lauantaina, toukokuuta 27, 2006

Nauru on lääke

Atooppisesta ihottumasta (ekseemasta) kärsivät voivat hyötyä siitä, että elämään mahtuu naurua. Kun heitä eräässä tutkimuksessa pyydettiin katsomaan hauskaa videota (Rowan Atkinsonin The Best Bits of Mr. Bean) heidän verestä mitattiin alentuneita ihottuman merkkiaineita (nerve growth factor, neurotrophin-3). Tällöin myös iho näytti terveemmältä. Sen sijaan tylsän videon katselu (säätiedotus) ei johtanut tervehtymiseen eikä merkkiaineissa tapahtunut muutoksia.

Koetilannetta jatkettiin sillä tavalla, että koehenkilöt naputtelivat tekstiviestejä kännykällä, minkä todettiin aiheuttavan ihottumapotilaissa iho-ongelmien pahentumista (ihomuutokset + merkkiaineiden tasot). Kun koehenkilöt ensin katselivat Mr. Beanin videota ja sen jälkeen naputtelivat tekstiviestejään iho- ja merkkiainemuutokset jäivät pois. Tässä kävi niin, että säätiedotusten katseleminen ei estänyt tekstiviesten kirjoittelusta aiheutunutta stressireaktiota.

Mitä tästä opimme? Tekstiviestien kirjoittaminen kännykällä aiheuttaa stressiä, joka näkyy atooppisesta ihottumasta kärsivillä ihmisillä pahentuneena ihoreaktiona ja joidenkin biokemiallisten merkkiaineiden kohoamisina. Tämä stressireaktio voidaan lieventää katsomalla hauska video ennen tekstiviestin kirjoittamista. Näistä tiedoista voi olla hyötyä kun tarkastellaan atooppisen ihottuman lääketieteellistä selitysmallia ja kun etsitään hoitoa tautiin.

Lähde: KidneyNotes, 23.5.2006

Blogiarkisto