sunnuntaina, tammikuuta 15, 2006

Terveysuutisia viikolla 2/2006

Poimintoja uutisvirrasta 10.1.-15.1.2006:

Diabetesgeeni löytynyt (Reuters Health News, 15.1.2006) Islantilainen tutkijaryhmä Kari Stefanssonin johdolla on eristänyt diabetesgeenin TCF7L2, joka selittänee 20% aikuistyypin diabeteksesta.

Wikipedia ja Google - tulevaisuuden lääkärikirja (Clinical cases and images - blog, 15.1.2006) Wikipediasta ja Googlesta povataan tulevaisuuden tietolähdettä lääkäreille ja potilaille.

Masennusgeenin DNA on määritelty (Physorg.com, 13.1.2006) Kaksisuuntaisen mielialahäiriön maniaa aiheuttava geeni on eristetty Australialaisten tiedemiesten toimesta. Toiveena on, että emäsjärjestyksen selvittyä voitaisiin kehittää tehokkaampia ja vähemmän sivuvaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä. Masennusgeenin nimeksi on annettu FAT. Minulle tuntemattomassa Molecular Psychiatry-lehdessä pitäisi olla enemmän tästä jutusta.

Korkea homokysteiini syö luuta (Reuters Health News, 13.1.2006) Homokysteiinistä ei ole paljon hyvää sanottavaa. Nyt on tutkimuksessa todettu yhteys naisten korkean homokysteiinin ja matalan luun mineraalitason välillä. Tämä haurastuttaa luuta, eli on osteoporoosin esiaste. High homocysteine may be a "potential modifiable risk factor for osteoporosis in women," the authors conclude.

Korealaisten koreat kloonitutkimukset kornia kohellusta (British Medical Journal, 14.1.2006) Söulin Valtionyliopiston tutkintakomitea on todennut korealaisen tutkijan Hwang Woo-sukin ja työryhmän kloonitutkimukset valtaosin keksityiksi. Komitea toteaa, että oikeaksi tulokseksi on osoittautumassa koiran kloonaaminen, mutta Science-lehdessä vuosina 2004 ja 2005 julkaistut kantasolututkimukset ovat väärennöksiä. Science-lehti on maailman arvostetuimpia tiedelehtiä, jonka sivuille pääsemiseen tarvitaan erittäin hyvä tutkimus. Jos selkeä väärennös pääsee läpi noin helposti, lehden maine kärsii pahan tappion. Tämä on todella harmillinen tapaus ja osoittaa miten herkästi yksittäiset tutkimusryhmät voivat tempautua mukaan markkinahumuun. Hwang nousi maailmanmaineeseen ehtien saavuttaa Koreassa peräti kansallissankarin aseman, mutta viime kuukausien ja päivien kohun myötä asema on mennyttä. Kadonneen kunnian etsimiseen menee tosi pitkä aika. Myös kantasolujen tutkimukselle korealaisfiasko tekee vakavaa haittaa. Hwang on pyytänyt anteeksi tekoaan, mutta väittää joutuneensa salaliiton uhriksi! Tohtori Hwangin kodista on kerätty todistusaineistoa mahdollista rikostutkintaa varten: Hwang's home was also raided by Korean investigators today, who are considering criminal charges against him, according to Korean news sources. Investigators carted off computers and files. Ehkä emme ole kuulleet tästä fiaskosta vielä viimeistä sanaa?

D-vitamiinitutkimuksesta mainitsee BMJ positiiviseen sävyyn (British Medical Journal, 14.1.2006) Päivittäinen 1000 KY:n annos D-vitamiinia saattaa vähentää erilaisten syöpien esiintyvyyttä ja kuolleisuutta, referoi BMJ epidemiologian alalla tehtyä suurta amerikkalaista tutkimusta (American Journal of Public Health, February 2006).

