torstaina, tammikuuta 12, 2006

Taistelua kaamosmasennusta vastaan


Ystäväni Varpu Tavi kirjoittaa mukavan sujuvalla tavalla ravinnosta omilla sivuillaan. Sivut ovat tutustumisen arvoiset vaikka ei välttämättä olisi kiinnostunut vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.
Nyt Varpu on kirjoittanut kaamosmasennuksesta ja miten sitä vastaan voi taistella värien ja ravinnon avulla. Nämä ovat lähinnä tulkittava kotikonsteiksi valohoidon lisäksi tai tilalle.
Värit vaikuttavat ihmisen tunne-elämään huomattavasti enemmän kuin tulemme ajatelleeksi, Varpu sanoo. Pue yllesi oranssia, kun kaipaat elämään iloa. Jos et halua itse pukeutua oranssiin, laita työpöydälle jotakin oranssia, vaikka appelsiineja tai kukkia. Oranssi on voimakkaasti ja myönteisesti tunneväri, joka antaa ihmiselle elinvoimaa. Se on myös mainio hiipivän flunssan karkottaja. Jos olet vilukissa, pue yllesi punaista tai hanki itsellesi punainen torkkupeitto. Punainen on veren, voiman ja lämmön ylläpitäjä. Keltainen on auringon väri, optimistinen, valoisa ja stimuloiva. Keltainen auttaa paitsi kokoamaan ajatuksia, myös luovaan hulluuteen. Keltaisen on todettu helpottavan masennuksen ensioireita. Ja sitä, jos mitä, tarvitaan kaamoksen aikaan! Tumma sininen on virkasinistä, sitä ei kannata kaamoksessa käyttää, mutta vaaleansininen on väri, joka rohkaisee keskusteluun ja luovuuteen.
Värejä voi myös syödä! Lääkitse itseäsi värikkäillä kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla. Paitsi, että niiden vitamiinit ja antioksidantit virkistävät kehoasi, niiden värikkyys virkistää tunne-elämääsi. Ravinnon suhteen Varpu myös suosittelee omega-3-rasvahappoja. Syökää joko rasvaista kalaa tai ottakaa kalanmaksaöljyä (siitä saa myös pimeänä aikana niin tärkeää D-vitamiinia) tai kalaöljykapseleita. Mielihyvähormoni serotoniinia voi muodostua lisää elimistössä tryptofaani-nimisestä valkuaisaineen osasta. Tryptofaania saadaan maitotuotteista, juustoista, kananmunista ja lihasta. Pari palaa tummaa suklaata voi tehdä terää aivojen mielihyväkeskukselle. Folaatin (B9-vitamiini) puutoksella on tutkimuksissa havaittu olevan yhteyksiä masennukseen. Runsaasti folaattia on maksassa ja vehnänalkioissa.

Blogiarkisto