torstaina, tammikuuta 05, 2006

Terveystietoa viikolla 1

Kirjoitettu 3.1.2006, päivityksiä on tehty 5.1.2006

Statiinit eivät auta syöpään (JAMA 295 (1) ja Medical News Today, 5.1.2006) Statiinien varaan on ladattu melkoiset terveysodotukset. Harmillisesti arvostettu tiedelehti Journal of American Medical Association jammailee huonosti statiinien tahtiin. Lukijoille tarjotaan nimittäin meta-tutkimus (useita erillisiä tutkimuksia on niputettu yhteen ja siitä vedetty johtopäätökset), jossa kolesterolia alentava lääke ei vähennä syöpätapauksia. C. Michael White, Pharm.D., from the University of Connecticut and Hartford Hospital, Hartford, Conn., and colleagues, conducted a search of the medical literature from 1966 through July 2005 to identify randomized controlled trials of statins. They found 27 articles (n = 86,936 participants) that met their criteria for inclusion, reporting 26 randomized controlled trials of statins with data on either cancer incidence (n = 20 studies) or cancer death (n = 22 studies). "In our current meta-analysis, statins did not reduce the incidence of cancer or cancer death," the authors report. "No reductions were noted for cancers of the breast, colon, gastrointestinal tract, prostate, respiratory tract, or skin (melanoma) when statins were used." The authors continue, " the patients in our meta-analysis were primarily treated with simvastatin and pravastatin. As such, we evaluated pravastatin alone and simvastatin alone on cancer incidence and death and found no impact." "Statins have a neutral effect on cancer and cancer death risks in randomized controlled trials," the authors write in conclusion. "We could find no type of cancer that statins benefited or subtype of statin that reduced the risk of cancer.

COX:ien aiheuttamat ongelmat pistetään geenien piikkiin (Reuters Health News, 4.1.2006) Merckin tuote Vioxx on minullakin ollut aiemmin käsittelyssä ja reumatologi LKT Pekka Nykänen oli jo vuonna 2003 kärryillä COX-ongelmasta. Omat aatoxensa COXeista on myös eräällä Tolosella. Nyt Pfizerillä ollaan tällä hetkellä aika epätoivoisia, sillä heidän Bexta-niminen COX-inhibiittorinsa on vedetty myöskin markkinoilta ja nyt sama juttu uhkaa heidän Celebrexiään. Geenien otaksutaan selittävän jopa 30% yllättävistä kuolemantapauksista käytettäessä tätä tulehduskipulääkettä. Minä olen nyt niin skeptisellä tuulella, että minä en tuota lääkeyhtiön tarjoamaa selitystä niele. Jotain hyvää tästä voi kuitenkin seurata: Nyt lääkeyhtiöitten on aivan pakko räätälöidä sellainen tulehduskipulääke, joka läpäisee kaikki testit. Ja olkaa varmoja, että näitä testituloksia seurataan erityisen tarkasti. Kaikki kuolleet kirjataan taatusti raporttiin ensimmäisellä kerralla!

Lihavuus on tulehdustauti - mikä sytyttää tulen? (J. Clin. Invest. 116: 33-35, 2006) Tohtorit Jaap G. Neels ja Jerrold M. Olefsky heittävät mielenkiintoisen kommentin lihomisesta. Tulehdustilan sytyttäjäksi rasvakudoksessa ehdotetaan CCL2:sta (chemokine (C-C motif) ligand 2), joka houkuttelee makrofageja rasvakudokseen ja näin aiheutuisi tulehdus. Artikkeli menee komeasti ymmärrykseni yli, joten jätin tämän tiedon tähän lähinnä jonkun asiantuntijan pohdittavaksi.

Urheilijat huomio! Soija pahensi sydänsairaiden hiirten olotilaa (Reuters Health News, 4.1.2006) Geneettisesti muunnelluilla hiirille, joille oli aiheutettu hypertrofinen kardiomyopatia annettiin soijaproteiinia sisältävä ruokavalio. Se yllättäen heikensi niiden terveydentilaa vielä entisestään. Kun niille annettiin maitoheraproteiinia niiden terveytensä parani. Tämä tuli shokkina tutkijoille, sillä nyt on menossa varsinainen buumi kasviestrogeenien perään, joita on juuri erityisen paljon soijassa. Näitä kasviestrogeeneja on kehuttu hyvin terveellisiksi ruoan ainesosiksi. Nyt tuli siis lunta tupaan oikein kunnolla. Urheilijat syövät paljon soijaproteiinia. Olisikohan tässä uudelleenarvioinnin paikka? Pistetään jäitä hattuun! Nämä tulokset pitää varmistaa vielä. Muuten, tiedättehän, että hypertrofinen kardiomyopatia on sairaus, jossa tyypillisesti etenkin vasemman ja oikean kammion väliseinämä on voimakkaasti paksuuntunut? Tämä sairaus on tullut urheilijoiden keskuudessa kauhealla tavalla tutuksi. Aiheuttaahan se nuorten urheilijoiden äkillisistä sydänpysähdyksistä valtaosan! Nyt pitää siis ainakin vaaravyöhykkeessä olevien urheilijoiden miettiä soijaproteiinin syöntiä, kunnes saadaan lisävalaistusta. Ja muistakaa pysytellä poissa lenkkipolulta flunssaisina!

Antioksidanteista ei apua ultramaratonaarin palautumisessa (Med Sci Sports Exerc 38 (1): 72-80, 2006) Kun 50 km juosseille annettiin 6 viikon ajan antioksidanttivitamiineja C (1000 mg) ja E (300 mg) todettiin, että tästä ei ollut mitään hyötyä lihasten palautumisessa rääkin jälkeen. Palautumista mitattiin tyypillisillä tuhoa osoittavilla merkkiaineilla.

Fosfatidyyliseriinistä oli sen sijaan apua kilpapyöräilijöille (Med Sci Sports Exerc 38(1): 64-71, 2006) Fosfatidyyliseriini on yksi viidestä kaikissa solukakalvoissa esiintyvästä fosfolipidistä. Pyöräilijät nauttivat tätä soijasta valmistettua tuotetta 750 mg 10 päivän ajan. Tuote auttoi pyöräilijöitä jaksamaan pitempään intervalliharjoituksissa. Tutkijoiden mukaan nyt osoitettiin ensimmäistä kertaa, että fosfatidyyliseriini toimii suoritusta parantavana aineena. Huomautettakoon, että monia muitakin aineen ominaisuuksia tutkittiin, mutta ainoastaan hapenottokyky nousi tässä tutkimuksessa fosfatidyyliseriiniä nauttineilla. Muut tutkitut ominaisuudet eivät olleet tarpeeksi merkittäviä. No, tämäkin oli iloinen asia. Ainetta saa tietääkseni ostaa Suomesta Fosfoseriini-nimisenä. Jäitä hattuun! Tämä oli vain yksittäinen tutkimustulos.

Blogiarkisto