keskiviikkona, toukokuuta 17, 2006

Statiinien kohtalo ratkeaa huomenna

Blogilistan käyttäjien vähäisestä kiinnostuksesta kärsivä toimittaja Kirsi Myllyniemi kirjoittaa tänään todella tärkeästä asiasta - statiineista. Käykää pistämässä tilaukseen toimittaja Myllyniemen blogi! Vain kaksi tilaajaa Kirsin ja minun lisäkseni on yrittänyt poistaa tätä suurta häpeätahraa suomalaisessa blogimaailmassa. Hän ei ole tähän kirjoitukseen saanut yhtään kommenttia. Turisti on saanut mieltä ylentämättömään kirjoitukseensa, jossa pyydetään haistelemaan kilin vittua, jo 7 kommenttia. Harva meistä onkaan kilin vittua päässyt haistelemaan... Eli, tällaista se blogikirjoittelun korkein mahdollinen taso on täällä Suomessa.

Näin Kirsi kirjoittaa (ja mehän jäämme jännittämään huomispäivää!):

Kuka maksaa statiinit? Ketä hoidetaan?

Toissapäivänä kolme potilasjärjestöä vetosi lääketeollisuuteen ja Lääkkeiden hintalautakuntaan uusien kolesterolilääkkeiden korvattavuuden puolesta. Asiasta päätetään huomenna.
Tänään Suomen Lääkäriliitto vetosi asiassa Lääkkeiden hintalautakuntaan. Kuten kansanterveysjärjestöt, myös Lääkäriliitto kiinnitti huomiota siihen, että korvattavuuden epääminen johtaisi potilaiden epätasa-arvoon.
Lääkkeiden hintalautakunta ehdottaa, että korvattavuus myönnettäisiin vain periytyvää korkeaa kolesterolia tai sepelvaltimotautiin liittyvää rasva-aineenvaihdunnan häiriötä sairastaville. Lääkäriliiton mukaan tämä ei riitä: käypä hoito -suosituksen mukaista hoitotulosta ei aina saavuteta vanhemmilla, halvemmilla statiineilla ja se mahdollisesti voidaan saavuttaa näillä uusilla lääkkeillä.
Huomenna siis näemme, kenelle ja miten lasku lankeaa: korvaako Kela, tuleeko lankeaako lasku tulevaisuudessa lisääntyvänä sairastuvuutena vai suostuuko peräti lääketeollisuus alentamaan tukkuhintojaan. Ainakin jälkimmäistä sopii vahvasti epäillä.

Blogiarkisto