torstaina, toukokuuta 18, 2006

Statiinien kohtalo ratkesi?

Aiemmassa jutussani lupasin ratkaisua statiineista täksi päiväksi. Nyt minun täytyy sanoa, että en oikein ymmärrä tehtyä ratkaisua. Ymmärrättekö te? Näin kirjoittaa asiasta YLE/STT:

Lääkkeiden hintalautakunta rajoittaa kahden kalleimman kolesterolilääkkeen korvattavuutta lokakuusta alkaen. Päätös on tehty normaalia lyhyemmäksi aikaa, ensi vuoden syyskuun loppuun saakka, jotta lautakunta voi arvioida uudelleen päätöstensä vaikuttavuutta. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sen alainen hintalautakunta ei päässyt lääkeyhtiöiden kanssa yksimielisyyteen kohtuullisista tukkuhinnoista. Kalleimmilla kolesterolilääkkeillä hoitokustannukset ovat korkeat suhteessa edullisempien statiinien hintoihin, lautakunta katsoo.

Hintalautakunta katsoo, että kahden kalleimman valmisteen korvattavuus on yhä perusteltua vaikean rasva-aineenvaihdunnan häiriön hoidossa, jos ruokavalio ja edullisemmat statiinilääkkeet eivät ole alentaneet kolesterolitasoa tai edullisia statiineja ei voida käyttää esimerkiksi haittavaikutusten takia.

Kolmannen kalliin kolesterolilääkkeen hinta alenee yhtä pakkauskokoa lukuunottamatta kesäkuun alussa, eikä tämän lääkkeen korvattavuuteen ei ole tulossa muutoksia.

Diabetesliitto, Sydänliitto sekä Aivohalvaus- ja dysfasialiitto vastustivat lautakunnan aikeita ja jättivät tiistaina asiasta kannanoton eduskunnalle.

Suomessa on kolesterolilääkkeiden käyttäjiä liki puoli miljoonaa, ja lääkemenot ovat vuodessa yli sata miljoonaa euroa. Sairausvakuutusjärjestelmästä on tähän asti kustannettu lääkekorvauksina vähän yli puolet kuluista, ja potilaat ovat maksaneet loppuosan.

Blogiarkisto