sunnuntaina, tammikuuta 08, 2006

Peruna alunperin Perusta

DNA-tutkimuksilla on voitu tarkentaa perunan alkuperämaaksi Peru, tarkemmin sanottuna tämän maan eteläosa. Suomenkielisestä kirjoitusasusta me suomalaiset olemme tämän jo pitkään voineet ymmärtää, mutta nyt se lienee helpompi tajuta myös muuallapäin. Tutkijat University of Wisconsin-Madisonissa (USA) ovat varsin varmoja siitä, että tämä intiaanien lahja on alunperin lähtöisin yhdestä tietystä perunalajikkeesta juuri Perussa.
Ensimmäiset perunat saapuivat Suomeen 30-vuotisesta sodasta palaavien sotilaiden mukana. Suomessa tämän kasvin kasvattamiseen ryhdyttiin Inkoon pitäjässä sijaitsevassa Fagervikin kartanossa 1720-luvun loppuvuosina, sanoo Teppo Korhonen. Perunasta on Asikkalan kappalainen, varapastori Axel Laurell sanonut seuraavaa:

Jos lasten edes olis fati täynän maanpäronia, nijn ei he olis nijn suuri wattaiset kuin nyt, waan hoikat ei he tulis myös nijn paljo syöpäisiks, kuin monda heistä nyt owat, waan he kaswaisit woimallisimmaxi, ja heistä tulis nopsamba ja wahwemba wäke. Ja minä uskon, että he myös estäisit monda tautia, ja ei nijn monda kuolis sijnä kaswawasa ja parahasa ijäsä.

Lähde: Forskning och Framsteg 1/2006

Blogiarkisto