perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Nukkuminen taitaa olla harmillisen tarpeellista ihmiselle

Minulla on ikävänä tapana työskennellä jonkin isomman projektin kimpussa yötä päivää. Saatan varsin helposti työskennellä 3-5 päivää nukkumatta laisinkaan. Syön normaalisti, käyn jopa lenkillä, mutta en mene laisinkaan nukkumaan. Nytkin viimeistellessäni kirjaani Kilpirauhaspotilaan Ravinto valvoin työn ääressä kaksi vuorokautta. Ensimmäinen yö on aina pahin, kolmantena yönä menee jo oikein hyvin. Viidennen nukkumatta vietetyn yön jälkeen minäkin huomaan, että nyt en enää jaksa. Täytyy jo nukkua!
Tämä on tietenkin varsin kiusallista perheelliselle ja olenkin ihmetellyt miten hyvin vaimoni ja lapseni kestävät nähdä tällaista yö- ja päiväkaudet työskentelevää isää. En millään suosittele tätä kenellekään, mutta olen huomannut, että minulle tämä sopii. Muistiin palautuvat asiat paremmin työskennellessäni yhteen mittaan tarpeeksi kauan ja isoja asiakokonaisuuksia voin paremmin käsitellä välttäessäni nukkumaan menemistä. Huomaan miten höntti olo minulla on aina aamuisin ja kestää kauan ennenkuin saan mitään järkevää aikaiseksi aamuisin.
Tälle käyttäytymiselleni on vaikea löytää tieteellistä tukea (onneksi!), mutta nyt on YLEn Tiedeuutisissa luettavissa, että unenjälkeinen tokkuraisuus on pahempaa kuin vuorokauden valvominen. Uutisen mukaan on vaarallisempaa lähteä vaikka auton rattiin suoraan herättyään hyvästä kahdeksan tunnin unesta kuin vuorokauden valvottuaan. Tämä asia on havaittu Coloradon yliopistossa Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa. Muutaman ensimmäisen minuutin aikana heräämisen jälkeen ihmisen älylliset toiminnat kuten päätöksenteko, suoritustaso ja muisti vastaavat noin 0,8 promillen humalatilassa olevan ihmisen suoritustasoa.
Unitutkimuksessa on vasta viime vuosina alettu kiinnittää huomiota heräämiseen eikä vielä tiedetä tarkalleen miksi olo on ensi minuutteina niin pöpperöinen. Jotain kuitenkin kertoo vuonna 2002 tehty aivojen kuvantamistutkimus. Siinä seurattiin aivojen eri alueiden aktivoitumista heräämisen jälkeen. Erityisen hitaasti liikkeelle lähtivät alueet, jotka liittyvät ongelmien ratkaisemiseen ja monimutkaiseen toimintaan. Ovatko ne unen ajan muussa käytössä vai muuten vain hitaita lähtemään liikkeelle, ei tiedetä vielä.

Blogiarkisto