keskiviikkona, tammikuuta 25, 2006

Maastohiihdon dopingpykälät kuin veteen piirretty viiva


Urheilulehden Jari Kupila on ollut kirjoitustuulella! Lehden tuoreessa numerossa 3/2006 hän kirjoittaa sivuilla 4-7 maastohiihdon dopingpykälistä.
Huhut verimanipulaatiosta kiihtyvät lähestyttäessä Torinon olympiakisoja. Eniten on aiheuttanut kuohuntaa väitteet norjalaisille ja keskieurooppalaisille hiihtäjille annetuista erikoisluvista ylittää hemoglobiinirajat.
Urheilulehti on haastatellut kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n lääketieteellisen komitean puheenjohtajaa ruotsalaista Bengt Saltinia. Hän vahvistaa yllättäen nämä epäilyt näin sanoen: Viidelle maailmancuphiihtäjälle on myönnetty lupa ylittää hemoglobiinille asetettu raja-arvo. Nämä hiihtäjät kilpailevat mitä ilmeisemmin myös Torinon olympialaisissa.
Hikilautojen liikuttelijoiden suomalainen päävalmentaja Reijo Jylhä pelkää tässä vilpin mahdollisuutta. Jylhä sanoo: Lääkärintodistus, jossa vakuutetaan urheilijan verenkuvan olevan luonnollisista syistä poikkeuksellinen ei liene niitä vaikeimmin ostettavia asioita.
Suomalaisten mieshiihtäjien kohdalla veriarvot ovat turvallisesti ylärajojen alapuolella. Tähän on päästy valistustyöllä. Nyt paremmalla ravinnon ja harjoittelun suunnittelulla veriarvot ovat nousseet jonkin verran, mutta ylärajojen lähelle on päässyt ainoastaan ylikuntoinen Juha Lallukka.
Jari Kupila kritisoi voimakkaasti maastohiihdon lajijohtoa ja väittää näitä taitamattomiksi ammatissaan. Heidän olisi pitänyt anoa erivapauksia hemoglobiiniarvoihin aivan kuten norjalaiset ja keskieurooppalaiset. Olen tässä eri mieltä kuin toimittaja Kupila. Nostan hattua hiihtojohdolle kun kerrankin ymmärretään välttää kaikenlaista vilppiä. Se on puhtaan suomalaisen urheilun peruspilari, että ei yritetäkään mennä muiden maiden perässä tässä asiassa. Pysykää tiukkoina hiihtojohto! Säilyttäkää Lahden katastrofin jälkeen valittu linja pitää suomalaishiihto kaikin keinoin puhtaana.

Lähde: Urheilulehti 3:4-7, 2006

Blogiarkisto