ruotsin elintarvikeviraston kampanja, jolla houkutellaan ruotsalaisia syömään terveellisempää ruokaa. Kun elintarvike täyttää eräät terveellisyyskriteerit, sille voidaan antaa lupa markkinoinnissa käyttää erityistä avaimenreikätunnusta.

Sain äsken sähköpostia eräältä nettitohtorilta. Siinä vaaditaan, että lopetetaan sellaisten elintarvikkeitten merkitseminen tällä avaimenreikätunnuksella, joissa on transrasvoja. Nämä uudet säännöt on tänään kuulemma julkaissut Ruotsin elintarvikevirasto (en ole tarkistanut!).

Elintarviketeollisuus käyttää transrasvoja lisätäkseen tuotteen säilyvyysominaisuuksia, ulkonäköa, valmistusprosessia helpottaakseen jne. Näistä rasvoista puhutaan tällä hetkellä tosi paljon. Varsinkin kun useissa tieteellisissä tutkimuksissa on todettu transrasvojen aiheuttaneen terveyshaittoja. Erityisen suurena ongelmana on transrasvojen yhteys sydän- ja verisuonitauteihin.

Olen saanut palautetta:
Sain äsken viestin ****:lta. Hän kertoi minulle elintarvikeviraston uusista Nyckelhål-perusteista. Kiitos tiedosta. Kävin lukemassa transrasvaosion. Tuntuu varsin erikoiselta, että Suomessa ongelmaa ei ole olemassakaan. Noita Transfair-tutkimuksen tuloksia ei Suomessa edes julkaistu. KTL:n sivuilla oli aikanaan vain maininta, että tällaisessa on oltu mukana, mutta ei mitään tietoja tuloksista. Lisätietoja sai pyytämällä Antti Arolta.
Ruotsissa arvot laitetaan elintarvikeviraston sivuille ja tuloksia vielä täydennetään lisäanalyyseillä. Lopulta muutetaan ohjeistuksia. Herääkö sinulla kysymyksiä, miksi naapurimaissa käyttäydytään näin eri tavoin?

Transfair-tutkimuksen tulokset on toki löydettävissä Suomestakin - maksullisena artikkeleina ja ne pitää tilata lääkiksen kirjastosta. Eli kynnys tiedon hankkimiseen on näiltä osin aika korkealla. Tilasin yhden ko. artikkeleista (ja suoraan sanottuna poltin päreeni, sillä Suomessa oli joissakin artikkeleissa kaikkein korkeimmat pitoisuudet).

christerin kommentti: Otin melkoisen riskin kun heti julkistin nuo Nyckelhål-tiedot. Sain tiedon sähköpostin välityksellä eräältä lääkäriltä, joka väittää ihailevansa tapaani kirjoittaa ravintoasioista (ohhoh...). Hän haluaa pysytellä nimettömänä.
En uskaltanut pistää jakeluun nettitohtorini ilmoittamat Suomea koskevat samansuuntaiset havainnot transrasvoista kuin sinä olet tehnyt.
En tiedä kirjoitatko sinäkin, ****, nettiin, mutta tuossa sinulla olisi aika raflaava nettikirjoituksen aihe! Minä vaan kysyn kun en tiedä: Suojellaanko tässä jotakin transrasvaprofessoria? Huomasitko jännän ilmiön: Kun professori Aro meni eläkkeelle KTL:n linja muuttui vitamiiniystävällisempään suuntaan! Nyt jopa Aro itse kehuu vitamiineja haukuttuaan niitä koko virassaolonsa ajan niin paljon kuin ehti.

Lisätietoja: Noin 4 tuntia sitten Svenska Dagbladet uutisoi asiasta. Suomen lehdistä en vielä ole uutista löytänyt. Svenska Dagbladet on aiemminkin kirjoittanut transrasvoista kriittiseen sävyyn. Kostrekommendationerna för transfett ska ses över i ljuset av ny forskning senast 2008. Samtidigt väntas det bli stopp för transfett i Nyckelhålsmärkta varor. Debatten tog fart sedan SvD berättat om nya rön kring det hälsofarliga fettet. Sedan SvD berättat om de nya studierna och utländsk forskarkritik mot att Livsmedelsverket inte nog uppmärksammat riskerna med transfett, har frågan fått stor uppmärksamhet i svenska medier.
– Det här är vändningen. Omvärderingen av nyckelhålsmärkningen blir signalen och sedan får man utvärdera resten av kostråden, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges konsumenter i samverkan.
Konsumentorganisationen har i flera år bedrivit en kampanj mot härdade fetter och transfett.
– Det är lika bra att ta bort alla härdade fetter. Men några få producenter försöker fortfarande komma undan med att bara ta bort transfett, säger Bengt Ingerstam.

Blogiarkisto