maanantaina, tammikuuta 30, 2006

Mustaherukan ylistystä

Uudesta Seelannista kantautuu hyviä uutisia mustaherukan ystäville. Koeputkessa mustaherukan on todettu estävän solutuhoja, jotka johtavat mm. Alzheimerin tautiin. Koeputkesta on tietenkin pitkä matka käytännön tasolle, mutta minä olen aina luottanut siihen, että luonnon antioksidanteilla on parantava vaikutus.
Alzheimerin taudin aiheuttajista ei ole täyttä selvyyttä, mutta nykytiedon valossa tälle taudille tyypilliset solutuhot lienevät ainakin osoittain vapaiden radikaalien ja hapetusstressin aikaansaannosta. Ja tähän hapetusstressiin antioksidanttien on todettu vaikuttavan estävästi. Mustaherukassa ja monissa muissa mustissa marjoissa lienee erityisen paljon terveellisiä antioksidantteja, joita sanotaan antosyaaneiksi.
Harriet Millward (Alzheimer's Research Trust) pyytää suhtautumaan varauksellisesti tähän uutiseen: Tämä on rohkaiseva tutkimus, mutta lisätutkimuksia tarvitaan, jotta koeputkessa saadut koetulokset ovat toistettavissa myös ihmisissä. Ei voida sanoa mitään mustaherukan parantavasta vaikutuksesta tähän tautiin, mutta nyt on löytynyt uusi myönteinen näkökulma sairauden hoitoon luonnonmenetelmin.
Tohtori Spencer tutkijaryhmästä on paljon toiveikkaampi: Tällaiset tutkimustulokset ovat hyvin jännittäviä. Vaikka emme voikaan taata tuloksia aivotasolla, meillä on oikeus toiveikkuuteen. Minä suosittelen lämpimästi hedelmien ja vihannesten nauttimista ja erityisesti mustaherukoiden popsimista!

Lähde: Health Telegraph, 30.1.2006

Blogiarkisto