Ihmisen geenijärjestelmän kielioppia saatavana Suomesta! (MediUutiset, 13.1.2006) Ihmisen koko perimä (genomi) saatiin vihdoin luettua vuonna 2001 valtavan työmäärän jälkeen. Seuraava vaihe on ymmärtää mitä tietoa genomien emäspareista on löydettävissä. Paljon tiedetäänkin jo, mutta ratkaisevaksi on osoittautumassa kieliopin luominen, jonka avulla voidaan lukea ja ymmärtää satunnaisessa järjestyksessä ikäänkuin esiintyviä emäspareja. Suomalaiset voivat röyhistellä rintaansa, sillä meillä on pitkään ollut todella korkeatasoista tutkimusta alalla. Nyt professorien Jussi Taipaleen ja Esko Ukkosen johtama monitieteellinen tutkimusryhmä on selvittänyt, miten emäspareista voidaan tunnistaa geenien ilmentymistä sääteleviä alueita. Helsingin yliopistossa valmistunut tutkimus julkaistaan tänään Cell-tiedelehdessä. Hienoa työtä!

Aikuistuminen on terveydelle vaarallista (Medical News Today, 12.1.2006) Uudessa tutkimuksessa University of North Carolina at Chapel Hill Carolina Population Center nimisessä paikassa on löytynyt ikävänsorttinen asia: Kun nuoret aikuistuvat he rupeavat elämään epäterveellisemmin!

Perinnöllistä nivelreumaa sairastavat tekevät viisaasti lopettaessaan tupakanpolton (MediUutiset, 12.1.2006) Tupakointi ja tietty geenivirhe (HLA-DR SE) voivat yhdessä lisätä nivelreuman riskin jopa 21-kertaiseksi, osoittaa Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkimus Lars Klareskogin johdolla. Tulokset julkaistiin Arthritis & Rheumatism-lehden tammikuun numerossa (54: 38-46, 2006). Ruotsalaistutkijat keskittyivät tutkimuksessa aminohappo sitrulliiniin, jota ei yleensä esiinny terveissä soluissa. Kyseinen ainesosa löytyy kuitenkin kahdelta kolmasosalta nivelreumapotilaista ja sitä käytetään reuman diagnostisoinnissa. Tupakointi lisäsi nivelreuman riskiä, mutta vain henkilöillä, joilla oli sitrulliinin vasta-aineita. Sama tulos saatiin HLA-DR SE-geenivirheen kantajilta. Jos potilas oli perinyt kaksi kyseistä mutaatiota, hänellä oli sitrulliinin vasta-aineita ja lisäksi hän tupakoi, nivelreuman riski kasvoi peräti 21-kertaiseksi. Nämä tulokset ovat hyviä esimerkkejä geenien ja ympäristön yhteisvaikutuksesta tautien synnyssä. Tutkijat uskovat, että tuloksista on hyötyä nivelreuman syntymekanismien ymmärtämisessä. In summary, we can now define a prototype environmental stimulus that may induce mechanisms that accelerate posttranslational modification of proteins as well as activation of the immune system; further, a prolonged action of this stimulus in a specific genetic context can cause the emergence of potentially arthritis-inducing immunoreactivity. These findings may provide new opportunities to both predict and understand onset of RA and to interfere with RA-inducing events before clinical symptoms are apparent.

Täysjyväviljaa iäkkäille (Finfood Uutiset, 11.1.2006) Tuftsin yliopistossa Bostonissa tehdyn tutkimuksen mukaan täysjyväviljan suosiminen puhdistettujen jauhojen kustannuksella vähentää metabolisen oireyhtymän riskiä ja sydäntautikuolleisuutta iäkkäillä ihmisillä. Jo aiemmin tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että runsas täysjyväviljojen käyttö pienentää iäkkäillä ihmisillä diabeteksen, syövän ja sydäntautien riskiä. Viljavalmisteiden käytön määrää selvitettiin kolmen vuorokauden ruokapäiväkirjojen avulla. Mittauksin ja verinäyttein selvitettiin muun muassa painoindeksi, verenpaine sekä veren sokeri- ja kolesterolipitoisuus. Tutkijat suosittelevat, että ikäihmisten olisi syytä nauttia ainakin kolme annosta täysjyväviljavalmisteita päivittäin. Sama suositus annetaan myös nuoremmille aikuisille.

