tiistaina, toukokuuta 30, 2006

Metabolisen oireyhtymän yhteys lisäkilpirauhaseen selvitetty

Ihan uunituoreen tiedon mukaan liikatoiminta lisäkilpirauhasissa (primary hyperparathyroidism, HPT) voi usein johtaa sokerin ja rasvan aineenvaihduntahäiriöihin. Leikkaushoidolla voidaan tilannetta lieventää ja jopa kokonaan parantaa. Lisäkilpirauhaset ovat tosi pieniä rauhasia kilpirauhasen yhteydessä, mutta leikkaustekniikan parantuminen mahdollistaa onnistuneet leikkaukset.

Uppsalan yliopistossa (Ruotsissa) on tästä juuri ilmestynyt väitöskirja. Väittelijä Emil Hagström osoittaa tässä ainutlaatuisessa työssä, että liian vilkkaasti toimivan lisäkilpirauhasen ja metabolisen oireyhtymän välillä on yhteys. Arviolta 1% ruotsalaisista (aika paljon!) kärsii tästä vaivasta lisäkilpirauhasessa.

Överaktiva bisköldkörtlar kan behandlas med ett kirurgiskt ingrepp som opererar bort en del av bisköldkörtelvävnaden. På så sätt kan de inte längre producera lika mycket bisköldkörtelhormon och som en följd sjunker kalkhalten i blodet.
— Men vi ser också att operationen har en gynnsam effekt på blodfetterna och i viss mån också den avvikande sockeromsättningen. Det ger ett starkt stöd för antagandet att en förhållandevis låg kalkhalt i blodet har gynnsamma effekter på ämnesomsättningen, säger Emil Hagström.

Antagandet får också stöd av en separat studie i avhandlingen i vilken sambandet mellan kalknivå och kroppens förmåga att förbränna socker undersöktes i ett tvärsnitt av befolkningen.
— Vi fann att även en i och för sig normal kalkhalt i blodet, fastän i den övre delen av normalområdet, är kopplad till en minskad förmåga att förbränna socker och därmed en viss ökad risk att utveckla diabetes, säger Emil Hagström.
Överaktiva bisköldkörtlar kn upptäckas med hjälp av ett enkelt blodprov som mäter kalkhalten i blodet.

— Det finns skäl att frikostigt mäta kalkhalten eftersom HPT är så vanlig, ofta symptomlös och förenad med ökad risk att dö i hjärtkärlsjukdomar. HPT är verkligen en folksjukdom som är viktig att upptäcka och behandla. Än så länge är enda tillgängliga behandlingen en operation, men medicinska alternativ är under utveckling, säger Emil Hagström.


Lähde: Upsala Nya Tidning, 30.5.2006 ja Netdoktor.se (Anders Hansen)

Blogiarkisto