maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Kuulevatko aivomme hiljaisuuden?

Jatkamme BBC Health News nettijulkaisun lukemista, eikö vain?
Nyt luemme vuosikausia filosofeja askarruttaneesta ongelmasta: Miten aivomme kuulevat hiljaisuuden? Nyt ranskalaiset tiedemiehet ovat olleet vauhdissa ja väittävät kivenkovaan, että aivot ovat kuunteluvaiheessa vaikka mitään ei kuuluisikaan. Tästä havainnosta on tehty oikein raportti tiedelehteen Journal of Neuroscience.
Hiljaisuudesta informoiminen ei varmaankaan ylittäisi BBC:n uutiskynnystä. Ei. Tämän jutun uutisarvo on tärkeä havainto hiljaisuuden kuunteluun erikoistuneiden aivon alueiden liittyminen keskittymishäiriöihin kuten esim. ADHD. Rohkeiden tiedemiesten tapaan Pierre Fonlupt ja Julien Voisin Ranskan valtiollisesta tiedeakatemiasta (Inserm), uskovat havaintonsa auttavan mm. löytämään keskittymishäiriöisten hoitoon sopivia keinoja.
Aivot on kuvattu skannerilla (magneettiresonanssi) samalla kun tutkittavat kuuntelivat hiljaisuutta. Tutkittaville kerrottiin, että he mahdollisesti kuulisivat hyvin heikkoa ääntä, joten tämä pisti heidät pinnistelemään oikein kovasti. Aivojen kuulokeskus pysyi näin viritettynä äärimmilleen. Hämmästyttävintä oli todeta niiden aivoalueiden aktivoituvan, jotka liittyvät ADHD häiriöön, sanoo tohtori Katya Rubia.
Ympäri maailmaa tätä uutista on kommentoitu. Robert Zatorre Montrealin Neurologian Laitokselta Kanadassa sanoo: Tämä löydös avaa silmämme ymmärtämään mitä aivoissa tapahtuu silloin kun me olemme keskittyneitä johonkin tehtävään. Tähän jatkaa Katya Rubia: Kun odottaa jotakin tapahtuvaksi aivosi aivan kuin herkistyvät tälle tilanteelle.

Tohtori Fonlupt on merkittävä tekijä alalla. Tässä RSS-lukijaanne varten 15 viimeisintä tutkijan kirjoitusta aivojemme toiminnasta: RSS

Hiljaisuuden kuunteluterveisin, christer

Blogiarkisto