torstaina, tammikuuta 26, 2006

Omega-3-rasvahapot ja syöpä

Olemme tottuneet kuulemaan hyviä uutisia omega-3-rasvahapoista ja terveydestä.
Tunnetussa amerikkalaisessa tiedelehdessä Journal of the American Medical Association on ilmestynyt yhteenveto, jossa ei löydetä tukea omega-3-rasvahappojen syöpää vähentävälle teholle.
Näin tylyyn johtopäätökseen päätyvät RAND Healthin tutkijat Greater Los Angeles VA Healthcare Systemissä. He ovat tarkistaneet vuosina 1966-2005 ilmestyneiden 38 erillisen tutkimuksen tuloksia sillä silmällä löytyykö tukea ajatukselle, että näitä rasvahappoja kannattaa syödä syövän torjumiseksi.
Onko tämä katastrofi kalaöljyjä sisältävien tuotteiden markkinoille? Minun oli ihan pakko kysyä tätä tohtori Matti Toloselta ja tällaisen vastauksen sain:

Tämä ei ole mikään katastrofi, sillä analysoiduissa tutkimuksissa on käytetty kovin erilaisia kalaöljyvalmisteita ja erilaisia päiväannoksia. Kuten nyt tiedämme, eivät kalaöljyn kaikki rasvahapot suinkaan ole antikarsinogeenisia, kuten EPA on. Perinteisissä valmisteissa DHAn suhde EPAan on 3:2 ja lisäksi niissä on omega-3:a vain noin 50-60 %, loput ovat omega-6-, omega-7-, omega-9- ja saturoituja rasvahappoja triglyseridimuodossaan, jotka ovat herkkiä hapettumaan itsestään (auto-oksidaatio). Amerikkalaiset tunnetutkin valmisteet osoittautuivat kehnoiksi tässä Indianan yliopiston äskeisessä analyysissa. Hapettuneista rasvahapoista, etenkin DHA:sta syntyy isoprostaaneja jotka voivat kumota EPAn antikarsinogeenista vaikutusta. Karoliininen Instituutti on toista mieltä kalaöljyn antikarsinogeenisyydestä, samoin muut tutkimuslaitokset. Epidemiologisissa analyyseissa on aina monia virhelähteitä, vaikka niiden takana olisivat arvostetut tutkimuslaitokset. Omega-3:n osuutta syöpätaudeissa tutkitaan vilkkaasti edelleen ja uutta tietoa julkaistaan kaiken aikaa. Sitä paitsi syövän ehkäisyssä tarvitaan monia muitakin suojaravinteita, kuten SUVIMAX-tutkimuskin osoitti.

Päädyttiin johtopäätökseen, että omega-3-rasvahappojen ja syövän ehkäisyn välillä ei ole yhteyttä.
vastaan
Omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpää.

Jään odottamaan teidän kommenttejanne.

Blogiarkisto