torstaina, tammikuuta 05, 2006

Nuorten vatsavaivat eivät johtune maidosta

Laura Paajanen on tutkinut vatsavaivoista kärsiviä nuoria. Monesti epäillään vatsavaivojen aiheuttajaksi maitoa, mutta niin ei näyttäisi nyt kuitenkaan olevan.
Tämä selviää tuoreesta suomalaisesta tutkimuksesta, joka on julkaistu arvostetun amerikkalaisen ravitsemusalan lehden American Journal of Clinical Nutrition joulukuun numerossa. Lehmänmaidolla ei havaittu yhteyttä vatsaoireisiin. Aiemmin on esitetty, että viivästynyt maitoallergia voisi olla yleistäkin kouluikäisillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Tässä tutkimuksessa maidon proteiinin aiheuttamat oireet olivat kuitenkin hyvin harvinaisia.
Tutkimuksessa selvitettiin ruoan ja erityisesti lehmänmaidon aiheuttamia ruoansulatuskanavan oireita nuorilla aikuisilla. Kyselyyn vastasi 827 nuorta. Nuoret olivat 16-21-vuotiaita. Osalle nuorista tehtiin vähän laajempi ja tarkempi tutkimus, jossa selvitettiin mm. laktoosi-intoleranssia, maitoallergiaa ja puolustusvasteen toimintaa. Kyselyyn vastanneista nuorista 8% kertoi saavansa vakavia ruoansulatuskanavan oireita ruoasta. Noin 25% nuorista epäili oireiden aihauttajaksi lehmänmaitoa, 13% epäili laktoosi-intoleranssia ja 13% ei laisinkaan juonut maitoa. Tarkemmissa tutkimuksissa osoittautui, että laktoosi-intoleranssille altistava geeni oli 8,5 prosentilla nuorista. Maitoproteiinin aiheuttamat oireet olivat hyvin harvinaisia.
Tästä aiheesta tutkija Laura Paajanen sitten aikanaan väittelee tohtoriksi.

Lähde: Suomen Tietotoimisto, Verkkouutiset, 4.1.2006

Juokaa maitoa - siinä on varsinainen terveysjuoma!

Blogiarkisto