Keski-iässä riittää vaaroja (Reuters Health News, 10.1.2006) Keski-ikäisiä varoitetaan keräämästä ylimääräisiä kiloja, sillä pienikin lihominen aiheuttaa riskin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin ja jotkut saavat herkemmin sokeritaudin. Every pound (kg) that you put on really does rob you later on in life of health, as well as (increases the) chances you're going to be hospitalized more, and perhaps even die sooner, said fellow researcher Robert Kushner. En tahdo olla ilonpilaajana jatkuvasti jankuttaen näistä terveysasioista, mutta ottakaa tämä viesti vakavasti: Säilyttäkää mahdollisimman pitkään nuoruuden painonne liikkumalla riittävästi ja ruokailemalla terveellisesti.

Verenluovutus on terveellistä (MediUutiset, 10.1.2006) Kansanterveyslaitoksen tutkija LL Tomi-Pekka Tuomainen on pukannut maailmaan väitöstutkimuksen. Se kuuluu Kansanterveyden tutkimuslaitoksen laajaan Sepelvaltimotaudin vaaratekijät-tutkimukseen. Tuomaisen työssä on tutkittu vapaaehtoisia verenluovuttajia ja löydetty aika yllättäviä terveysvaikutuksia. Miehet kokivat yhdeksän vuoden seuranta-ajan kuluessa viisi kertaa vähemmän sydänkohtauksia kuin miehet, jotka eivät luovuttaneet säännöllisesti verta. Lisäksi miehet, joilla rautaa oli eniten veressä, olivat noin kolminkertaisessa sydänkohtausvaarassa verrattuna niihin, joilla rautaa oli vähiten. Raudankertymistä aiheuttava geenivirhe lisäsi sydänkohtausvaaran noin kaksinkertaiseksi. Elimistöllä ei ole aktiivista keinoa raudan poistamiseen.
Kuukautiset suojaavat naisia liiallisesta raudan kerääntymisestä. Säännölliset kuukautiset pitävät hedelmällisessä iässä olevien naisten rautavarastot alhaisina, mutta miehillä vastaavaa luonnollista suojakeinoa ei ole. Raudan ja valtimosairauden yhteyttä ei tarkasti tunneta. Todennäköisin vaikutusmekanismi on elimistön lisääntynyt hapetusstressi, joka puolestaan häiritsee valtimonseinämän normaalia aineenvaihduntaa ja lisää verenkierron rasva-aineiden muuntumista valtimotautia edistäväksi.
LL Tomi-Pekka Tuomaisen epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja Elimistön rauta ateroskleroosin ja sydäninfarktin vaaratekijänä tarkastetaan Kuopion yliopistossa perjantaina 13.1.

Pienikin elämäntavan muutos hyödyllistä (News Medical Net, 10.1.2006) Jokaiselle metabolista oireyhtymää ja aikuistyypin diabetesta sairastavalle ylipainoiselle on pienen pienikin elämäntavan muutos hyödyksi. Näin toiveikkaalla tuulella on tohtori Christian Roberts University of California, Los Angelesissa. Kirjoitus Effect of a diet and exercise intervention on oxidative stress, inflammation, MMP-9, and monocyte chemotactic activity in men with metabolic syndrome factors, löytyy lehdestä Journal of Applied Physiology, jota julkaisee American Physiological Society.

Verenpaine kuriin kasviksilla (Reuters Health News, 9.1.2006) Kasvisvoittoisella ruoalla todettiin olevan hyötyä verenpaineen hallinnassa. Tässä tohtori Paul Elliotin (Lontoo) tutkimuksessa 4680 ihmisten ravintopäiväkirjat käytiin läpi ja niillä jotka söivät rehuja oikein kunnolla oli matalampi verenpaine. Tutkimus tehtiin Brittein saarilla, USA:ssa, Kiinassa ja Japanissa.

Magneettirannekkeet julistettu huuhaaksi (News Medical Net, 9.1.2006) Erilaisista magneettirannekkeista ja magneettisista kaulakoruista ynnä muista helyistä professorit Leonard Finegold ja Bruce Flamm sanovat niiden auttavan korkeintaan keventämään lompakon painoa. Juttu löytyy British Medical Journal tiedelehdessä.

Blogiarkisto