perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Lintujen bongaajilla tulossa vilkas kevät?

Flunssaisia lintuja (H5N1) tarkkailemaan pitäisi ilmeisesti valjastaa kaikki Suomen ornitologit. Tekisivätpä kerrankin jotain järkevää. Suokaa anteeksi, mutta minulle kehittyi nuoruusvuosina yltiöpäisesti innostuneen kaverini takia sellainen hyvin ennakkoluuloinen asenne lintujentarkkailijoita (bongaajia) kohtaan. En edelleenkään ymmärrä mitä järkeä touhussa on. En myöskään ymmärrä tätä lintuinfluenssa hysteriaa. Ymmärrättekö te?

Joka tapauksessa, BirdLife Suomi pitää epätodennäköisenä, että lintuinfluenssa saapuisi Suomeen lintujen kevätmuuton yhteydessä, koska muuttolintujen osuutta H5N1-viruksen leviämiseen alueelta toiselle ei ole todistettu. Lintujen syysmuutto ei levittänyt flunssaa lintujen talvehtimisalueille Afrikkaan tai Intiaan, vaikka näille alueille muutti satoja miljoonia lintuja. Turkissakin tauti levisi laajasti vasta talvella, aikaan, jolloin muuttolinnut eivät liiku. Järjestö pitääkin todennäköisempänä, että lintuinfluenssan leviämistapoja ovat lailliset ja laittomat siipikarjakuljetukset, siipikarjatuotteiden kuljetukset sekä lemmikkilintujen kuljetukset.
Näyttää siltä, että monissa maissa muuttolinnuista on tehty syntipukkeja, vaikka todelliset syyt taudin leviämiseen ovat ihmisten omassa toiminnassa, suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomesta sanoo. Toistaiseksi havainnot viittaavat siihen, että H5N1-virus tappaa tartunnan saaneet muuttolinnut niin nopeasti, että ne eivät pysty lentämään pitkiä matkoja. BirdLife Suomen mielestä muuttolintujen merkitys taudin leviämisessä vaatii lisätutkimuksia. Järjestö kannattaa maa- ja metsätalousministeriön valmistelemia ohjeita siipikarjan ja luonnonvaraisten lintujen erillään pitämisestä, sillä tämä suojelee myös luonnonvaraisia lintuja.
Luonnossa liikkujia kehotetaan ilmoittamaan viranomaisille mahdollisista suurista kuolleiden lintujen määristä, sillä aina kun suuri määrä lintuja kuolee, on tarpeellista selvittää tapahtuman syy.
Aamulehti lyö kyllä kaikki ennätykset: Hoitajia ehkä eläkkeeltä epidemiatalkoisiin(12.01.2006 12:32) Pirkanmaan sairaanhoitopiiri valmistautuu jo listaamaan eläkkeellä olevien sairaanhoitajien puhelinnumeroita. Heitä voitaisiin kutsua töihin lintu-influenssaepidemian iskiessä. - Pahinta on, että jos influenssa on levinnyt ihmisestä toiseen, se on vaarallinen myös hoitohenkilökunnalle, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jukka Lumio. Sairaanhoitopiiri alkaa huhtikuussa kartoittaa mahdollisuuksia rekrytoida varahoitajia. Varasairaaloiksi ovat ehdolla Pitkänniemen ja Pikonlinnan sairaalat, ja tarpeen vaatiessa sairaaloita rakennettaisiin kouluihin. Viimeisenä mahdollisuutena Ratinan stadionille pystytetään sairaalatelttoja.

Lähde: Verkkouutiset, 13.1.2006 ja BirdLife Suomen tiedote, 13.1.2006
Lisää tuoretta luettavaa: Medpundit, Medical News Today, Reuters Health News, Aetiology, Red Orbit, News Medical Net, New Scientist, Aamulehti, Helsingin Sanomat, Ilkka, Ilta-Sanomat, Keskisuomalainen, Turkish Daily News

Blogiarkisto